HEROJI IZ MEDULINA

‘Samo smo razmišljali kako da maknemo goruću brodicu od mola, šteta je mogla biti milijunska‘

Ribari Andrea i Mateo Lorenzin zaslužni su za to da su u medulinskoj nastaradala samo dva broda, a ne 50
Andrea i Mateo Lorenzin (gore lijevo)
 Duško Marušić/Cropix; Screenshot/Regional Express

Da u četvrtak oko 14 sati u Medulinu nisu bili ribari Andrea i Mateo Lorenzin, vjerojatno bi bila izgorjela čitava medulinska luka, odnosno brodice i gliseri. Bila bi to prava tragedija i velika materijalna šteta koja bi se brojila u milijunima kuna.

Naime, prilikom isplovljivanja iz lučice zapalio se jedan brod. Iz njega su, vjerojatno u strahu od eksplozije, iskočili svi, a vjetar je brod „otpuhao” do mola s ostalim brodicama i gliserima, većinom Medulinaca. U trenu su se zapalila još četiri broda, a peti je nagorio.

image
Brodovi koji su stradali u požaru
Dusko Marusic/Cropix
image
Dusko Marusic/Cropix

Onda su u svoj gumenjak uskočili otac i sin, ribari Andrea i Mateo Lorenzin, te povukli zapaljenu brodicu dalje od mola. Kako nam danas kaže Andrea, adrenalin mu je poskočio i odmah je znao to činiti.

- Ja tada nisam bio u Medulinu, nego sam dolazio iz Pule i vidio sam tamni oblak. Pojurio sam jer sam shvatio da se nešto dešava. Odmah sam iskočio iz auta, poletio na rivu i u gumenjak, gdje me je čekao sin Mateo. Nismo ni o čemu razmišljali nego kako da maknemo goruću brodicu od mola. Bacili smo u nju sidro i povukli je dalje od brodica na bovu. Onda smo se vratili i počeli odvezivati druge barke kako se požar ne bi proširio na njih. U međuvremenu su došli vatrogasci i ugasili požar. Srećom da je sve prošlo na taj način, ali moglo je tu biti puno više štete. Umjesto pet, moglo je izgorjeti 50 brodica - veli nam danas Andrea nakon što su se slegli dojmovi nakon jučerašnjeg požara koji se nikad nije desio u medulinskoj luci. Ne, koliko Andrea zna.

- Ja vam imam 53 godine i nikada se tako nešto nije dogodilo u lučici. Ovo je prvi požar na moru u kojem sam sudjelovao, ali nisam uopće dvojio što treba činiti. Trebalo je odmah reagirati. A koliko sam kasnije čuo, ta je brodica plutala prema molu sigurnih 10 do 15 minuta i ne mogu vjerovati da nitko ništa nije poduzeo. Da nisam došao, ili da sam samo došao 10 minuta kasnije, vjerujem da bi sve brodice u luci bile izgorjele. Bila bi to milijunska šteta - priča nam ovaj medulinski ribar koji redovito s 21-godišnjim sinom sudjeluje u raznim akcijama spašavanja na moru.

image
Andrea i Matteo Lorenzin
Dusko Marusic/Cropix

No, ovo im je bio prvi požar. Veli da ne zna kako je došlo do požara, može tek pretpostaviti.

- A to su brodski benzinski motori i kod njih postoji velika opasnost da se nešto zapali. Možda je pukla neka cijev od benzina pa je došlo do iskrenja i paljenja. Čovjek koji je bio na brodu s dvoje djece i suprugom je pokušao ugasiti vatru, ali mu nije uspjelo. Bacio je djecu i ženu u more i sam se onda bacio. Nije se sigurno sjetio baciti u brodicu sidro jer je to bilo sve u panici. Mogu misliti kako mu je bilo. Možda su mislili i da će brod eksplodirati. Tko to zna - veli nam Andrea.

Kaže da i u jednom trenu nije pomislio na opasnost ili da bi brod mogao odletjeti u zrak.

- Ovo nije šala, ali nekad treba reagirati s glavom. Mi imamo te instinkte u pomaganju drugima i spašavanju. Meni ne radi ni toplo ni hladno, glava mi je uvijek ista. Nama je to nešto normalno. Treba prvo spasiti ljudski život, pa ako treba onda spašavati i ono materijalno - govori nam Andrea, koji je i u Medulinu poznat po akcijama spašavanja.

image
Dusko Marusic/Cropix
image
Dusko Marusic/Cropix

- Ljudi se na brodu jako brzo opuste, ali uvijek treba biti oprezan jer ne znaš što se može dogoditi. Nas vrlo često zovu, posebno ribari, ali prijatelji, da uskočimo u pomoć. Nismo dio neke službe, iako pomažemo kada treba poduzeću Buža iz Medulina koje upravlja lučicama. Teglimo i vadimo brodove van, pomažemo im kada se nasuču, iskopavamo vodu. I tako već godinama. Mi ribari si inače uvijek pomažemo, rijetko zovemo pomoć na moru. A pomažemo i strancima koji se nađu u nevolji. Meni je to prirodno. A znate kako to ide na moru. Loša se vijest širi daleko, tako da jako brzo saznamo ako se nekome nešto desilo na moru - ističe dalje ovaj ribar koji je od malih nogu na moru, a od 2003. profesionalni ribar.

No, kaže da nije član DVD-a. Veli nam kroz smijeh kako za to nema dovoljno vremena jer da ima previše intervencija. Spašavanjem na moru bavi se već 30 godina, a priča nam da je zadnje imao na Olibu, kada je priskočio u pomoć strancima kojima je u brod od 10 metara puštala voda. Uspio ih je dotegliti do Raškog zaljeva i spasiti od havarije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:14