LOVA DO KROVA

Zagreb: Voditelj bankarske poslovnice ukrao milijun eura

Radilo se o sredstvima Dominikanskog provincijata u Zagrebu koje je Z. K. (55) prisvojio fiktivnim transakcijama
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Bivši voditelj jedne zagrebačke poslovnice PBZ-a, 55-godišnji Z. K., ukrao je nepunih milijun eura koje je na oročenju u njegovoj poslovnici imala jedna vjerska institucija u Zagrebu.

Sažetak je to optužnice koju je protiv njega podiglo Županijsko državno odvjetništvo. U danas objavljenom priopćenju spomenutog tužiteljstva navodi se samo da se Z. K. tereti da je od 2002. do 2005. godine zloupotrijebio ovlasti i autoritet voditelja poslovnice prisvojivši fiktivnim transakcijama 968.555,66 eura koje mu je u više navrata radi oročavanja predavao ekonom jedne vjerske institucije.

Kako neslužbeno doznajemo, radilo se o sredstvima Dominikanskog provincijata u Zagrebu. Kada su vlasnici računa shvatili da im s računa nedostaje ogroman iznos novca kojega su smatrali oročenim, obratili su se nadređenim u PBZ-u. Internom istragom utvrđeno je da je za “nestanak” odgovoran šef poslovnice. PBZ je sa svojim dotadašnjim voditeljem filijale uspio dogovoriti da Provincijatu dominikanaca vrati prisvojeni novac.

Protiv njega su istovremeno podnijeli kaznenu prijavu, ali samo zbog krivotvorenja bankovnih dokumenata. Nadležno tužiteljstvo ipak je zaključilo da se bez obzira na činjenicu da je Z. K. pristao vratiti novac, radi o bitno težem kaznenom djelu zloupotrebe polažaja i ovlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:53