POKRENUO OSJEČKI ŽUPANIJSKI SUD

Sedmorica pod istragom zbog krijumčarenja marihuane i kiseline za proizvodnju heroina

Zgrada Županijskog i Općinskog suda u Osijeku
 Dorian Horvat / Hanza Media

Zbog sumnje u krijumčarenje najmanje 55 kilograma marihuane iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te da su iz Poljske uvezli tvar za proizvodnju heroina koju su planirali prokrijumčariti u Tursku Uskok je pokrenuo istragu protiv sedmorice osumnjičenika, od kojih je za četvoricu od suca istrage osječkog Županijskog suda zatražio određivanje istražnog zatvora, izvijestili su u utorak policija i tužiteljstvo.

Uskok je izvijestio da su prvookrivljeni 41-godišnjak i drugokrivljeni 39-godišnjak osumnjičeni su da su od srpnja 2017. do 8. lipnja 2018., na području Hrvatske, Poljske, Bugarske, Turske, Njemačke i BiH okupili i u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike te više drugih zasad nepoznatih osoba iz BiH, Njemačke i Turske.

Terete ih se da su se povezali radi nabave, skladištenja i krijumčarenja velikih količina prekursora anhidrida octene kiseline, tvari koja se koristi za izradu heroina, iz Poljske u Tursku te povratno krijumčarenje heroina iz Turske u Hrvatsku te zbog nabave većih količina marihuane u BiH i njezino krijumčarenje u Hrvatsku, a sve radi daljnje preprodaje u Njemačkoj.

Policija je izvijestila da su dvojica navodnih organizatora krijumčarskog lanca od početka srpnja do početka kolovoza 2017. nakon dogovora s nepoznatim osobama iz Turske kupili su 5.000 litara prekursor aceton-anhidrida u Poljskoj, nabavili nalog za prijevoz i provoz preko Hrvatske u Sloveniju, odakle su ga namjeravali prokrijumčariti u Tursku skrivene u teretnom vozilu među solarnim panelima. No, pošiljka je zaplijenjena na graničnom prijelazu Kalotina između Srbije i Bugarske kada je tijekom granične kontrole, u tovarnom prostoru priključnog vozila pronađeno pet plastičnih kontejnera zapremnine po 1000 litara koji su bili ispunjeni prekursorom aceton-anhidrid.

Uskok navodi i da je kamion za krijumčarenje kupljen preko obrta trećeokrivljenog 41-godišnjaka, dok je sedmookrivljeni 27-godišnjak, sukladno uputama prve dvojice okrivljenika, donio novac za kupnju kamiona, pribavio neistiniti pečat za ovjeru kupoprodajnog ugovora za teretno vozilo te obavio istovar u pripremljenom skladištu.

Osim kiseline za proizvodnju heroina skupina je u dva navrata organizirala i krijumčarenje većih količina marihuane iz BiH, a krajnje joj je odredište navodno bila Njemačka.

Najprije su u BiH kupili nešto više od 15 kilograma marihuane, za čiji je prijevoz 39-godišnjak nabavio automobil u Njemačkoj. Marihuanu je sakrio u prostor za rezervni kotač i stražnji branik te se uputio u Hrvatsku, ali je prilikom carinske granične kontrole otkriven na graničnom prijelazu Slavonski Šamac.

U drugom pokušaju u BiH je kupljeno nešto više od 40 kilograma marihuane koju su pokušali prokrijumčariti sa stolicama koje je tvrtka iz BiH kamionom izvozila u Njemačku. Drogu su sakrili u sredinu tovarnog prostora no i ta je pošiljka otkrivena na graničnom prijelazu Slavonski Brod.

Tužiteljstvo navodi da su marihuanu nabavljali četvrto i peto okrivljeni 51-godišnjaci. Provosumnjičeni je u Njemačkoj nabavio automobil za krijumčarenje droge koji je predao treće okrivljenom 41-godišnjaku., a on je od dvojice 51-godišnjih okrivljenika preuzimao drogu i prevozio je u Hrvatsku. Sukladno uputama prvookrivljenog 41-godišnjaka marihuanu je od četvrto i peto okrivljenog preuzimao i šesto okrivljeni 38-godišnjak, koji je teretnim vozilom drogu krijumčario u Hrvatsku, dok je sedmo osumnjičeni 27-godišnjak preuzeo novac za prijevoz droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2022 20:12