KRVOPROLIĆE U DUBRAVI

Saslušao presudu pa sutkinji uputio pogled prepun bijesa i ljutnje: ‘Odbijam to potpisati!‘

Kristijan Dominiković osuđen je na šest godina za pokušaj ubojstva početkom godine u Dubravi
Kristija Dominiković prije i poslije uhićenja i očevid ispred kuće Ignacija Cirimotića
 Cropix/Facebook

Stojeći u sudnici vezanih ruku i nogu lisicama te okružen trojicom pravosudnih policajaca, Kristijan Dominković (29) usmjerio je prema sutkinji Županijskog suda u Zagrebu pogled prepun bijesa i ljutnje nakon što je čuo da je nepravomoćno osuđen na šest godina za pokušaj ubojstva početkom godine u zagrebačkoj Dubravi.

Tijekom cijelog obrazloženja presude, šokirani Dominković nije skidao pogled s predsjednice sudskog vijeća, a kad je čuo i da slijedi obligatorni istražni zatvor jer kazna premašuje pet godina, na ponuđenu olovku i papir s rješenjem o produljenju pritvora odrješito je kazao: 'Odbijam potpisati'.

U slučaju pravomoćnosti presude, u kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 7. siječnja ove godine, a sud mu je ujedno odredio i mjeru obvezatnog liječenja od ovisnosti. Također, mora podmiriti i 1000 kuna sudskih troškova.

Obrazlažući presudu sutkinja je rekla da za sud nije bilo sporno je li pucao u oštećenog ili nije, nego je li doista pucao u nužnoj obrani kako je tvrdio tijekom suđenja.

- Na rukama oštećenog su pronađene čestice koje ukazuju da je bio u blizini ispaljenja streljiva, a vještak se nije mogao očitovati je li i on pucao. No, sudsko vijeće je isključilo mogućnost nužne obrane jer policija očevidom nije našla druge tragove niti streljivo na mjestu događaja, osim streljiva koje ste vi optuženi ispalili. Jedan od svjedoka je govoreći o vašem postupanju rekao da ste rekli: 'Trebao sam ga pogoditi u glavu, a ne u tijelo. On će meni pucati po kući'. Postupali ste s namjerom da dođete, gađate i pogodite oštećenika pri čemu je smrtni ishod izbjegnut hitnom intervencijom liječnika – pojasnila je sutkinja.

Dodala je potom i da sudsko vijeće smatra da je kazna od šest godina primjerena svim okolnostima postupanja kao i da je Dominiković do sada osuđivan u više navrata.

Prema optužnici, o čemu je Jutarnji već pisao, Kristijan Dominković je 6. siječnja 2021. oko 13.40 sati došao do Južne ulice u Zagrebu te je s kapuljačom navučenom preko glave stao ispred obiteljske kuće starog policijskog znanca Ignacija Cirimotića. Nakon što ga je s prozora na katu sobe Cirimotić upitao kamo ide i je li krenuo k njemu, Dominković je s ciljem da ga ubije, bez ijedne izgovorene riječi, desnom rukom ispod pasa jakne izvadio crni pištolj neutvrđene marke i modela, te kalibra 7,65 mm Browing iz kojeg je zapucao. Ispalio je u smjeru Cirimotića najmanje četiri metka od kojih ga je jedan pogodio u lijevo rame. Od posljedica ranjavanja došlo je do razvoja hemoragijskog šoka i potpune oduzetosti udova, a zahvaljujući činjenici da je s njim u kući bio otac koji je pozvao Hitnu pomoć, Cirimotiću je u KBC Zagreb hitnim operativnim zahvatom spašen život.

- Nije točno to što mi se stavlja na teret. Oštećenog Nakija poznajem desetak godina. Upoznali smo se tijekom policijske akcije Ragusa 2009. Ostao sam mu dužan 2000 kuna za drogu koju sam od njega kupovao. Meni i mojoj braći nije više htio prodavati drogu sve dok mu ne vratim dug. A dan prije tog događaja koji je predmet ovog postupka, pričao sam s njim na telefon. Obećao sam mu vratiti dug i kupiti još droge. Taj dan sam došao kod njega kući u Južnu ulicu. Dao sam mu 1000 eura. Zamotao sam ih i stavio u kutiju cigareta kako smo dogovoriti. Taj novac je bio za dug i još 5500 kuna za novu kupnju 20 grama heroina. On je uzeo kutiju s novcima, a ja drogu te sam izašao na cestu. Valjda je primijetio da su u kutiji lažni novci pa je počeo psovati. Bio je na balkonu. Izvadio je pištolj i u mene ispalio dva, tri metka. Ja sam nakon toga u samoobrani izvadio pištolj i prema njemu ispalio par hitaca. Otišao sam kući, ispričao braći što se dogodilo i oni su mi preporučili da odem na policiju, ali ja od straha nisam otišao jer nisam imao namjeru ubiti Nakija – branio se Dominković dodajući da je s oštećenim inače u dobrim odnosima te da nisu imali nikakvih sukoba.

Za pištolj je, pak, rekao da ga nosi sa sobom radi vlastite sigurnosti jer su već dva puta na njega pucali zbog dugova i problema. Prema vlastitom priznanju unazad deset godina konzumira kokain i heroin.

Na suđenju su ispitana i braća optuženog koja nisu znala reći zašto je došlo do sukoba između Kristijana i Cirimotića, a kobnog dana po dolasku Kristijana kući, neki su vidjeli da je bio potresen te im je rekao da je Naki, koji inače prodaje heroin, po njemu pucao pa da je uzvratio.

Jedan od braće je otkrio da je Cirimotić prodavao drogu i da mu je bio teklić. Za to mu, navodno, nije plaćao naknadu već je, prema njegovim tvrdnjama, iskorištavao njegovu ovisnost pa je za uzvrat dobivao drogu. Drugi je, pak, brat optuženog ispričao da se kobnog dana požalio Kristijanu da je u krizi i da mu Cirimotić neće prodati drogu radi njegova duga.

- Kristijan je tada rekao da će otići do oštećenog jer ima eure. A kad se vratio kući, rekao je: 'Htio me ubiti'. Na to sam ga pitao: 'Tko?', a on je rekao da mu je uzvratio, a kao razlog je naveo novac – ustvrdio je jedan od braće optuženog.

Dominkovićev odvjetnik Tihomir Mišić najavio je žalbu na osuđujuću presudu jer smatra da sud, s obzirom na stanje spisa i dokaze u spisu, nije pravilno utvrdio činjenično stanje i samim time nije proveo sve potrebne dokaze.

Inače, oštećeni u ovom postupku svojevremeno je punio novinske stupce kao jedan od 17 osumnjičenih dilera iz Dubrave uhićenih u listopadu 2009. godine u sklopu akcije Ragusa. Tom je prilikom policija zaplijenila 9.5 kilograma heroina, 691 gram kokaina, 5.1 kilogram marihuane, pušku, osam pištolja, streljivo, četiri digitalne vage, krivotvorene eure te više od 100.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 10:26