StoryEditor
AKCIJA POLICIJJE I USKOKA

ŠEF HRVATSKIH ŠUMA PUŠTEN KUĆI Jakupčić u svojoj obrani potvrdio da je Rimac na njega vršila pritisak oko vjetroelektrane

 Damir Krajac / CROPIX

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, koji je u petak uhićen u sklopu istrage oko vjetroelektrana kod Knina, kasno večeras pušten je kući, rekao je za Jutarnji list njegov odvjetnik Vladimir Terešak.

Očito je USKOK smatrao da nema razloga za njegovim daljnjim pritvaranjem.

Neslužbeno doznajemo da je Jakupčić u svojoj obrani potvrdio da je bivša državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac na njega vršila pritisak da povuče negativno mišljenje Hrvatskih šuma za Vjetroelektranu Krš-Pađene.

Podsjećamo, istragom su obuhvaćeni Jakupčić i još 12 osoba koje se tereti za kaznena djela raznih zloupotreba, trgovanja utjecajem, ali i primanje mita.

Jutarnji je ranije u petak neslužbeno doznao da USKOK sumnja da je Rimac dogovorila isplatu 45 tisuća eura mita sa šefovima tvrtke Lager Bašić Milenka Bašića i Dragana Stipića, koji vode tvrtku CEMP, za ishođivanje dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene. Naime, taj je tvrtka zbog nepravilnosti u izgradnji dijela vjetroelektrane dobila negativno mišljenje Hrvatskih šuma na tehničkom pregledu. Rimac je, kako je se tereti, utjecala na šefove Hrvatskih šuma da to negativno mišljenje povuku, što su oni i napravili.

Mito joj je trebalo biti isplaćeno na specifičan način. Naime, CEMP je ugovorio policu osiguranja za vjetroelektrane u Generali osiguranju preko njihove agentice Nediljke Radić, sestre Josipe Rimac, a ona je dio brokerske provizije u iznosu od 45 tisuća eura, sukladno prethodnom dogovoru, trebala proslijediti Josipi Rimac.

Investitor u vjetroelektrane C.E.M.P. odbacio je u petak, vezano uz uhićenja i spominjanje projekta vjetroelektrane Krš-Pađene, navode o bilo kakvim nezakonitim radnjama i kažu da to vrlo lako mogu dokazati iz postojeće dokumentacije pri svim nadležnim tijelima u tom projektu.

Tvrde da Hrvatske šume nisu pogodovale investitoru u tom projektu nego da su im "svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu te onemogućavale provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2020 18:53