PODUZIMAJU SE MJERE

Sazvan hitan sastanak zbog vršnjačkog nasilja u medulinskoj školi, zatražena pomoć drugih službi

Svi sudionici najoštrije su osudili ovaj nemili slučaj ustvrdivši da je škola mjesto nulte tolerancije spram svakog oblika nasilja

Osnovna škola dr. Mate Demarina u Medulinu

 Dusko Marusic/CROPIX

Nakon što je u utorak ponovno u medulinskoj Osnovnoj školi dr. Mate Demarina pretučeno dijete, i to samo sedam mjeseci nakon sličnog događaja, Istarska županija odlučila je pozvati sve uključene u ovaj događaj kako bi se tome stalo na kraj.

Stoga su u srijedu županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan, ravnateljica škole Emanuela Pinzan Chiavalon, tri stručne suradnice, tajnica škole i razrednica učenika involviranih u incident te načelnik Općine Medulin Ivan Kirac sa suradnicima odlučili na hitnom sastanku potražiti pomoć drugih službi, odnosno Ministarstva, Centra za socijalnu skrb i pravobraniteljice kako bi se vidjeli daljnji koraci.

Svi sudionici najoštrije su osudili slučaj vršnjačkog nasilja ustvrdivši da je škola mjesto nulte tolerancije spram svakog oblika nasilja.

- Ravnateljica Pinzan Chiavalon je izvijestila o jučer poduzetim radnjama neposredno nakon događaja, odnosno kako je o istom promptno obavijestila Istarsku županiju, Općinu Medulin, PU istarsku, Centar za socijalnu skrb, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Pravobraniteljicu za djecu. Odmah su pozvani i Hitna pomoć i PU istarska, kao i roditelji djece koja su sudjelovala u događaju. Sva djeca koja su bila involvirana u slučaj su dobro, a s njihovim roditeljima održan je sastanak - poručili su iz Istarske županije.

Također, na sastanku se izvijestilo što se sve poduzelo u proteklih sedam mjeseci, otkad se dogodio prvi slučaj vršnjačkog nasilja u školi.

- Škola se u spomenutom razdoblju aktivno uključila u prevenciju vršnjačkog nasilja te je temeljem nalaza o provedenom stručno-pedagoškom nadzoru Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) provela niz propisanih mjera pa su tako održane radionice socio-emocionalnog učenja, nenasilnog rješavanja sukoba te trening socijalnih vještina, predavanja na temu nasilja, proveden je individualni rad s učenicima, a održani su i sastanci s roditeljima svih učenica i učenika.

Nadalje, Škola je donijela Plan postupanja Škole u slučaju nasilja i Izvješće o stanju sigurnosti, provođenju preventivnih programa te mjerama poduzetim u cilju zaštite prava učenika u šk. god. 2021./2022. Potom, napravljena je i evaluacija provedenih preventivnih programa, sve sukladno traženju prethodno spomenute AZOO i u cilju sprječavanja vršnjačkog i svih oblika nasilja. Nastavno na sve navedeno, očekuje se uključivanje i povratno mišljenje nadležnih institucija, odnosno Ministarstva, Centra za socijalnu skrb i Pravobraniteljice kako bi se vidjeli daljnji koraci - zaključci su nakon ovog sastanka. No za izjave nitko od uključenih nije bio raspoložen.

Ono što se zna je da je policija dobila dojavu oko 12.40 sati i da je nakon toga ispred škole došla i Hitna pomoć koja je ozlijeđeno dijete odvezla u bolnicu. Nisu otkrili o kakvim se ozljedama radi budući da se radi o maloljetniku i slučaju vršnjačkog nasilja. Dijete je u bolnici pregledano i pušteno kući na daljnji nadzor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:09