NEZAKONITO POGODOVANJE

Šefu Karlobaga godina zatvora jer je namjestio posao supruzi

Ivan Tomljenović zvani Mima, načelnik općine Karlobag, jučer je nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda u Zagrebu osuđen na godinu dana zatvora zbog nezakonitog pogodovanja tvrtki vlastite supruge.

Istom presudom, koju je objavila predsjednica sudskog vijeća sutkinja Tanja Pavelin Borzić, za pomaganje u nezakonitom pogodovanju krivim je proglašen Marijo Brkljačić, čija je tvrtka poslužila da se prikrije da je posao od Općine dobila tvrtka načelnikove supruge. Brkljačić je osuđen na osam mjeseci zatvora uvjetno na pet godina.

Radilo se o poslu gradnje šetnice u Karlobagu 2013. godine, koji je u konačnici bio vrijedan nepunih 700.000 kuna. Prema presudi, Tomljenović je znao da kao načelnik Općine Karlobag, koja je naručitelj radova, ne smije sklopiti posao s tvrtkom svoje supruge, u kojoj su osim toga radili i njihova kći i sin. Stoga su, zaključio je sud, u postupku javne nabave išli na prihvaćanje ponuda Brkljačićeve tvrtke GS Gradnja iako su obojica optuženika bila svjesna da ta tvrtka neće izvoditi radove na šetnici. Unatoč činjenici da ta tvrtka nije dostavila potrebna jamstva, s njom je 9. travnja 2013. zaključen ugovor o izvođenju radova. Međutim, već sljedeći dan radove je počela izvoditi tvrtka Sladovača Marije Tomljenović. Kako bi prikrili takvo nedozvoljeno postupanje, Brkljačić je s tvrtkom Sladovača zaključio ugovor o navodnom najmu strojeva.

Tako je Ivan Tomljenović prema privremenoj situaciji od 2. svibnja 2013. odobrio plaćanje oko 380.000 kuna GS Gradnji, a GS Gradnja je već sljedeći dan, temeljem fiktivnog ugovora o najmu strojeva, proslijedila Sladovači nepunih 370.000 kuna.

Sutkinja Pavelin Borzić u obrazloženju osuđujuće presude istaknula je da Vijeće nije prihvatilo obranu Ivana Tomljenovića da nije znao za spomenuti ugovor niti da tvrtka njegove supruge izvodi radove na šetnici. Naime, iz provedenih dokaza i iskaza ispitanih svjedoka proizlazi da je Tomljenović imao određenu dokumentaciju i da je dijelom koordinirao samo izvođenje radova. Osim toga, napomenula je sutkinja, radnicima na terenu bio je predstavljan kao “gazda Sladovače”.

S obzirom na to da je iskoristio svoj položaj načelnika za dodjelu posla interesno povezanoj osobi, odnosno vlastitoj supruzi, sudsko vijeće smatralo je primjerenim da ga se kazni bezuvjetnom zatvorskom kaznom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:18