PLJAČKA DRAGULJA

ŠEF HRVATSKOG PINK PANTHERA NA ISPITIVANJU U TUŽITELJSTVU 'Nemam nikakve imovine i nezaposlen sam, ali nudim 50.000 eura jamčevine'

 
gore: Zvonko Grgić, Vinko Tomić i Želimir Grbavec; dolje: ukradeni predmeti i prizor s izložbe 'Blaga mogula i maharadža' u Veneciji

“Nemam nikakve imovine i nezaposlen sam”, rekao je na ispitivanju u Državnom odvjetništvu Vinko Tomić (60), alias Vinko Osmakčić, alias Juro Markelić. To je osoba koju je hrvatska policija prije dva dana uhitila pokraj njegove kuće u okolici Samobora zbog optužbi da je organizator spektakularne pljačke dijamantnog nakita u Veneciji.

Tomić, koji se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim europskim državama u sklopu kriminalne organizacije Pink Panther, na ispitivanju je rekao da nije osuđivan najmanje 20 godina, odnosno da je samo jednom osuđivan 1998., i to zbog ovjeravanja neistinoga sadržaja. Međutim, premda Vinko Tomić zaista nikada nije osuđivan, Juro Markelić jest, i to u Las Vegasu 2002. zbog pljačke draguljarnice. Vinko Osmakčić je pak 1995. osuđen na Havajima zbog pljačke milijun dolara vrijednih satova. Policija s Tomićem u srijedu nisu željela riskirati. Interventni policajci s fantomkama i dugim cijevima doslovce su mu skočili na glavu.

- Mogu potvrditi da je zadobio ozljede na glavi pri uhićenju i da će morati zatražiti liječničku pomoć - kratko nam je rekao Tomićev odvjetnik Gordan Preglej.

Obitelj pomaže

Usprkos tome što nema nikakvu imovinu, Tomić je na pritvorskom ročištu predložio da ga se pusti uz jamčevinu od 50.000 eura koju bi mogla prikupiti njegova obitelj jer on sredstava nema.

Tako je i tijekom postupka u Las Vegasu 2002. Tomić, odnosno Markelić, tvrdio da je kuhar koji zarađuje oko 1500 dolara mjesečno, a na sudu je angažirao poznatog američkog odvjetnika Johna Momota. Tada se nagodio na kaznu od godinu dana zatvora. Uz Tomića, policija je u srijedu u koordiniranoj akciji uhitila i Zvonka Grgića (43), koji je neko vrijeme radio kao plaćeni vojnik na zaštiti brodova od gusara u Africi i na Bliskom istoku. Treći uhićeni u Zagrebu je Želimir Grbavec (48) koji je navodno odvezao Tomića nakon pljačke svojim autom.

Vinko Tomić (60): Dovodi ga se u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja po Europi u sklopu bande Pink Panther
Želimir Grbavec: Bivši zaposlenik MORH-a navodno je Tomiću bio vozač nakon krađe dragulja katarskog šeika
Zvonko Grgić (43): Neko je vrijeme radio kao plaćeni vojnik na zaštiti brodova od pirata u Africi i na Bliskom istoku

Svi stanari Bukovačke ceste s kojima smo razgovarali o svom susjedu Želimiru Grbavcu govore isključivo u superlativima. Mnogi od njih su u potpunom šoku nakon vijesti da je njihov dobroćudni susjed završio iza rešetaka zbog sumnje da je sudjelovao u pljački 3 milijuna dolara vrijednih dragulja u Veneciji.

Susjedi u šoku

- To vam je jedan miran obiteljski čovjek koji stalno nešto radi. Ima taj obrt za elektrotehničke usluge i, koliko znam, taj posao mu dobro ide. Žena mu je radila u pošti, no prije par godina proglašena je viškom pa je dobila neku otpremninu. Čula sam da sad povremeno čisti ljudima po kućama. Želimir se mlad oženio, to je bila ljubav na prvi pogled. Rano je dobio i djecu, dvije curice, koje sada imaju 26 i 28 godina - ispričala je susjeda uhićenog Grbavca.

I drugi susjedi ponavljaju isto. Vrijedan obiteljski čovjek, korektan, susretljiv. Imao je Peugeot karavan, a vozio je i kombi svoje tvrtke Elta.

Grbavec je godinama radio u MORH-u kao vezist, a bio je raspoređen po vojarnama u Samoboru i Karlovcu. Prije više od 10 godina otišao je iz vojske i otvorio obrt za prodaju elektrotehničke opreme.

Vinka Tomića upoznao je upravo na Bukovačkoj cesti, ulici u kojoj je odrastao.

Istražiteljima još nije posve jasno je li se Grbavec s njim upustio u ovu opasnu avanturu jer nije znao da će se pljačkati dragulji katarskog šeika iz Duždeve palače ili mu je jako trebao novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 17:45