STRAVA U SPLITU

Šefica Centra za socijalnu skrb o preminuloj djevojčici (6): ‘Majka je adekvatno brinula o djetetu, nije bilo nasilja u obitelji‘

Riječ je o djevojčici od šest godina koja je živjela sa samohranom majkom na području Splita

Vozilo Hitne pomoći

 Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

NOVO Ravnateljica CZSS-a Split Milena Drlje u Dnevniku N1 televizije govorila je o slučaju šestogodišnje djevojčice koja je danas preminula u Splitu. Ona je potvrdila da je djevojčica bila narušenog zdravstvenog stanja te da je majka bila su statusu roditelja njegovatelja.

“To je osoba koja pomaže svom djetetu kojemu je potrebna specifična briga i skrb oko svakodnevnih aktivnosti. To su najčešće djeca koja se teško ili nekad i nikako ne mogu uključiti u život zajednice i moraju biti pod nadzorom roditelja”, kazala je Drlje.

image

Ravnateljica splitskog Centra za socijalnu skrb Milena Drlje

Tom Dubravec/Cropix

Je li ikad evidentirano da majka ili obitelj nisu vodili brigu o djevojčici?

“Isključili smo sve sumnje koje su dovodile u pitanje majčine roditeljske kompetencije. Ona je u okviru svojih mogućnosti adekvatno brinula o svom djetetu”, navela je.

“Centar obilazi korisnike, napravi izvide radi boljeg uvida u funkcioniranje. Nije bilo nasilja u obitelji da bismo po tome postupali”, dodala je.

Navela je da godišnje znaju zabilježiti jedan do dva slučaja da djeca preminu uslijed teških dijagnoza.

“Ima djece koja uslijed teškog stanja umru, to su teške dijagnoze. Ne bih rekla da je to značajan broj, ali znaju se dogoditi jedan do dva slučaja godišnje. Tu mogu biti i neke druge bolesti koje mogu dovesti do tragičnog ishoda”, rekla je Drlje.

Djevojčica je bila hospitalizirana jer je njeno stanje zahtijevalo medicinsku intervenciju, kazala je za N1.


Iz KBC-a Split oglasili su se službenim priopćenjem.

- U hitnu pedijatrijsku ambulantu KBC-a Split je 12.10. u 20:10 dovedeno dijete s kroničnim bolestima, zbog kojih je ranije bilo liječeno u bolnici. Dijete je dovela hitna medicinska pomoć već provodeći postupke oživljavanja. Nakon prijema nastavljeni su postupci oživljavanja, a zatim i intenzivnog liječenja u Zavodu za intenzivnu pedijatriju. Unatoč svim primijenjenim postupcima intenzivnog liječenja dijete je umrlo 13.10. u 13:26 sati. O svemu navedenom obaviještene su nadležne službe sukladno proceduri - stoji u priopćenju KBC Split.


Ravnateljica splitskog Centra za socijalu skrb Milena Drlje izjavila je za Hinu da je majka imala status roditelj njegovatelj jer je dijete imalo višestruke razvojne teškoće.


Šestogodišnja djevojčica koja je umrla u splitskoj bolnici u četvrtak oko 13 sati, o čemu je izvještena policija koja provodi istragu, već je nekoliko puta bila hospitalizirana u KBC-u Split i to zbog kronične bolesti.

U bolnicu je, neslužbeno doznajemo, u srijedu dovezena u teškom stanju i to nakon što je u njen dom pozvana ekipa Hitne pomoći koja ju je pokušala reanimirati.

Nastavili su je oživljavati i u kolima Hitne pomoći, a liječnici su je uspjeli stabilizirati. Već prilikom dolaska Hitne pomoći na njenom tijelu bile su vidljive modrice te dekubitusi (rane na koži koje nastaju zbog nedostatka krvnog protoka i zbog nadražaja kože iznad kosti gdje je koža bila duže vrijeme pod pritiskom kreveta, invalidskih kolica, sadrenog zavoja, udlage ili drugih tvrdih predmeta).


Splitska policija u četvrtak je izvijestila da je u bolnici preminulo dijete te da poduzimaju sve kako bi utvrdili okolnosti događaja.

"Dijete je jučer u bolnicu dovezeno u lošem zdravstvenom stanju. U ovom trenutku policija poduzima mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti smrti djeteta. O događaju samo obavijestili Županijsko državno odvjetništvo u Splitu", stoji u priopćenju Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Kako doznaje Hina, riječ je o djevojčici od šest godina koja je živjela sa samohranom majkom na području Splita. Sumnja se da je posrijedi zanemarivanje djeteta.

Ravnateljica splitskog Centra za socijalu skrb Milena Drlje izjavila je da je majka imala status roditelj njegovatelj jer je dijete imalo višestruke razvojne teškoće.

Mediji navode da je državno odvjetništvo nakon obavijesti policije naložilo detaljno medicinsko vještačenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:25