BIVŠI TAJNIK VLADE

Saucha stigao u Remetinec na odsluženje zatvorske kazne zbog ‘afere dnevnice‘

Uz zatvorsku kaznu Saucha i Zeljko su osuđeni i na zabranu obavljanja službene dužnosti, a državi moraju vratiti gotovo milijun izvučenih kuna

Tomislav Saucha ispred Remetinca (arhivska fotografija)

 Damir Krajac/Cropix/Cropix

Tomislav Saucha nastojao je izbjeći da novinari ne zabilježe njegov dolazak u zatvor u Remetincu u koji se u utorak do kraja dana morao javiti na izdržavanje kazne od tri godine zatvora na koju je osuđen u "aferi dnevnice", no neki fotoreporteri ipak su ga uspjeli snimiti...

Saucha je već proveo u pritvoru mjesec dana, a još toliko provest će u Centru za dijagnostiku i nakon psihosocijalne procjene bit će upućen u neku od kaznionica, najvjerojatnije u onu u Lipovici-Popovači ili u Valturi.

Sauchi, tajniku Vlade u mandatu Zorana Milanovića u ožujku ove godine Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je Saucha krajem 2020. godine osuđen na tri godine, a njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko na četiri i pol godine zatvora. Odbio je žalbu i Sauche i Zeljko, te tužiteljstva

Uz zatvorsku kaznu Saucha i Zeljko su osuđeni i na zabranu obavljanja službene dužnosti, a državi moraju vratiti gotovo milijun izvučenih kuna. Izričući mu presudu sutkinja mu je poručila da je podizanjem novca preko fiktivnih putnih naloga "osim osobne sramote" nanio štetu i svim institucijama državne vlasti i građanima koji gube povjerenje u vlast.

Sudsko vijeće je kao otegotne okolnosti ocijenilo dugotrajnost kršenja zakona, a posebno Sauchinu visoku poziciju, kao i "besramno korištenje pozicije Sandre Zeljko koja je sjedila pred vratima čak trojice premijera".

Saucha i Zeljko od početka su tvrdili da nisu krivi. Istraga je isprva pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. Saucha je napustio SDP i u bivšem sazivu Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu. Zeljko je zbog bolesti dobila odgodu odlaska u zatvor, ail njoj novi datum još nije određen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:14