U SAMO TRI DANA

Sedam akcija karlovačke policije protiv krijumčara: Pobjegao im je samo jedan i ostavio kombi pun migranata

Navode da su proveli kriminalistička istraživanja nad sedmero muškarca i jednom ženom

Ilustracija, migranti

 Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Policija na karlovačkim prometnicama i dalje ima pune ruke posla s hvatanjem krijumčara migranata. U tri dana su u sedam odvojenih slučajeva spriječili krijumčare u njihovom naumu. Uhitili su ih sedmero, jedan im je pobjegao ostavivši kombi vozilo i migrante koje je u njemu prevozio, dok je među uhićenima i jedna žena koje je bila u službi prethodnice.

- Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke su, u razdoblju od 13. siječnja navečer do 16. siječnja popodne, na području općine Plaški, Josipdol, Netretić i Rakovice te na području gradova Slunja, Ozlja i Karlovca, u sedam odvojenih slučaja, spriječili krijumčarenje više stranih državljana, kažu u policiji.

Navode da su proveli kriminalistička istraživanja nad sedmero muškarca i jednom ženom (državljanima Turske, Srbije, Rumunjske, Litve, državljaninom Iraka s dozvolom boravka u Italiji, državljaninom Sirije s dozvolom boravka u Austriji te državljankom Turske s dozvolom boravka u Njemačkoj), starosti između 23 i 53 godina, koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana.

- Osumnjičeni su zaustavljeni u osobnim, kombi i teretnim vozilima u kojima su prevozili strane državljane, a jedno osobno vozilo, kojim je upravljala 53-godišnja turska državljanka s dozvolom boravka u Njemačkoj služilo je kao prethodnica krijumčarenju stranih državljana. U jednom je slučaju, na području općine Netretić, vozač pobjegao i ostavio kombi vozilo sa stranim državljanima, a pregledom terena nije pronađen - javljaju iz PU karlovačke.

Sumnja se da su osumnjičenici prevozili više stranih državljana koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske. Prema stranim državljanima koje su prevozili postupano je, navode, sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima.

- Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv petero osumnjičenih muškaraca i žene te nepoznatog vozača koji je pobjegao na području općine Netretić podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta, dok je protiv dvoje osumnjičenih muškaraca podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima. Prema trojici osumnjičenih vozača postupano je i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kažu u policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:47