SUD U ČAKOVCU

Rumunj u pritvoru zbog ilegalnog prijevoza državljana Bangladeša: ‘Postupao je prema njima nehumano‘

Namjera je bila da ih izbjegavanjem granične kontrole ilegalno preveze u Sloveniju

Ilustracija
 

 Jure Mišković/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu pokrenulo je istragu, a sud odredio istražni zatvor uhićenom 21-godišnjem Rumunju zbog pokušaja ilegalnog prijevoza državljana Bangladeša u Sloveniju, prema kojima se ponašao na nehuman način, priopćilo je tužiteljstvo.

Tužiteljstvo je nakon ispitivanja osumnjičenika izvijestilo da uhićenog Rumunja tereti za kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Iz državnog odvjetništva navode da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 21-godišnjak 24. srpnja ove godine, za obećanu novčanu nagradu, preuzeo na prijevoz u teretno vozilo više državljana Bangladeša koji nisu imali putne isprave, vizu niti odobren boravak u Hrvatskoj i Šengenskom prostoru.

Namjera je bila da ih izbjegavanjem granične kontrole ilegalno preveze u Sloveniju. No, tužiteljstvo sumnja da je pritom prema njima postupao na nečovječan i ponižavajući način jer ih je smjestio u tovarni dio vozila bez ventilacije u kojem nije bilo dovoljno prostora te su bili stisnuti i jedva su dolazili do zraka.

Policija ga je zaustavila i spriječila u daljnjem prijevozu migranata na graničnom prijelazu Bukovje u Međimurju.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i osumnjičenom 21-godišnjaku odredila istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2022 18:58