POTRAGA ZA MATEJEM

Ronioci: ‘Pod vodom možemo biti pola sata maksimalno, to je kao traženje igle u plastu sijena‘

Ronioci se suočavaju s vrlo teškim i napornim poslom koji dodatno otežava loša vidljivost i niska temperatura zraka
 Tom Dubravec/Cropix

Za Matejem Perišem (27) koji je nestao u Beogradu intenzivno se traga danima, a ronioci su tek jučer ušli u Savu kako bi pretražili dio korita rijeke gdje je mladić posljednji put viđen. U akciju je uključena i Mreža za opasnost Srbije, iz koje kažu da je vidljivost u rijeci jako loša i da su uvjeti teški, da se traga i noću i da će potragu koncentrirati oko mjesta gdje su pronađeni Matejevi osobni predmeti jer novije informacije za sada nemaju.

Tok rijeke Save, na potezu oko restorana Savanova i Beton hale, ronioci su jučer detaljno pretraživali iako je mladić nestao iz kluba 'Gotik' koji se nalazi još oko 100 metara nizvodno. Razlog tome je, kako je objasnio Darko Kovačević iz Mreža za opasnost Srbije, to što se vode sigurnim i provjerenim informacijama koje imaju.

image
Tom Dubravec/Cropix

„U principu uvijek se tijelo traži nizvodno ako postoje neposredne ili posredne informacije da je neka osoba na nekom određenom području uopće ušla u vodu. Međutim, to sad nije potpuno potvrđeno i pronađeni su neki tragovi, pa pošto postoji neke osnove sumnje da je ipak mjesto ulaska bilo mnogo više uzvodno, onda se krenulo odatle. To su neki osobni predmeti koji su pronađeni. Sada se traži svaka mogućnost, zaista svima je stalo da se ta mlada osoba nađe. Mi se svi i dalje nadamo intimno da ćemo ga naći u nekim mnogo sretnijim okolnostima“, rekao je Kovačević za Novu.rs o nestanku Mateja Periša.

Objasnio je da se ronioci suočavaju s vrlo teškim i napornim poslom koji dodatno otežava loša vidljivost i niska temperatura zraka.

image
Tom Dubravec/Cropix

"Na brzim vodama vidljivost je strašno loša. Doslovno na dužinu ruke ronilac ne može vidjeti i sve što se radi, radi se na pipanje. Bilo bi nemoguće pretražiti taj cijeli potez na pipanje, to je dugotrajno. Drugo, što su sami vremenski uvjeti loši - ovo doba godine, temperatura vode koja je 5, 6 stupnjeva - znatno smanjuju pokretljivost ljudi u vodi bez obzira na sva suha odijela i svu tehnologiju. Ronioci mogu da izdrže 15, 20 minuta do pola sata maksimum, pa se mijenjaju. To je kao traženje igle u plastu sijena na tolikom području i onda se čeka neka, bilo kakva, konkretna situacija kao ova što je jučer bila, znači pronađeni su neki tragovi, sužen je potez pretrage, međutim nažalost ili na sreću ronioci nisu ništa uspjeli naći", kaže Kovačević.

Na pitanje koliko je dana potrebno da tijelo utopljenika ispliva na površinu, Kovačević kaže da to zavisi od niza okolnosti.

image
Tom Dubravec/Cropix

"Temperature vode, zraka... Imali smo slučaj prije skoro dvije godine kada smo tražili mladog Uroša na lokalitetu Vinče. Sedam, osam dana smo neprekidno tražili i vodom i kopnom da bi se tijelo pojavilo tek oko tri mjeseca kasnije, na 20, 30 metara od mjesta gdje smo tražili. To je nepredvidivo", prisjeća se on.

Kaže da je područje na kom se traga za Perišem veliko, da ima puno raznih plovnih objekata i da svi oni imaju neku fizičku strukturu gdje postoji mogućnost da se tijelo, nošeno strujom, zakači.

image
Tom Dubravec/Cropix

"Pomicali smo balvane, grane, smeće, tu gdje je mirnija voda može se dogoditi da struja pogura. Ako je upao u glavnu struju, moguće da je negdje dolje nizvodno, ali pošto još nemamo takve, potraga je i dalje ovdje", kazao je Kovačević i prisjetio se još jednog slučaja kada su dvojica momaka završili u Savi kod Beton hale:

"Prošle godine smo imali slučaj dva momka kod Beton hale - jedan je skočio u rijeku, drugi je skočio da ga spasi. Prvog su izvukli, drugog su našli desetak dana kasnije upravo na tom području koji sad pretražujemo."

image
Tom Dubravec/Cropix

Podsjetimo, Matej Periš je nestao nakon što se s prijateljima provodio u klubu "Gotik". Sigurnosne kamere su ga usnimile kako trči okolnim ulicama u majici kratkih rukava, a da je na nekim od tih snimaka zaista on, potvrdio je njegov otac Nenad Periš. Na jednom od snimaka vidi se kako se Periš stepenicama uputio ka Savi, ali se ne vidi trenutak kada je skočio u vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:04