AFERA BANKOMAT

Šef Poštanske banke dijeli ćeliju s dilerima i lopovima

Protega je pred istražiteljima tvrdio da su krediti bili osigurani nekretninama te da je unatrag tri godine HNB kontrolirao poslovanje HPB-a
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

ZAGREB - Josip Protega (39), predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke, danas je gotovo tri sata iznosio obranu i očitovao se o sumnjama da je najodgovorniji za odobravanje nenamjenskih kredita fizičkim osobama “teških” oko 200,000.000 kuna. Protegu su nešto prije 10 sati dovezli iz Okružnog zatvora u Remetincu, a pravosudna marica iz USKOK-a u Gajevoj odvezla ga je u 13.12 sati.

Njegov odvjetnik Čedo Prodanović novinarima nije rekao ništa o tome kako se branio Protega, no rekao je samo da će se žaliti na rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora koji mu je, među ostalim, određen i zbog opasnosti od bijega.

Prodanović tvrdi da Protega nije bježao. Potvrdio je da je policija pretražila jedan Protegin stan, no u njemu nije nađeno ništa što bi se moglo vezati uz aferu Bankomat.

Predsjednik Uprave HPB-a u Remetincu dijeli ćeliju sa sedam zatvorenika, među kojima su čak i malodobni prijestupnici, dileri droge i provalnici.

Kako smo doznali, tijekom ispitivanja u Gajevoj Protega je opovrgnuo tvrdnje USKOK-a da je dodjeljivao rizične kredite te da je u dodjeljivanju kredita bilo nepravilnosti. Tvrdio je, kao i dosad, da su krediti bili osigurani nekretninama dužnika i da su sve donedavno i uredno otplaćivani, a do zastoja u vraćanju kredita došlo je zbog recesije.

Uostalom, Protega tvrdi da je unatrag tri godine Hrvatska narodna banka kontrolirala poslovanje HPB-a i nije našla nezakonitosti u poslovanju i odobravanju kredita.

Iako se proteklih dana nagađalo da bi Protega mogao progovoriti o visokim državnim dužnosnicima koji su urgirali i navodno utjecali na odobravanje kredita, to se jučer ipak nije dogodilo.

Protega je samo potvrdio da su ga u vezi s kreditima zvali pojedini visoki državni dužnosnici, ali da njihovi pozivi nisu mogli utjecati na (ne)odobravanje kredita.

Spominjala se čak mogućnost da bi USKOK Protegi mogao ponuditi i status pokajnika, no takve ponude jučer nije bilo.

Ali, USKOK u međuvremenu nastavlja prikupljati dokumentaciju o poslovanju HPB-a u banci, ali i iz drugih izvora. Kako smo pisali, istraga tužiteljstva ima više smjerova, a jedan od njih je i poslovanje banke.

Posebno se istražuju poslovi koje je s HPB-om, ali i drugim javnim poduzećima imala tvrtka FIMA Medija Nevenke Jurak, bliske prijateljice Mladena Barišića, saborskog zastupnika HDZ-a i ravnatelja Carinske uprave.

Njezina tvrtka bila je nositelj poslova za oglašavanje na jumbo-plakatima i organiziranje domjenaka, a dobivala je višemilijunske poslove.

Prema izvorima bliskim istrazi, Nevenka Jurak već se kod nekoliko odvjetnika raspitivala o mogućnosti da je zastupaju ako bi policija i USKOK pokrenuli postupak i protiv nje.

Od bankara godine do sobe u Remetincu

Iz HPB-a su uz Protegu osumnjičeni Ivan Sladonja, bivši član Uprave, i Mario Kirinić, financijski direktor i šef kreditnog odbora, poduzetnik Boris Šimunić, vlasnik izletišta Šmidhen kod Samobora, te poduzetnici Oliver Beidenegl, Ivan Galić i Svetislav Gadža. Šimuniću je prvi kredit odobren još 2006. godine.

Protega je predsjednik Uprave HPB-a postao 2005., a prošle godine banka je dobila i nagradu kao najbolja banka. Kad su 31. prosinca počela uhićenja njegovih suradnika i poduzetnika kojima je odobravao kredite, bio je na skijanju u Austriji, odakle se vratio u subotu u 14.20 sati, kada je i uhićen na graničnom prijelazu Bregana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:08