OTKRIĆE ‘POTRAGE‘

Sanitetskom timu u Rijeci ispao pacijent, udario glavom u beton i preminuo: Dvoje djelatnika dobilo otkaz

Vraćali su ga s dijalize, a vozač i medicinska sestra nisu dobro držali ležaj, koji se okrenuo i pao zajedno s pacijentom

 
 Srđan Vrančić/Cropix

Priča iz RTL-ove emisije "Potraga" o smrti 66-godišnjeg Borisa Breca prilikom ispadanja iz nosila tima Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, rezultirala je otkazom za dvoje djelatnika te pokretanjem policijske istrage kojom rukovodi Državno odvjetništvo.

Riječ je o bizarnom slučaju iz početka lipnja ove godine, koji je, kako doznajemo, dospio do medija samo zbog toga što je jedan od aktera priče, vozač saniteta Marin Petričić, "stari znanac" "Potrage" koja se bavila kasnije i sudski potvrđenim optužbama njegove kolegice medicinske sestre da ju je seksualno zlostavljao.

Pokojni Boris Brec, naime, kako smo doznali, nije imao bližu rodbinu, a njegova se smrt, sve do ovog otkrića, tretirala kao nesretni slučaj.

Povratak s dijalize

Boris Brec je, kako je otkrila "Potraga", poginuo je prilikom povratka u Dom za starije osobe na Jelenju, čiji je bio korisnik, prije mjesec dana. Bilo je to tijekom rutinskog zadatka - vozač i medicinska sestra Breca su, u poslijepodnevnim satima, vraćali iz riječkog KBC-a s dijalize u Dom u Jelenju.

S ležajem su ga izvukli iz vozila saniteta, a na nagnutoj površini, vozač ga je pridržavao jednom rukom. Sestra ležaj uopće nije držala, pa se, na nagnutoj površini, okrenuo zajedno s pacijentom. Nesretni Brec udario je glavom o beton i od posljedica ozljeda preminuo idućeg dana, uslijed krvarenja unutar lubanje. Na Hitnom prijemu riječkog KBC-a, gdje su mu pokušali spasiti život, slučaj nisu prijavili policiji jer liječnici nisu sumnjali na nasilno nastale ozljede.

U Domu na Jelenju slučaj nisu željeli komentirati, jer je istraga u tijeku, a ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a Vladimir Mozetič odgovorio nam je da sve daljnje postupke vezane uz događaj provode nadležna tijela.

"Policijskoj upravi proslijeđeni su svi kontakti i tražena dokumentacija uz njihovu uputu da tijekom postupka nije dozvoljeno davanje dodatnih informacija jer su u tijeku službeni izvidi", odgovorili su nam iz ravnateljstva Doma. Vozač i medicinska sestra, kako su kazali u ravnateljstvu, više nisu zaposlenici Doma zdravlja, a istaknuli su da su po hitnom postupku proveli "sve propisane interne postupke Ustanove".

Raskid radnog odnosa

"Temeljem provedenog pokrenut je postupak izvanrednog otkaza ugovora o radu za dvoje djelatnika. S obzirom na to da su djelatnici u međuvremenu i sami predali zahtjev za sporazumnim raskidom radnog odnosa, njihovi su zahtjevi odmah prihvaćeni, te oni više nisu u radnom odnosu u Domu zdravlja", odgovorili su nam iz Doma zdravlja.

U riječkom tužiteljstvu detalje istrage nisu nam željeli otkriti, kao ni to je li i protiv koga podnesena kaznena prijava, uz objašnjenje da se spisi "za vrijeme provođenja izvida i drugih radnji u državnom odvjetništvu do donošenja odluke o prijavi smatraju tajnima".

Pravomoćno suđen jer je seksualno napastovao kolegicu

Kako je otkriveno u RTL-ovoj "Potrazi", vozač sanitetskog vozila Marin Petričić prije šest godina bio je optužen i pravomoćno osuđen zbog seksualnog napastovanja medicinske sestre koja je tada s njim radila u timu.

Zatvorsku kaznu sud mu je preinačio u rad za opće dobro, no ravnatelj Doma zdravlja Vladimir Mozetič odlučio je odustati od odluke o izvanrednom otkazu s argumentom da više nije ponovio to djelo.

Sestra je, međutim, morala tražiti premještaj kako na radnome mjestu ne bi susretala čovjeka koji ju je napastovao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:10