OPASNA IGRA NA PAGU

Sedmogodišnjak aktivirao petardu 'piraticu'; Otac: 'Strašno se preplašio, a izgorjeli su mu kosa, obrve i trepavice'

 Nenad Dugi / CROPIX

PAG - Sedmogodišnji učenik prvog razreda osnovne škole lakše je ozlijeđen nakon što je u srijedu predvečer, u blizini kuće u naselju Vlašići na otoku Pagu, aktivirao petardu „piraticu“ u boci u kojoj se nalazila zapaljiva tekućina. Plamen koji je munjevito suknuo iz boce zahvatio ga je po licu spalivši mu kosu, trepavice i obrve, nakon čega su do njega odmah dotrčali zapanjeni roditelji.

- Izgorjele su mu obrve, trepavice i kosa, no srećom, po licu je samo „ofuren“. Bio je jako prestrašen i odmah smo ga zgrabili i odvezli u ambulantu paškog Doma zdravlja gdje su mu namazali lice, nakon čega su mu u zadarskoj Općoj bolnici pregledali oči i kazali da je sve u redu. Kada se promisli, što se sve moglo dogoditi, dobro prošao. Sada mi stalno govori da se nikada više neće igrati sa petardama - kazao je Jurica Žunić, otac sedmogodišnjaka koji se oporavlja u svom domu.

Kaže kako se taj dan njegov sedmogodišnji sin igrao sa pet godina starijim prijateljem. Bez znanja roditelja, 12-godišnjak je uzeo nekoliko petardi, a sedmogodišnjak koji je bio u njegovom društvu jednu je stavio u plastičnu bocu u kojoj je bilo ostataka zapaljive tekućine. Upaljenu petardu stavio je u bocu, a petarda je eksplodirala i zapalila tekućinu.

Voditelj Odjela za javni red PU zadarske, Maksimilijan Surić, ističe kako se najveći broj nesreća s pirotehnikom događa upravo zbog toga što do njih dolaze djeca.

- Djeca često eksperimentiraju i petarde stavljaju u boce što može biti pogubno. Znamo i za slučajeve gdje djeca petarde stavljaju u staklene boce gdje posljedice mogu biti još puno veće, oslijepiti ih ili ozlijediti na neki drugi način. Posljedice mogu biti katastrofalne, a vrijeme ništa ne može vratiti natrag- kaže Surić i ističe kako je petarde, ako ih se već kupi, potrebno skloniti na mjesto gdje nisu dostupne najmlađima.

Zadnji težak slučaj stradavanja od pirotehnike zabilježen je prije tri godine kada su na Badnjak od „topovskog udara“ teško ozlijeđena braća iz Žmanq na Dugom otoku. Opasna petarda eksplodirala je u ruci 13-godišnjaka raznijevši mu tri prsta, dok je njegov tri godine mlađi brat zadobio opasne opekotine. Godinu prije, u siječnju, u mjestu Popovići teško je ozlijeđen desetogodišnjak. Nakon što je aktivirao "magnumku" ostao je bez vrška palca lijeve ruke, dok mu je teško opečen dlan i lijevo oko. Na plaži u mjestu Sv. Petar, 2008. godine lakše je ozlijeđen 14-godišnjak koji je opečen je prilikom paljenja barutnog punjenja koje je izvadio iz neeksplodirane rakete za vatromet.

Kazne od 20 do 40 tisuća kuna

Na zadarskom području postoji 18 prodavaonica koje imaju odobrenje za prodaju pirotehnike, od čega se u njih osam prodaju oružje i streljiva. Nadziru se tržnice u Zadru, Benkovcu i Biogradu na moru, kazala je Ivana Marić, policijska službenica za planiranje i nadzor-prevenciju. Iz policije upozoravaju kako se pirotehnička sredstva II. razreda ne smiju prodavati osobama ispod 16 godina, dok pirotehniku III. razreda kupovati mogu samo stariji od 18. Prema zakonskim odredbama za prekršaje nedopuštene prodaje pirotehničkih sredstava propisana je novčana kazna od 20 do 40 tisuća kuna za pravne, te od tisuću do pet tisuća kuna za fizičke osobe.

Zakon se najviše krši zbog prodaje na nedopuštenim mjestima

Zakon o eksplozivnim tvarima najčešće se krši zbog prodaje na nedopuštenim mjestima gdje se uglavnom „nudi“ pirotehnika drugog razreda, odnosno sredstva za male vatromete, velike petarde, rimske svjećice, fontane, bengalske baklje, bengalske svjećice, topovski pucnji i rakete. Prema zakonskim odredbama, korištenje pirotehničkih sredstava takozvanog II. i III. razreda, dopušteno je samo od 27. prosinca do 1. siječnja, dok se najdostupnija pirotehnička sredstava, ona I. razreda poput, na primjer, žabica, prodavati mogu tijekom cijele godine starijima od 14 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:46