NAKON TRAGEDIJE U BREGANI

SANITARNA INSPEKCIJA OGLASILA SE O TROVANJU SALMONELOM 'Analizirali smo jaja iz trgovačkog lanca u kojem su kupljena, bakteriju nismo našli!'

 Tomislav Krišto / CROPIX

U povodu prošlotjednog trovanja salmonelom peteročlane obitelji iz Bregane, uslijed čega je umrlo petogodišnje dijete, Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja priopćila je u ponedjeljak da izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuje da bakterija salmonele nije dokazana u uzorcima jaja iz trgovačkog lanca u kojem su kupljena.

Sanitarna inspekcija obavila je na temelju službene dojave o sumnji na trovanje salmonelom iz jaja 12. listopada inspekcijski nadzor u trgovačkom lancu, pri čemu je utvrđeno da je taj lanac samoinicijativno, zbog sumnje u zdravstvenu ispravnost, povukao spornu hranu iz svojih trgovina.

Inspekcija je uzela uzorke povučene hrane radi obavljanja laboratorijskih analiza i utvrđivanja zdravstvene ispravnosti, a daljnje aktivnosti u vezi tog slučaja provodit će nadležna veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede u koordinaciji sa Sanitarnom inspekcijom.

Četiri člana obitelji, koji se od prošlog ponedjeljka nalaze na liječenju u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", dobro se oporavljaju. Predstojnik Klinike Josip Begovac izjavio je Hini kako im je bakterija salmonele pronađena samo u stolici, ali ne i u krvi, što znači da nisu imali teži oblik zaraze.

U HZJZ-u kažu kako u listopadu nije zabilježen povećani broj prijava salmonele s područja Bregane i Samobora, odakle dolazi zaražena obitelj.

"Kolege iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo i Sanitarne inspekcije proveli su izvid, uzorkovanje i anketiranje. Uzrok smrti dječaka, koji se utvrđuje obdukcijom, nije nam u ovom trenutku poznat. Prijave salmoneloza pristižu svakodnevno. Epidemiolozi koji rade na području Samobora i Bregane nemaju informacije o povećanom broju oboljelih od salmoneloze na tom području", doznaje se od Bernarda Kaića iz HZJZ-ove Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.

Salmoneloza je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella. Najčešći izvor zaraze su proizvodi životinjskog porijekla - jaja, mlijeko i meso.

Za nastanak trovanja odgovorna je pogreška ili propust u pripremi hrane - slaba termička obrada koja ne uništi bakteriju, držanje hrane na sobnoj temperaturi koja pogoduje razmnožavanju bakterija, podgrijavanje kojim se ne postiže dovoljno visoka temperatura te nehigijena prilikom baratanja namirnicama.

Simptomi salmoneloze su proljev, visoka temperatura i grčevi u trbuhu. Bolest se razvije do 72 sata nakon infekcije, a obično traje 4 do 7 dana. Većina pacijenata oporavi se bez liječenja, no kod težih oblika potrebna je hospitalizacija jer može doći do dehidracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:41