AKCIJA POLICIJE

Sabljo ponovno uhićen! Godinama je iznuđivao unuka prve hrvatske državne revizorice

USKOK Sablju tereti da je bio šef kriminalne grupe koja je u Hrvatsku prokrijumčarila 15,7 tona marihuane, kao i da je palio aute čelnicima Dinama

Tomislav sabljo

 /Facebook

Zagrebačka policija izvijestila je danas o uhićenju 40-godišnjeg muškarca koji je godinama iznuđivao 33-godišnjeg oštećenika, od kojega je, kao i od članova njegove obitelji, na ime pozajmica, uz učestale prijetnje iznudio šesterostruko veći iznos.

Kako neslužbeno doznajemo, za iznudu je osumnjičen stari znanac policije Tomislav Sabljo, kojega, između ostaloga, USKOK optužnicom u akciji Tebra tereti da je bio šef kriminalne grupe koja je u Hrvatsku prokrijumčarila 15,7 tona marihuane, kao i da je organizirao paljenje automobila te pripremao fizičke napade na čelnike Dinama i druge osobe. Sablji je to već treći put u proteklih nekoliko godina da završava iza rešetaka.

Nakon uhićenja u akciji Tebra u srpnju 2019. godine bio je u istražnom zatvoru duže od dvije godine, sve do prosinca prošle godine. Tada je po izlasku iz Remetinca na slobodi proveo svega nekoliko dana prije nego što ga je policija uhitila zbog pokušaja iznude nad 77-godišnjim Z. G.

"Izašao sam iz zatvora, daj mi pare, inače ću te izmasakrirati", navodno su, kako je tvrdio Z. G., bile riječi kojima mu se Sabljo obratio telefonom čim je izišao iz zatvora.

Nakon što je proveo određeno vrijeme u Remetincu zbog tog slučaja, Sabljo je pušten na slobodu, a sada je opet uhićen zbog iznude.

Kako je priopćila PU zagrebačka, osumnjičeni je godinama iznuđivao 33-godišnjaka, a kasnije je i ostvario svoje prijetnje da će ga ozlijediti. Kako navode, on je u više navrata tijekom 2014. i 2015. posuđivao novac 33-godišnjaku, uz uvjet da mu isplaćuje dogovorenu mjesečnu kamatu.

Novac mu je određeno vrijeme uz dodatan iznos kamate regularno isplaćivao, ali ubrzo su mu uslijedile dodatne financijske poteškoće. Tada je osumnjičeni počeo učestalo ozbiljno prijetiti 33-godišnjaku, kao i članovima njegove obitelji koji su iz straha za svoje živote, a na zahtjev osumnjičenog, prenijeli vlasništvo svojih obiteljskih nekretnina u vrijednosti od oko 310.000 eura na bliske osobe osumnjičenog. U periodu od 2015. do 2019. osumnjičenom su na ime duga i kamata isplatili još i novčani iznos šesterostruko veći od iznosa kojeg je posudio. Ipak, ni to mu nije bilo dovoljno, pa je početkom svibnja ove godine počeo učestalo telefonom zvati 33-godišnjaka i ozbiljno mu verbalno prijetiti kako bi ga prisilio da isplati nepostojeći novčani dug.

Iz straha za svoj život i živote članova svoje obitelji, tijekom srpnja i lipnja ove godine, isplatio je osumnjičenom novac u još dva navrata. Teror se, dodaje policija, nastavio kad je osumnjičeni svejedno nastavio upućivati prijetnje, tvrdeći da će ga tjelesno ozlijediti sam ili angažirati druge ljude da to učine. Situacija je eskalirala u srijedu 21. rujna u večernjim satima, kada je osumnjičeni na području Peščenice tijekom vožnje uočio 33-godišnjaka koji se kao suvozač nalazio u drugom automobilu. Izašao je iz automobila, prišao 33-godišnjaku i ponovno mu prijetio usmrćivanjem ukoliko mu ne isplati novac, a zatim ga je više puta udario u glavu i otišao s mjesta događaja, navela je policija koja je osumnjičenoga tereti da je "s unaprijed stvorenom namjerom protupravnog pribavljanja imovinske koristi pozajmio novac, a kasnije počinio kazneno djelo iznude na štetu 33-godišnjaka".

Iako iz policije nije bilo moguće dobiti detaljnije informacije, Sabljo je, kako neslužbeno doznajemo, uhićen zbog sumnje da je iznuđivao 33-godišnjeg Luku Ivančića. Riječ je o unuku prve hrvatske državne revizorice Šime Krasić koji je također imao problema sa zakonom. Naime, on je prije godinu dana uhićen u Zagrebu zbog sumnje da je preprodavao drogu. Radilo se spektakularnom uhićenju kada su policajci iz Policijske postaje Trešnjevka i iz PN USKOK-a usred bijela dana zaustavili crni Golf "sedmicu" zagrebačkih oznaka u Šižgorićevoj ulici u Španskom te su priveli vozača. Ivančić im je tada dragovoljno predao kilogram heroina koji je imao kod sebe te je na kraju zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe droga završio u istražnom zatvoru.

Sada je Tomislav Sabljo "pao" zbog iznude nad Ivančićem. Policija ga je nakon obrade predala pritvorskom nadzorniku i prijavila za spomenuto kazneno djelo. Nakon što je ispitan u nadležnom tužiteljstvu, predloženo je da mu se odredi istražni zatvor, što je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu i prihvatio, te je Sabljo opet završio u Remetincu.

Tomislav Sabljo imao je poprilično dugu kaznenu evidenciju i prije spomenute akcije Tebra u kojoj ga je USKOK optužio prije više od dvije godine, ali Županijski sud u Zagrebu još nije potvrdio optužnicu. Od tada je Sabljo, osim kaznenog postupka za prethodni pokušaj iznude nad Z. G., "skupio" i optužnicu za podmićivanje jednog zagrebačkog tužitelja. Ni o toj optužnici, koja je u ljeto 2020. podignuta pred Županijskim sudom u Rijeci, taj sud još nije uspio donijeti odluku o potvrđivanju ili mogućem odbačaju.

U tom slučaju u podmićivanju zamjenika zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika, prema optužnici USKOK-a, sudjelovao je i Sabljin suradnik Đorđe Vuletić, a obuhvaćen je i vlasnik lokala u koji je tužitelj zalazio. Prema optužbi, tužitelj je tražio 3.000 eura da odbaci kaznenu prijavu protiv Sablje za kazneno djelo prijetnje, a nakon što je primio dio dogovorenog mita, prijavu je i odbacio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:14