JE LI SUSTAV ZAKAZAO

Sabljo i ekipa policajcu zapalili auto, on sada tuži državu: ‘Sve ste znali, na snimkama se jasno čuje plan!‘

Na spomenutim se snimkama jasno može čuti kako ekipa planira kada će, kome i na koji način zapaliti auto

Tomislav Sabljo i zapaljen automobil pravosudnog suca

 Privatna arhiva

Policija je mogla i trebala spriječiti palež auta pravosudnog policajca u Zagrebu u travnju 2019. jer su počinitelji, bivši USKOK-ov optuženik Tomislav Sabljo, ubijen proljetos u narodnjačkom klubu, i njegova ekipa u tom razdoblju bili pod mjerama.

PNUSKOK je ekipu koja je nakon 11 mjeseci provođenja posebnih dokaznih radnji obuhvaćena akcijom Tebra pratila, prisluškivala i ubacivala joj "bube" u prostorije od 25. srpnja 2018. do 3. lipnja 2019. godine. I zato su bili dužni spriječiti piromanski čin ili barem o planovima "tebraša" obavijestiti njihovu odabranu metu, sukus je tužbe koja je prošlog mjeseca stigla Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, a koju je inicirao pravosudni policajac s četvero članova obitelji.

Obustavljeni postupci

Pravosudni policajac koji je radio u remetinečkom zatvoru, gdje se susretao sa Sabljom, putem svojeg odvjetnika Frana Olujića tuži Republiku Hrvatsku jer smatra da je iz gore navedenih činjenica policija mogla spriječiti, a nije, piromanski čin koji je zaprepastio njega i njegovu obitelj te im uzrokovao štetu i unio nemir u život.

Tužba je uslijedila, kako doznajemo, nakon što se policajac obratio prvo državi radi mirnog rješenja spora, što se, međutim, nije realiziralo, pa je naknadu štete, više od četiri godine nakon paleža, odlučio potražiti sudskim putem, potražujući s članovima obitelji od države ukupno 12.948 eura, ali i da im se podmire sudski troškovi.

I tako su iza Tomislava Sablje, protiv kojeg su zbog njegove smrti obustavljeni svi sudski postupci, ostali repovi njegovih poteza s druge strane zakona. I dok se čeka potvrđivanje optužnice u sklopu akcije Tebra koja je inicijalno teretila Sablju da je bio šef kriminalne skupine koja je u Hrvatsku prokrijumčarila 15,7 tona marihuane, kao i da je organizirao paljenje automobila te pripremao fizičke napade na čelnike Dinama i druge osobe, posebne dokazne radnje tajnog praćenja i snimanja u tom predmetu sasvim opravdano dospjele su u fokus jedne od njihovih žrtava.

Prikrivanje tragova

Prema Sabljinim tvrdnjama, pravosudni mu se policajac zamjerio dok je u Remetincu izdržavao kaznu jer mu, navodno, nije dao da vidi dijete koje mu je došlo u posjet. Preko toga Sabljo, očito, nije mogao prijeći, pa je zatvorskog čuvara pratio s ekipom. A s ciljem da prikrije tragove, u pojedinim je situacijama Sabljo čak bio zvao i svoju suprugu da dođe po njegov mobitel.

U prisluškivanim razgovorima tako se moglo čuti i tko bi bio najbolji da odradi posao paljenja automobila, pa su na kraju, prema optužbi, odabrali Josipa N. koji je u policajčevu obitelj unio nemir 2. travnja 2019., pred njegovom kućom u Zagrebu. Upotrebom ubrzivača požara i otvorenog plamena tada nepoznat muškarac zapalio je karoseriju kod desnog kotača VW-a Passata starog 13 godina.

Vatra je brzo u cijelosti progutala vozilo, policajčeva je obitelj u totalnom šoku buktinju promatrala kroz prozor, a vještak za cestovni promet štetu na vozilu procijenio je na 37.540 kuna.

Snimljen dogovor o paležu

A nakon što se otkrio počinitelj piromanskog čina, točnije kada je u srpnju 2019. PNUSKOK krenuo s akcijom Tebra protiv Sablje i njegove družine, malo je reći da je djelatnik Ministarstva pravosuđa još više bio šokiran. Jer na spomenutim se snimkama jasno može čuti kako ekipa planira kada će, kome i na koji način zapaliti auto.

U policajčevu slučaju četvorica su optužena za taj palež, a Sabljinu ekipu prisluškivalo se i pratilo još dva mjeseca nakon što je planuo policajčev automobil. Odvjetnik Fran Olujić nije želio komentirati slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 18:59