LOV NA DILERA

Sačekuša uz plantažu ‘trave‘: Imotski policajci dežurali 10 sparnih dana i noći, a onda se pojavio ‘gazda‘

Jednog poslijepodneva on je napokon i došao na plantažu kako bi zalio svoje stabljike marihuane
Plantaža marihuane
 Slobodna Dalmacija

Prema svim dosadašnjim rezultatima u sprječavanju i otkrivanju raznih vrsta droge, koje u posljednjih nekoliko godina pristižu iz Postaje granične policije Imotski, može se zaključiti da se ta postaja ozbiljno uhvatila ukoštac s problematikom zlouporaba opojnih droga, piše Slobodna Dalmacija.

Kada se samo malo zaviri u dosje rada imotskih policajaca na otkrivanju droga i njezinih dilera, vidjet će se izvrsni rezultati. Spomenimo samo onu ogromnu zapljenu marihuane od prije nekoliko godina, sakrivenu u lubenicama na graničnom prijelazu u Vinjanima Donjim, pa onda samo dio inventure sličnih zapljena u 2020. godini, te 55 zapljena različitih vrsta droga za koje su počinitelji kazneno ili prekršajno procesuirani. U zapljenama je bilo najviše marihuane, amphetamina, kokaina i sveukupno 127 stabljika marihuane.

Tako je najveća pojedinačna zapljena plantaže marihuane u prošloj godini u PU Splitsko-dalmatinskoj bila ona od 100 stabljika koje su zaplijenili imotski policajci, a tada je uhićen njezin vlasnik.

Plantaža u Ričicama

I ove godine imotski policajci zadaju udarce dilerima i vlasnicima ilegalnih plantaža, a spomenimo i da su u svibnju na graničnom prijelazu Vinjani Gornji zaplijenili više od kilograma kokaina. No, posljednje otkrivanje plantaže marihuane u mjestu Ričice uz samu granicu sa susjednom Bosnom i Hercegovinom i zapljena 74 stabljike marihuane svjedoči pod kakvim uvjetima i na koji način su imotski policajci to i realizirali.

image
Tihomir Nenadić
Braco Ćosić

Kad su došli do informacija na sumnju o postojanju plantaže u Ričicama, u PGP-u Imotski napravljen je detaljan plan postupanja. Težak i nepristupačan teren uz samu granicu otežavao je policajcima pristup i motrenje plantaže, no vješti policajci, kako doznajemo, desetak su dana punih 24 sata nadzirali plantažu, i po suncu i po noći, čekajući počinitelja da se približi plantaži.

Jednog poslijepodneva on je napokon i došao na plantažu kako bi zalio svoje stabljike marihuane, međutim, dočekalo ga je iznenađenje jer je uhićen od imotskih policajaca, a plantaža od 74 stabljike i uništena. Te 74 stabljike marihuane je u ovoj godini i najveća pojedinačna zaplijenjena plantaže stabljika marihuane u PU splitsko-dalmatinskoj.

- Detalje vam ne mogu otkrivati, ali samo mogu istaknuti da smo s dobrim planiranjem i analizom prikupljenih informacija te visoko profesionalnom odnosu mojih djelatnika u ovom postupanju uspjeli riješiti i ovaj slučaj uzgoja marihuane u Ričicama - riječi su načelnika PGP Imotski Tihomira Nenadića.

Uključena i 'pogranična'

- Zadovoljan sam - veli nam načelnik Nenadić da se i nakon ovoga još jednog obračuna s dilerima i konzumentima droge sada po Imotskom gotovo više i ne govori o tome kako dilere nitko ne dira. Intenzivirali smo rad svih policijskih službenika naše postaje na suzbijanju i konzumaciji opojnih droga. Sa svojim pomoćnicima do u detalje razrađujem svaki plan za neku akciju jer smo svjesni utjecaja droge na mladu populaciju i društvo.

image
Iščupane stabljike
Slobodna Dalmacija

Profesionalnim pristupom nakon "čišćenja" uličnih počinitelja prešli smo na viši stupanj i daljnjim kriminalističkim istraživanjem dolazimo i do većih zapljena. Da sve linije u našoj postaji rade na tom poslu, vidljivo je i iz ovoga posljednjeg slučaja zapljene u Ričicama, gdje je veliku ulogu odigrala pogranična policija, kaže Nenadić.

A na pitanje kakva je sigurnost u Imotskoj krajini i samom gradu u odnosu na ostale poslove kojima se bavi policija, poput granice, migranata, prometa, Nenadić odgovara:

- Angažiranim pristupom na suzbijanju kriminaliteta droga nismo zaboravili i ostale poslove policije koje utječu na sigurnost građana. Tako napominjem da tijekom cijele 2020. godine nismo imali niti jednog poginulog u prometu, što se nije dogodilo u posljednjih desetak godina. Stanje prometa i u ovom dijelu 2021. je sigurnosno gledano na visokoj razini, a bilježimo i smanjenje prekršaja iz javnog reda i mira. Što se tiče poslova granice, angažiranim pristupom granične policije uz ljudske i tehničke resurse gotovo da i nemamo ilegalnih migracija, a nema ni takozvane migracijske rute, čime smo ostvarili pojam riječi i značenje zaštita državne granice - veli Nenadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 20:49