AFERA SMS

Sada je i pravomoćno! Visoki kazneni sud potvrdio kazne Franji Vargi i Blažu Curiću

Zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja Varga je sada pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora, dok je Curić kao pomagač dobio dvije godine zatvora
Franjo Varga i Blaž Curić
 Vlado Kos/Cropix

Visoki kazneni sud RH potvrdio je osuđujuću presudu kojom je Županijski sud u Osijeku krivima proglasio bivšeg policijskog informatičara Franju Vargu i prijašnjeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića u tzv. aferi SMS.

Zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja Varga je sada pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora, dok je Curić kao pomagač dobio dvije godine zatvora.

Uskok je Vargu teretio da je, od sredine 2017. do rujna 2018., izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je trebao dokazati da su bivši čelnik "Dinama" Zdravko Mamić i bivši vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić žrtve politički montiranih postupaka, zbog čega mu se sudilo za sprječavanje dokazivanja, a Curića da mu je pomogao jer mu je, u rujnu 2018. dojavio da je pod istragom.

Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda zaključilo je, a to je sada potvrdio i Visoki kazneni sud, da je nedvojbeno potvrđeno da su okrivljenici počinili kaznena djela iz optužnice. Iako su oni u cijelosti poricali nedjela sud im nije povjerovao, jer informatičko vještačenje, provedene posebne dokazne radnje i iskazi svjedoka govore drugačije.

Vještačenjem informatičke opreme prvooptuženog Varge pronađene su poruke koje je Zdravko Mamić predstavio na press-konferenciji 2018. godine, a koje su trebale pokazati da pravosudni dužnosnici, predstavnici Uskoka i policijski službenici protiv njega dogovaraju montirani i politički motivirani kazneni postupak, a informatičko vještačenje je pokazalo da su na toj opremi poruke i kreirane.

Pretragom te opreme pronađene su datoteke koje je Ivica Todorić dostavio glavnom državnom odvjetniku, odnosno poruke koje su navodno razmjenjivali premijer Andrej Plenković, bivša potpredsjednica vlade Martina Dalić i čelnici Agrokora, a u kojima se navodno dogovara montirani postupak protiv Todorića i njegovo uhićenje.

Pretragom Curićeve opreme utvrđeno je da je Vargi dostavljao brojeve Andreja Plenkovića i Martine Dalić, a pronađena je i navodna komunikacija dužnosnika vlade i čelnika Agrokora, što je identično dokumentaciji koju je Todorić predao svojim odvjetnicima, a oni DORH-u.

Tijekom suđenja i analizom komunikacije optuženih utvrđeno je da je Curić Vargu telefonom upozorio da izbriše sve dokaze, brojeve i poruke. Na Županijskom sudu u Osijeku u ovom su postupku ispitani brojni svjedoci, među kojima Ivica Todorić, bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a video-vezom iz Mostara svjedočio je i Zdravko Mamić, koji se u BiH nalazi od lipnja 2018., kao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem.

Visoki kazneni sud danas je objavio da je donesna presuda kojom su odbijene žalbe optuženika te su se pritom osvrnuli i na izrečene kazne:

"Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da kazna na koju su optuženici osuđeni nije ni prestroga niti preblaga nego pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti. Prvom je optuženiku kao olakotna okolnost cijenjeno što je otac troje maloljetne djece. Otegotna okolnost je prijašnja osuđivanost te što je od jednog okrivljenika (iz drugog kaznenog postupka) koji je koristio tako lažno sačinjeno dopisivanje primio značajne novčane iznose i vrlo vrijednu informatičku opremu. Cijenjena je i izražena upornost i velika kriminalna količina lažnog dopisivanja koju je izradio.
Drugom optuženiku kao olakotna okolnosti cijenjeno je što je otac troje djece (jedno maloljetno) i prijašnja neosuđivanost. Otegotno je što je pri počinjenju djela iskoristio svoj raniji status policijskog službenika i vozača visokorangiranog državnog dužnosnika kako bi došao do određenih informacija i podataka.

Izrečene kazne će ispuniti svrhu kažnjavanja u odnosu na obojicu optuženika. Radnjama obojice optuženika došlo je do narušavanja povjerenja javnosti u državne institucije, a osobito u najviše državne i pravosudne dužnosnike. Kriminalna aktivnost kreiranja lažnih optužbi na račun najviših državnih i pravosudnih dužnosnika (koje su u medijima javno objavljene) upućuje na vrlo grubo podmetanje o načinu rada legalnih institucija izvršne i sudbene vlasti. Usmjerena je na potkopavanje njihove vjerodostojnosti kako bi se doveo u pitanje način funkcioniranja cijelog sustava. Djelo je imalo za cilj diskreditaciju najviših političkih i pravosudnih dužnosnika kojima se u lažnom dopisivanju pripisalo da su zlouporabili svoje funkcije i zakonske ovlasti kako bi se „nevine osobe“ uhitile i procesuirale ili bile neutemeljeno osuđene. Počiniteljima ovakvih kaznenih djela mora se izreći odgovarajući prijekor u smislu kažnjavanja u skladu sa stupnjem njihove krivnje, a istovremeno ostvariti individualnu i generalnu svrhu kažnjavanja. Kazne će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 01:45