PRIZNALI USKOK-u

Sedam švercera kokaina se nagodilo, dobili zatvorske i uvjetne, navodno pregovara i srpski TV kuhar

Navodni šef organizacije Stjepan Plaščar nije se nagodio. Njegova ekipa imala je dva laboratorija za kuhanje amfetamina
Dejan Markus

Više od polovice okrivljenika za krijumčarenje amfetamina i kokaina, uhićenih u policijsko-uskočkoj akciji "Exotic" u ožujku ove godine, nedavno se nagodilo s tužiteljstvom te su im na zagrebačkom Županijskom sudu izrečene ili bezuvjetne ili djelomično uvjetne i novčane kazne. Riječ je o predmetu koji je u javnosti postao poznat nakon što se otkrilo da je jedan od osumnjičenika Dejan Markus (43), Beograđanin sa zagrebačkom adresom, koji se kao kulinarski stručnjak proslavio u srpskoj kulinarskoj emisiji "Kuhati sa srcem".

Markus je bio uhićen u Sloveniji, a njegova je obitelj, ne znajući uopće da su ga "digli" slovenski kriminalisti, nekoliko dana tragala za Markusom, prijavivši njegov nestanak. U međuvremenu je Markus izručen Hrvatskoj iz Slovenije te se nalazi u Remetincu, ali on, kao i navodni šef organizacije Stjepan Plaščar, nisu među osobama koje su s USKOK-om dosad sklopile nagodbu. No navodno su i oni u ozbiljnim razgovorima o nagodbi te je moguće da se cijeli slučaj riješi priznanjem krivnje svih okrivljenika i nagodbom pa sudskog procesa uopće ne bi bilo.

Konspirativnost

Samoj finalizaciji akcije u ožujku ove godine prethodila su pojedinačna uhićenja u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, no kod uhićenja i zapljena tih pojedinačnih pošiljki policija ni na koji način nije odala da znaju kako su uhićenici međusobno povezani, čime su štitili konspirativnost akcije. Konkretno, godinu i pol policija je uz sudske naloge te u koordinaciji s policijama Nizozemske, Slovenije i Austrije tajno nadzirala i snimala telefonske razgovore, ali i kretanja okrivljenika, otprilike znajući kad idu nekamo po drogu, kad se vraćaju, od koga kupuju i kome prodaju.

Markus je tako uhićen u Sloveniji 7. veljače nakon što se iz Nizozemske vraćao s tri litre amfetaminske baze - ulja, koje su zatim u Hrvatskoj namjeravali preraditi u amfetamin. Naime, jedna od optužbi protiv Plaščara i ostalih jest da su u Hrvatskoj imali dva laboratorija za "kuhanje" amfetamina gdje bi od amfetaminske baze, koju su nabavljali u Nizozemskoj, uz dodavanje drugih prekursora proizvodili amfetamin koji bi poslije prodavali. Ti improvizirani laboratoriji nalazili su se, prema nalazima policijske istrage, u kući na području Marije Bistrice te u unajmljenom stanu na Pantovčaku.

Prodaje

Osim prijevoza te tri litre amfetaminske baze, Markusu se na teret stavljaju i dvije prodaje kokaina prije toga. Prema optužbama, kilogram kokaina je u srpnju 2019. prodao u Beču izvjesnom Asmiru Miftariju, dok je dva mjeseca poslije u Zadru kilogram kokain dovezao i prodao Josipu Živkoviću. Premda tada Markusa nisu uhitili, i Miftari i Živković su odmah čim im je Markus prodao kokain uhićeni u tobože slučajnoj akciji policije.

Za razliku od Markusa i Plaščara te još četvorice okrivljenika koji o nagodbama tek pregovaraju, zasad je na temelju nagodbi osuđeno sedam okrivljenika: Slaven Berišić, Željko Belanić, Darko Stubičar, Josip Kočiš, David Berišić, Denis Žižek i Tilen Božo Halozar.

Slaven Berišić je dobio dvije godine i četiri mjeseca zatvora, kao i Stubičar, Belanić tri godine i 40.000 kuna kazne, a Kočiš dvije godine. Ostali su dobili djelomično uvjetne zatvorske kazne od otprilike dvije godine, s time da im je obavezni dio kazne koji moraju služiti u zatvoru godinu dana, a preostala godina im je uvjetovana time da u petogodišnjem roku kušnje ne počine novo kazneno djelo. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2020 03:40