LINČ NOVINARKE

RTL-ova reporterka Danka Derifaj pokreće kazneni postupak protiv Thompsona

Thompson, u najmanju ruku, nije spriječio da se otvoreno zaziva fizičke napade na novinarku, kaže odvjetnica Sloković
Danka Derifaj i Marko Perković Thompson
 Cropix

Iako gledatelji RTL-ova magazina "Potraga" nisu još vidjeli prilog novinarke Danke Derifaj o čudovišnoj stambenoj ekspanziji Marka Perkovića Thompsona i nelegalnih crnih kvadrata kaskadne zgrade na splitskom Žnjanu koja po zavrzlamama nadmašuje sve što je javnost dosad vidjela (prilog će biti emitiran 23. kolovoza), Thompson kao glavni protagonist afere učinio je sve da spriječi emitiranje.

Slučaj je kulminirao u linč novinarke na Thompsoovoj službenoj Facebook stranici zbog kojeg je Danka Derifaj podnijela kaznene prijave protiv niza nepoznatih počinitelja. Njezina odvjetnica Jadranka Sloković najavljuje i pokretanje kaznene odgovornosti protiv Thompsona, koji, u najmanju ruku, nije spriječio, ako nije i poticao, da se na novinarku nabacuju verbalnim kamenjem i otvoreno zaziva fizičke napade na nju.

Kad je Danka Derifaj otišla u Split tragom poziva očajnih stanara sa Žnjana koji već godinama s glazbenom ikonom desnice vode ine bitke, pa i sudske, ali i teksta u Slobodnoj Dalmaciji koji je otvorio tu temu, Thompson je promptno reagirao. Na svom službenom Facebook profilu obznanio je da mu je novinarka provalila u dom i uznemirila maloljetnu djecu i podigao protiv nje kaznenu prijavu zbog ometanja posjeda. Pozvana je i policija koja je demantirala da je Derifaj prekršila zakon, nisu utvrdili ni elemente prekršaja ni kaznenog djela.

Salve uvreda

Derifaj je pojasnila kako se s kolegama u društvu predstavnika stanara Branka Miodraga popela na krov do kojeg su došli iz njegova vlastitog, a ne Thompsonova stana, jer je to bio jedini način da pokaže kako izgleda njihov krov pošto ga je Thompson pretvorio u svoje dvorište. Djece nije bilo, a zavjese na Thompsonovu stanu bile su navučene, rekla je.

U sekundi se proširila haranga na novinarku; Thompsonovi sljedbenici zasuli su je salvama uvreda, osuda, teškim riječima. Razapeli su Derifaj po svim osnovama: profesionalnoj, spolnoj, nacionalnoj. Sve da je zaplaše. Jer, "samo" se o tome ovdje i radi: kako da se prijetnjama novinarki koja istražuje kontroverznu temu, o kojoj Thompson ne bi volio da javnost zna, začepe usta. Kako? Tako da joj prijete da će joj polomiti noge. Ne Thompson izravno. Ali njegovi obožavatelji, podmazani njegovim gnjevnim statusima.

"Nisam znala što me još čeka i nisam imala drugog izbora nego otići na policiju. Policija mi je ponudila osobnu zaštitu, ali odbila sam je", kaže nam Derifaj koja je svoje iskustvo ispričala novinaru Glorije, nakon čega je divljanje eskaliralo.

Bombardiranje Thompsonovih obožavatelja bilo je takvog razmjera da je glavna urednica Glorije Alenka Ostrihon odlučila deaktivirati tekst s društvenih mreža jer ne želi da Gloria, kako kaže, "kao novine otvorene prema svima, postane poligon za širenje govora mržnje". "Zgroženi smo količinom i brutalnošću komentara, ne želimo biti platforma za generiranje nasilja. Ponosni smo na tekst koji je i dalje dostupan online, ali bez mogućnosti komentiranja", kaže Ostrihon.

Prijetnje smrću

Odgovornost za objave na Facebooku još je u sivoj zoni, upozorava i odvjetnica Sloković te tumači kako su nesporne kaznene prijave protiv svih koji su stavljali komentare.

"Policija je dužna otkriti o kojim se osobama radi i poduzeti određene mjere, a u najmanju ruku se radi o kaznenom djelu prijetnje, i to službenoj osobi koja obavlja novinarski posao. Među njima ima i prijetnji smrću te je to po dvije osnove kvalificirani oblik tog djela. Odnosi administratora i Thompsona nisu pravno sasvim uređeni. Smatram da je prvo odgovoran Facebook, koji bi trebao sadržaj kontrolirati, a potom osoba koja otvara stranicu ako dopušta nešto što je pravno nedozvoljeno", tvrdi Sloković. Dodaje da je ovo "napad na profesiju sa željom da se stane nakraj istrazi krajnje čudne gradnje i pošalje poruka drugim novinarima kako će proći". "Država mora nešto poduzeti jer ovo uopće nije bezazleno, ugrožena je i novinarka i obavljanje novinarskog posla. Još samo da novinari zašute, onda smo stvarno gotovi", zaključuje Sloković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 04:49