GORKI GRUBIŠIĆ

Šef krim-lanca koji je organizirao grupu od 57 ljudi za kružne prevare s PDV-om nagodio se s Uskokom

Grubišić ide u zatvor na dvije godine i 3 mjeseca, a državi će uplatiti 1,5 milijuna kuna za koje je na poreznim prevarama oštetio proračun
Privođenje, Ilustrativna fotografija
 Damir Krajac/Cropix

Gorki Grubišić, koji je prije nekoliko godina bio optužen da je organizirao grupu od 57 osoba za tzv. kružne prevare s PDV-om, priznao je krivnju te se nagodio s Uskokom za kaznu od 2 godine i tri mjeseca zatvora. Grubišić će također državi uplatiti 1,5 milijuna kuna za koje je na poreznim prevarama oštetio proračun.

S Uskokom se nagodio i drugookrivljeni Nenad Krbanja, koji je dobio godinu manje, dakle ukupno 15 mjeseci zatvora te mora vratiti 251.581 kunu i platiti 15.000 kuna sudskih troškova. Grubišić i Krbanja bili su posljednji okrivljenici od "početnih" ukupno 57, a svi ostali su se nagodili za ili uvjetne zatvorske kazne ili pak rad za opće dobro.

Optužnica je 2018. podignuta protiv ukupno 57 osoba, među kojima su veliku većinu, njih 48, činili kineski državljani koji su osnivali tvrtke na kojima se varalo na PDV-u. U međuvremenu su se svi oni nagodili na uvjetne zatvorske kazne, ili pak, kazne zamijenjen radom za opće dobro, ali i na sporedne novčane kazne.

Presudom protiv Grubišića i Krbanje spis je sada zaključen, a na osnovi presuda država je uzela ukupno oko 6 milijuna kuna. Grubišić je jedini od osumnjičenika izbjegao uhićenje te se dugo vremena nalazio u bijegu, najvjerojatnije u Sloveniji, a otkriveno je da mu je informacije o predstojećem uhićenju dao jedan zagrebački interventni policajac, protiv kojega je također pokrenut postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:02