REAKCIJA NA ŠOK

Šef Traume iznio svoju stranu priče o ženi koja je ležala na pločniku: ‘Odbijala je našu pomoć!‘

U utorak oko 17 sati prolaznica koja se Boškovićevom vozila na biciklu, zamalo je pregazila ženu koja je ležala na nogostupu
Prizor iz Boškovićeve ulice
 Čitateljica Jutarnjeg Lista

Nakon što smo u utorak objavili priču o građanki koja je satima ležala na kolniku uz Kliniku za traumatologiju u Zagrebu te nitko, prema tvrdnjama prolaznika, nije našao za shodno da pozove Hitnu pomoć pa ni zdravstveni djelatnici, iz bolnice smo dobili cijelu kronologiju slučaja. Predstojnik Klinike za traumatologiju prim. dr. sc. Srećko Sabalić prikupivši podatke od zaposlenika odgovorio nam je kako su gospođu uočili da prosi u zapuštenom stanju oko Klinike te da je pritom mijenjala lokaciju boravka.

- U nekoliko navrata navedenoj osobi od jutarnjih sati prilazile su medicinske sestre djelatnice Klinike za traumatologiju. U prvom navratu pri njihovom dolasku na posao u 6,30 sati pa tako i kasnije tijekom jutarnjih sati želeći utvrditi njeno zdravstveno stanje. Nudile su joj pomoć, ali ista ju je odbijala. Također, pri navedenim kontaktima s tom osobom utvrdile su kako ne postoji životno ugrožavajuće stanje ili svježa trauma koje bi zahtijevale zbrinjavanje u Klinici.

U popodnevnim satima ista osoba je iz dotadašnjeg položaja gdje je prethodno sjedila na klupi ili sjedila na deki, legla na deku na pješačkom dijelu Ulice kneza Držislava. Po dojavi prolaznika medicinskim djelatnicima koje rade na trijaži na ulazu u Kliniku, medicinski djelatnik je ponovo otišao do navedene osobe i utvrdio njezino stanje koje nije zahtijevalo pružanje hitne medicinske skrbi - objasnio je za Jutarnji voditelj Klinike za traumatologiju Srećko Sabalić dodajući kako su na hitni prijem Klinike potom došli i drugi prolaznici te ukazali na osobu koja leži na ulici.

- Kako su u tom trenutku na Hitni prijem došla tri pacijenta s otvorenom prijelomima, medicinski djelatnici na Hitnom prijemu su pozvali djelatnike Hitne službe radi potrebe za pružanjem pomoći osobi procjenjujući rad hitnoće u pružanju pomoći. U međuvremenu su i prolaznici nazvali Hitnu pomoć koja je vrlo brzo došla i transportirala pacijenticu u drugu ustanovu.

Obaveza je svakog zdravstvenog djelatnika da pruži prvu pomoć bez obzira na vrijeme i mjesto događaja te je li ona/on na radnom mjestu ili nije. U ovom slučaju, po mojoj procjeni, radi se o duboko socijalnoj problematici koja zahtjeva sistematski pristup u rješavanju i nije samo pitanje rada zdravstvenih djelatnika.

Također, obvezujem se kako ću obaviti dodatne razgovore s djelatnicima koji su radili u navedenom razdoblju radi još detaljnijih informacija, ali istodobno ih i upozoriti na potrebu razvijanja dobre komunikacije s građanstvom kako bi se ubuduće ovakvi neželjeni događaji sveli na minimum - zaključio je Sabalić izrazivši žaljenje ako su djelatnici Traume svojim postupcima kod građana stvorili sliku socijalno neosjetljive ustanove jer oni to, ističe, nisu.

Podsjetimo, u utorak oko 17 sati prolaznica koja se Boškovićevom vozila na biciklu, zamalo je pregazila ženu koja je ležala na nogostupu. S obzirom da joj se učinila dezorijentirana, otišla je do porte Traume gdje su joj, kako nam je ispričala, rekli da je "već 33. koja na tu ženu upozorava te da slobodno može nazvati Hitnu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 20:22