BOŽIDAR KUTLEŠA

Šef Porezne otkrio kako je došlo do otkrića ‘pljačke stoljeća‘: ‘Banka je dojavila čudan promet‘

Ravnatelj Porezne uprave otkrio je što mu je u cijeloj priči prvo zapelo za oko

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša

 Damir Krajac/Cropix

Puno je detalja iscurilo u mega aferi koja trese državu, a još je vjerojatno toliko pitanja ostalo neodgovoreno. Na neka od njih u Dnevniku Nove TV odgovorio je ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.

Banka jednog od uhićenih primijetila je čudan promet na računu svog klijenta. Oni su odmah obavijestili Ured za sprečavanje pranja novca. Ured je potom obavijestio USKOK, a potom je obaviještena i Porezna uprava. Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave otkrio je što mu je u cijeloj priči prvo zapelo za oko.

"S obzirom da smo dobili prijavu od USKOK-a, naravno da smo u operativnoj analizi i transakcijama koje su uslijedile u Samostalnom sektoru za financijske istrage detaljno analizirali sve podatke o transakcijama po bankovnim računima i došli do saznanja da se radi o neuobičajenim iznosima koji su se prelijevali na račun jednog umirovljenika. To je vrlo neobično i od tud se počeo odmotavati koloplet prema poslovnim događajima koji su prethodili ovakvoj isplati novca", ispričao je Kutleša.

"Koordinacija svih tijela u svakom od ovih predmeta je jako zahtjevna. U ovom predmetu sva tijela su djelovala skladno. Svi postupci su relativno brzo završili, s obzirom na sam početak i samu obavijest USKOK-a do uhićenja. U najkraćem mogućem roku se sve odradilo", dodao je.

Još se ne zna je li posao Porezne uprave u ovom slučaju završen.

"U ovom trenutku, izvješće Porezne je otišlo prema USKOK-u i podnijeta je kaznena prijava. Hoće li uslijediti nove analize i novi krakovi ovog slučaja, to ćemo tek vidjeti. U idućim danima, sigurno će i istraga PNUSKOK-a i USKOK-a dati neka nova saznanja i neke nove smjerove u kojima će trebati nova analiza Porezne uprave", objašnjava.

Na pitanje gdje je blokiranih 800 milijuna kuna, odgovara: "Pitanje nije u domeni Porezne uprave, no kolege iz Ministarstva financija, Ureda za sprečavanje pranja novca su utvrdili mjeru osiguranja sredstava. Ona, pretpostavljam, ostaju na računima na kojima se nalaze. Dio sredstava koji je utrošen na nekretnine, pokretnine ili fondove je blokiran. Ne mogu se vršiti nikakve transakcije", rekao je, a govorio je za Novu TV i o pranju novca.

"Elementi pranja novca sigurno postoje svugdje gdje se pokušao legalizirati kroz kupnju nekretnina, pokretnina... Tek treba dokazati je li kazneno djelo pranja novca i počinjeno", objasnio je.

Kutleša je odgovorio na pitanje koliko je teško dokazati da je novac nelegalno stečen, jednom kada se opere.

"U ovom slučaju, treba reći da je većina tog novca ostala na računima. On nije opran. Ako pogledamo kaznenu prijavu i izvješće koje je objavio USKOK, vidi se da je manji iznos, čini mi se oko 15 milijuna, u pokušaju pranja, dok je ostatak novca na računima, s tim novcem se ništa nije dogodilo. Nije se ni stiglo oprati novac. U medijima se javljaju priče da se moglo ići prema kojekakvim računima na kojekakvim egzotičnim destinacijama", zaključio je Kutleša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 07:26