NAGODBA S USKOKOM

ŠEF RAZBOJNIKA OTKRIVA KAKO JE USTROJIO BANDU 'U 12 pljački digli smo 100.000 eura'

Nino Karan dogovorio se za 12 godina zatvora, a zauzvrat je ispričao detalje pljački
 Ranko Šuvar/CROPIX

Priznajem, sudjelovao sam u 12 pljački i još jednoj neuspješnoj, u istom automat-klubu ispred kojeg ste me uhitili. Tijekom godine dana moja je banda digla više od 100.000 eura.

Takvo je priznanje Nine Karana (49), okorjelog pljačkaša novčarskih institucija, kladionica i automat-klubova, bilo temelj za nagodbu s USKOK-om: dao im je podatke o nekim slučajevima koje nisu riješili, a zauzvrat je osuđen na 12 godina zatvora, manje nego što bi dobio da mu je pojedinačno suđeno. Za svaku od pljački dobio je godinu dana zatvora, a opozvane su mu i dvije manje ranije uvjetne osude iz Karlovca.

FOTOGALERIJA: Uhićenje Nine Karana u spektakularnoj akciji specijalaca u Maksimiru krajem srpnja 2013.

Karana, svojedobnog svjedoka u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije koji je u međuvremenu već nekoliko puta završio u zatvoru zbog pljački i iznuda, policijski su specijalci uhitili prošle godine u spektakularnoj akciji usred vrućeg srpanjskog dana u Maksimiru. Sa suučesnicima je upao u zasjednu nakon pljačke automat-kluba Flamengo.

Zajedno s Karanom, pljačke su priznali i njegovi pomagači. Dražen Komadina dobio je osam i pol godina zatvora, Alen Janjanin pet, a Darko Paić koji je sudjelovao u jednoj pljački, i šakom izudarao djelatnicu automat-kluba, dobio je godinu dana zatvora.

Sve pljačke su prema presudi bile izvedene plinskim pištoljem, a najčešće tako što su Karan i Janjanin čuvali odstupnicu, a Komadina bi maskiran fantomkom upadao u pošte te prijeteći plinskim pištoljem vikao: “Dajte novac! Imate 15 sekundi da date novac!”

Karan je ekipu ustrojio u ožujku prošle godine, a na meti su im najčešće bile pošte. Više puta pljačkali bi istu poštu. Onu u Meksičkoj ulici tako su opljačkali tri puta: 21. ožujka kad su odnijeli 58.000 kuna, 8. travnja kad su uzeli 14.000 kuna, te 21. svibnja kad su uzeli 28.000 kuna. Štoviše, svaki put bi naletjeli na iste službenike i prijetili im pištoljem.

Najveći “zgoditak” postigli su pljačkajući urarsko-zlatarsku radnju Juwellier u Karlovcu iz koje su odnijeli zlato vrijedno pola milijuna kuna. Najgore su, pak, prošli u pošti u Domanijevoj u Zagrebu, gdje su 31. svibnja odnijeli samo 307 kuna.

Komadina je upao u poštu mašući plinskim pištoljem i viknuo: “Trpaj mi novce u vrećicu, nemojte stiskati alarm!” Službenica mu je u vrećicu stavila 307 kuna. Na brzinu je istrčao s vrećicom i sjeo u auto u kojemu ga je čekao Karan, a vjerojatno su se neugodno iznenadili kad su vidjeli što su uzeli.

Triput šakom u glavu udario službenicu

Jedina neuspjela pljačka bila im je ona u automat-klubu Flamingo u Maksimiru 30. svibnja, kada je službenica počela zvati redara, a redar policiju, pa je Komadina pobjegao. Dva mjeseca kasnije upravo će im Flamingo doći glave. Policija ih je imala pod nadzorom te su angažirani specijalci. Karan je s Paićem krenuo ponovno pljačkati isti klub. Upao je u Flamingo te od djelatnice oteo 37.000 kuna. Usprkos tome što mu je dala novac, triput ju je udario šakom u glavu te pobjegao u auto gdje je čekao Karan. Međutim, čim su krenuli, okružili su ih specijalci u pancirkama i s automatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 08:51