RAZARAJUĆI OPIJAT

S ULTROM U SPLIT STIGLA NOVA TEŠKA DROGA Dileri je već guraju na naše 'tržište', jedan je čak pokušao prošvercati paketić u anusu

 
 Zvonimir Barišin / HANZA MEDIA, Shutterstock

Britanski dileri su na Ultru u Split donijeli ketamin, opojnu drogu koja do sada nije evidentirana u policijskim zapljenama na splitskom području.

Riječ je o veterinarskom anestetiku koji se proteklih sedam godina proširio po festivalskoj sceni diljem Jadrana i Istre, kojom operiraju dileri doseljenici.

Tijekom tri dana Ultre u Splitu, osim 352 konzumenta prijavljenih za posjedovanje, prijavljeno je i 10 osoba za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojne droge. Četvorica od njih bili su stranci, državljani Velike Britanije, od kojih dvojica Škoti, javlja Slobodna Dalmacija.

Inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske prvog su uhitili malo nakon ponoći u noći s petka na subotu: 24-godišnji Britanac s 29 tableta ecstasyja te 84 grama MDMA, pakirane u 11 PVC vrećica.

Pokraj Parka mladeži u subotu su oko 23 sata zatekli dvojicu državljana Velike Britanije, u dobi od 28 i 29 godina. Kod 28-godišnjaka su pronašli 111 tableta ecstasyja, kao i 3,5 grama MDMA, pakirane u četiri vrećice, a kod 29-godišnjaka 28 grama ketamina pakiranog u 31 PVC vrećicu.

Nova destinacija

Obavljena je pretraga apartmana na području Splita koji koriste te je nađeno još 144 tableta ecstasyja, 37 grama ketamina pakiranog u 37 PVC vrećice i 1,6 grama marihuane.

U nedjelju je oko 22.15 u Ulici Hrvatske mornarice uhićen 21-godišnji državljanin Velike Britanije sa 17 tableta ecstasyja, dvije vrećice kokaina ukupne težine 1,13 grama i 7 grama ketamina. Sva četvorica trenutno su u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama.

I prošle su godine stranci pokušali proširiti ilegalni posao na splitski festival elektroničke glazbe. Tada su uhićena petorica stranih državljana kako dilaju: dva Australca s ecstasyjem, dva Britanca s MDMA, ecstasyjem i kokainom, te jedan Irac s MDMA.

Postalo je jasno kako svaki ljetni festival osim posjetitelja privlači i neželjene goste poput uvoznih dilera.

Prvih godina splitske Ultre zbog dilanja su pritvarani samo lokalni distributeri opijata. Zatim su dolazili gostujući sa zagrebačkog i slavonskog područja, kako taksisti tako i preprodavači droge, a sada je očito kako prodor na splitsko tržište pokušavaju Britanci s novom drogom.

Međutim, Split je tek jedna u nizu destinacija koja im služi za širenje već pozamašnog tržišta.

Prve zapljene ketamina u Hrvatskoj su zabilježene prije sedam godina u Istri i prije pet godina na popularnom Zrću, i to upravo kod državljana Velike Britanije.

U Hrvatsku ketamin donose ilegalnim putevima, što se nastavilo do danas, a to dokazuje i slučaj iz zadarske zračne luke početkom ovog mjeseca kad je uhićen 24-godišnji Britanac. Stranac je u prezervativu u anusu skrio 151 tabletu ecstasyja i 29 grama ketamina.

Osim zadarske policije, s početkom ljeta i za ličko-senjske policajce počinje muka s istim profilom stranih kriminalaca. Tako su, također odmah na početku srpnja, u Novalji uhitili 36-godišnjeg i 27-godišnjeg državljanina Velike Britanije s 38 grama kokaina, 102 grama ketamina, 10 grama MDMA, 171 tabletom ecstasyja i vagom za precizno mjerenje.

Krajem lipnja je na festivalu u istarskom mjestu Vabriga zaplijenjen ketamin kod njemačkog državljanina. U turističkom naselju u apartmanu koji je 26-godišnji Nijemac koristio policajci su pronašli 785 tableta ecstasyja, 64 grama droge MDMA, 62 grama kokaina, 50 grama ketamina i 19 grama hašiša.

Osjećaj euforije

Proteklih godina u istražnom zatvoru u Puli završio je britanski DJ Andrew Bird koji je 2013. godine stigao na rovinjski Unknown festival s 20 tableta MDMA, 26 grama kokaina, 23 grama ketamina i 4 grama mefedrona.

Šibenska policija iz godine u godinu u Tisnom zatječe britanske državljane koji dilaju ecstasy, MDMA, ketamin i kokain tijekom festivala elektroničke glazbe Electric elephant.

Očito je da je od prvih pojavljivanja 2012. godine na festivalima na području Štinjana u Istri te 2014. godine na Pagu problem uvoznih dilera i nove supstancije metastazirao na sva područja na koja dolaze konzumenti sintetičkih droga.

To je glavni razlog zašto policija zapljenjuje ketamin samo za vrijeme održavanja ljetnih festivala, dok ga izvan turističke sezone ne nalaze kod hrvatskih državljana.

Ketamin dolazi u obliku praha koji se ušmrkava, a može se uzimati i intravenozno. Gram ketamina je od početne cijene od 200 kuna, kad se pojavio na domaćem tržištu, došao na 350 kuna, za koliko se nudi ovo ljeto. Daje osjećaj euforije i pojačane energije, a popularna je klupska droga jer ima i halucinogena svojstva.

Upotrebljava se za liječenje životinja kao sredstvo za smirenje prije operacije jer blokira bol. Iako se organizam od njega brzo oporavlja i, za razliku od opće anestezije, nije potreban medicinski tim jer ne ometa dišni sustav, za ljude se koristi samo u iznimnim situacijama budući da ima opasne popratne pojave od kojih je najčešća psihoza.

Veća količina i učestalo uzimanje mogu dovesti do moždanog ili srčanog udara. Kako se kod njega brzo razvija tolerancija, konzumenti uzimaju sve veće doze, zbog čega i dolazi do neželjenih nuspojava i overdosea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:58