AFERA DNEVNICE: KRIVI SU!

Saucha osuđen na tri godine, a Zeljko na četiri i pol! Objavljeno i koliko novca moraju vratiti

Bivši predstojnik Ureda premijera i njegova tajnica proglašeni su krivima za lažiranje putnih naloga
Tomislav Saucha na izricanju presude
 Tomislav Krišto/Cropix

Bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomislav Saucha i njegova tajnica Sandra Zeljko u srijedu su na Županijskom sudu u Zagrebu proglašeni krivima za lažiranje putnih naloga.

Saucha je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine. Izrečena mu je i zabrana obavljanja dužnosti državnog službenika u trajanju od pet godina. Zeljko je nepravomoćno osuđena na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od četiri i pol godine. I njoj je izrečena zabrana obavljanja dužnosti državnog službenika.

Saucha i Zeljko zajedno moraju vratiti 599 tisuća kuna, a Zeljko povrh toga mora vratiti dodatnih 349 tisuća kuna.

Na čitanje presude stigao je Saucha, no ne i Zeljko.

image
Zeljko i Saucha na jednom od ranijih ročišta
Zeljko Puhovski/Cropix

Nepravomoćna preuda Sauchi već je dva puta bila pred donošenjem, međutim, dva puta je odgođena jer je sud htio po svemu sudeći još provjeriti neke stvari.

Najprije je nakon što su i Saucha i Zeljko iznijeli obrane, a prije završnih govora, sud naložio novo vještačenje dijela putnih naloga iz veremena mandata Milanovića, da bi zatim nakon završnih govora, sud još jednom i formalno preotvorio raspravu te dopunski saslušao svjedokinju Kristinu Horvatić.

Na posljednjoj raspravi koja je 10. prosinca održana na zagrebačkom Županijskome sudu, Uskok je neznatno izmijenio optužnicu protiv Sauche i Zeljko te Zeljko sada ne terete da je pomagala u krivotvorenju putnih naloga, već da ih je i sama krivotvorila, te da to nije činila po Sauchinom nalogu već u dogovoru s njim.

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. "aferi dnevnice" izjasnili da nisu krivi za lažiranje putnih naloga.

Uskok tvrdi da je Zeljko to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u bivšem sazivu Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 21:27