TREĆE SUĐENJE

Šef Županijske uprave za ceste proglašen krivim za smrt čovjeka: ‘Mislio sam da je to bila neka divlja životinja‘

U optužnici protiv Bruna Perkeca alkohol se ne spominje, kao ni nepružanje pomoći ozlijeđenoj osobi

Poginuli biciklist Damir Jurišić (u krugu gore lijevo), presnimka fotografije očevida (dolje desno)

 Andrej Svoger/CROPIX

Bruno Perkec, ravnatelj Županijske uprave za ceste Virovitičko-podravske županije, nepravomoćno je na Općinskom sudu u Virovitici osuđen na godinu dana zatvora za izazivanje prometne nesreće u kojoj je poginuo Damir Jurišić (47). Podsjetimo, riječ je o nesreći koja se dogodila 8. rujna 2017. prije ulaska u naselje Bačevac kod Virovitice oko 20,15 sati.

Perkec je vozio službenu Škodu Octaviju u vlasništvu ŽUC-a kad je udario u bicikl kojega je istom stranom kolnika i u istome smjeru vozio Jurišić. Ovo je, inače, treće suđenje Perkecu za ovu nesreću. Na prvome je bio oslobođen, na drugome osuđen, ali oba puta viši sudovi predmet su vraćali na ponovljeno suđenje.

Sutkinja Marina Kovačević, koja je prvi put sudila u ovom kaznenom predmetu, sad je izrekla osuđujuću presudu, ali za očekivati je da će na nju biti uložene žalbe - kako optužbe, koja je za Perkeca tražila veću kaznu, tako i obrane, koja je tražila oslobađajuću presudu.

On se, inače, branio tvrdeći kako nije vidio ni koga ni što je udario. Govorio je kako je mislio da je to bila neka divlja životinja, a sa suvozačicom Nikolinom Č. u dva je navrata, kako je rekao, pregledavao okolni teren, no ništa nisu vidjeli, pa su otišli s mjesta nesreće ne prijavivši je ni policiji ni cestarskim ophodarima kojima je Perkec šef. Njih su se dvoje, inače, vraćali s posla gdje je toga dana bio domjenak na kojem je on popio 0,7 litara piva, a onda u razdoblju od 18 do 20 sati još dva piva od po pola litre u jednom virovitičkom kafiću.

Za Jurišićevu smrt doznao je sutradan poslijepodne i otišao je prijaviti se u policiju. Kako alkotest u tom trenutku nije imao svrhu, toksikološkim vještačenjem utvrđeno je da bi Perkec u trenutku nesreće "imao manje od 0,5 promila alkohola što ne bi utjecalo na njegove vozačke sposobnosti".

Utvrđeno je i da je vozio 80 km/h. U optužnici se alkohol ne spominje, kao ni nepružanje pomoći ozlijeđenoj osobi. Sudilo mu se za izazivanje prometne nesreće iz nehaja. Zamjenica općinskog državnog odvjetnika Mirjana Grandić tražila je veću i strožu kaznu za Perkeca, pri čemu je istaknula kako "njegovo ponašanje za vrijeme i poslije nesreće kao i tijekom suđenja zavrjeđuje svaku osudu".

Perkecov branitelj Berislav Živković smatra pak da se njegova branjenika trebalo osloboditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 09:31