OPAKI TIM

SAMOZATAJNI TREĆI ČOVJEK Tko je bivši elitni specijalac kojeg sumnjiče da je sudjelovao u iznudi zaprešićkog poduzetnika

Darko Purgar svojedobno je bio predsjednik Suda časti Lovačkog saveza Karlovačke županije i aktivni lovac Lovačkog društva Rečica
Lijevo: Andrija Vrhovac (već je u pritvoru); desno: Leon Lučić (jučer je doveden u policiju na prepoznavanje); Darko Purgar bio je pripadnik 1. hrvatskog gardijskog zadruga, elitne vojne postrojbe podčinjene izravno predsjedniku Franji Tuđmanu (umetak dolje desno)
 Tomislav Kristo, Robert Fajt, Damjan Tadić/CROPIX; OuterWorld / Alamy / Alamy / Profimedia

Bivšeg elitnog vojnika Darka Purgara (50) iz Karlovca policija je uhitila zbog sumnji da je s Leonom Lučićem, bivšim policajcem i glumcem iz TV serije KT2, te Andrijom Vrhovcem, pripadnikom MUP-ove antiterorističke jedinice Lučko, iznuđivao zaprešićkog poduzetnika Maria D.

Purgar, kao “treći čovjek” u ovom intrigantnom slučaju bivši je pripadnik specijalnih postrojbi HV-a. Purgar je uhićen u utorak, a istoga dana u večernjim satima pretražen mu je stan u samom središtu Karlovca.

Inače, Purgar je od početka rata bio pripadnik specijalnih postrojbi Glavnog stožera HV-a, a 1994. je prešao u tada novoformirani 1. Hrvatski gardijski zdrug, postrojbu u koju su integrirani pripadnici svih specijalnih postrojbi HV-a te pojedini pripadnici gardijskih brigada. Kada je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić 2000. godine raspustio Zdrug, njegovi pripadnici premješteni su u druge postrojbe HV-a, a Purgar je kao dočasnik prebačen u 352. roniteljsko-diverzantsku bojnu, gdje je ostao do umirovljenja 2005.

Miran čovjek

Kako doznajemo, nakon umirovljenja Purgar se aktivnije uključio u civilni život u Karlovcu. Učlanio se u Gradski odbor SDP-a te je postao član Lovačkog saveza Karlovačke županije. U županijskom je Savezu neko vrijeme bio predsjednik Suda časti, a aktivni lovac bio je u Lovačkom društvu Rečica. No, ubrzo se povukao. Jednako tako, povukao se iz političkog života, iako tamo nikada nije bio pretjerano aktivan. Njegovo članstvo u stranci, doznajemo, bilo je na razini simpatizera. Iz članstva je formalno brisan 2014. godine. Čovjeku s kojim smo o njemu razgovarali rekao je da mu se više nije dalo gubiti vrijeme na takve stvari. U posljednje vrijeme moglo ga se vidjeti kako istrčava svoja dva psa bigla na obali Kupe; nedaleko, naime, ima stan.

- Čovjek i danas ima vojnički stav, izgleda kao da je od stijene odvaljen i vidi se da je u vrhunskoj formi iako ima 50 godina. Znam da je po zanimanju mesar, ali nikada nije radio taj posao. On je bio predodređen za vojnika. Karakterno je šutljiv, samozatajan tip, rekao bih čak velika dobričina, teško mi je povezati ga s podzemljem i nekim velikim kriminalom. Ostavljao je dojam čovjeka koji se smirio i živi polako - kaže nam vrlo dobar karlovački poznanik Darka Purgara.

Napad sjekirom

Premda detalje o inkriminacijama Purgara nije bilo moguće doznati, policija sumnja da je on bio jedna od osoba koje su, uz specijalca Vrhovca, Marija D. zvale na telefon te od njega tražile 100.000 eura u zamjenu za određenu dokumentaciju koja bi ga u nekom kaznenom postupku mogla interesirati. Nije poznato koje su mu točno informacije nudili, međutim, nikakve dokumente on, navodno, nije vidio, nego mu je, kako je rekao policiji, na mjestu primopredaje prišao jedan od iznuđivača (Vrhovac) i rekao: “Daj novce pa ću ti reći neke detalje”. No, ubrzo su “pregovori” prerasli u tučnjavu, pa nije poznato jesu li oni doista imali neke materijale ili se radilo o običnom blefu samo da mu uzmu novac.

Leon Lučić, koji je već dva tjedna u KB-u Dubrava pod paskom policije, jučer je, kako doznajemo, prevezen u policijsku postaju u Heinzelovoj, vjerojatno također na prepoznavanje, pa je izvjesno da će i on uskoro završiti kod pritvorskog nadzornika karlovačke policije.

Inače, Glas Istre je o Lučiću objavio nove detalje te ispada da je 2016. bio uhićen u Dugoj Uvali nakon što je odvjetnicima Marinu Folu Mirelli i Paoli Frlan prijetio sjekirom te im u divljačkom pohodu razbio automobil. Sukob je, navodno, izbio nakon što su odvjetnici uz pomoć sudskog rješenja Lučića htjeli iseliti iz lokala u Dugoj Uvali koji je bio u vlasništvu tvrtke Industrogradnja Josipa Galinca. Lučić se, prema svemu sudeći, sukobio s Galincem koji ga je želio iseliti iz objekta, a zatim je sukob oko iseljenja kulminirao obračunom u kojem je Lučić gol do pasa sa sjekirom u rukama trčao za dvoje Galinčevih odvjetnika udarajući im sjekirom po autu.

Prijetnje

Presudom je osuđen i za prijetnje samom Galincu, kojem je slao prijeteće e-mail poruke upozoravajući ga da mu je bolje da mu lokal ostavi u najmu do kraja sezone jer će mu uništiti sav inventar u lokalu i lažno dojavljivati da su mu postavljene bombe. No, kako piše Glas Istre, na suđenju Lučiću zbog prijetnje pregledani su i podaci prema kojima je nekoliko tjedana prije prijetnje na području naselja u Dugoj Uvali pronađeno i nekoliko eksplozivnih naprava, odnosno komada plastičnog eksploziva. U svojem iskazu na suđenju Lučiću Galinec je rekao kako sumnja da te “naprave” potječu upravo od Lučića te ga je prijavio i zbog njih. Zbog ovog događaja Lučić je prije nekoliko mjeseci na Općinskom sudu u Pazinu nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od devet mjeseci s trogodišnjim rokom kušnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:50