MARIA DOČEKALA KAZNU

Ruska hakerica praznila račune Zabinih klijenata, evo kako joj je to uspijevalo

Mariji Krasnovoj (34), državljanki Ruske Federacije, sudilo se u odsutnosti za računalne prijevare, zloupotrebe naprava i pranje novca
 Davor Pongračić/Cropix

Moskovljanka Maria Krasnova (34), državljanka Ruske Federacije, tijekom svibnja 2014. hodala je centrom Zagreba. Između obilazaka Zagrepčanima omiljenih lokacija, Ruskinja je obilazila i banke. I to u "dobroj" vjeri.

U samo četiri dana, od 12. do 15. svibnja, u poslovnicama pet banaka (PBZ, ZABA, OTP, Splitska banka, Hypo) otvorila je osam bankovnih računa na svoje ime, a kasnije će se otkriti da je pozadina te pomame za hrvatskim bankovnim računima, imala hakerski potpis kojim je udarila na klijente Zabe. Jer upravo na te njezine novootvorene račune je prebačeno ili je pokušano neovlašteno prebacivanje novčanih sredstava klijenata Zagrebačke banke.

Malware

A njezina desna ruka u prevarama bio je računalni program 'Malware script.txt' koji služi neovlaštenom prikupljanju korisničkih podataka za pristup internetskom bankarstvu i koji je, na neutvrđeni način, ona instalirala u računala odabranih meta - klijenata Zabe čije je podatke, potom, o broju tokena i zaporkama, lako skidala i pomoću računalnih skripti provodila dalje transakcije.

Novac građana Hrvatske je, tako, doslovno curio na njezine račune. Slučaj je završio na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu gdje je nedavno nepravomoćno osuđena na tri godine zatvora zbog računalnih prevara, zloporabe naprava i pranja novca.

Transakcije

Seriju hakerskih inovacija započela je 14. svibnja 2014. kada je, nakon što je prikupila putem malwarea podatke bankovnog računa D.B., s njegova računa nešto kasnije vješto prebacila 16.000 kuna. Na isti način od B.P. je pokušala uzeti 9100 kuna, no nalog za isplatom je u zadnji čas izbrisan. Isto iskustvo imao je i prilikom provjere je li mu sjela mirovina, J.U., jer je na Marijin račun prebačeno mimo njegova znanja 7820 kuna, međutim, Zaba je nalog za isplatu stopirala u zadnji čas.

Na neutvrđen način malware je Ruskinja instalirala i u računalo T.F. pa je pomoću računalne skripte i ukradenih podataka, pokušala u dva navrata prebaciti si 9100 i 16.000 kuna, no Zaba je i tu transakciju spriječila. Iste sreće nije bio D.R. jer je s njegova računa na svoj uspjela prebaciti 38.620 kuna, koje je odmah gotovo sve uspjela podignuti ostavivši na računu tek 17,12 eura.

Nešto većeg iznosa od 43.245 kuna pokušala se domoći od Lj.K.R., no nalog za isplatu je prije transfera novca, izbrisan. Ruska hakerica je doživjela debakl pokušavši prebaciti i 65.250 kuna s računa J.P., 23.820 kuna s računa B.S., 24.400 kuna s računa V.N. i 19.900 s računa Z.S.

Vještak za informatiku, telekomunikaciji i biometriju Miroslav Bača analizirao je računalnu skriptu i utvrdio da ista za cilj ima neovlašteno prikupljanje podataka korisnika klijenata Zabe, s ciljem dohvata broja tokena i zaporke, potrebnih za provedbu financijskih transakcija. Radilo se, naglasio je, o vrsti malwarea specijaliziranog za krađu korisničkih podataka za pristup internetskom bankarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:15