KORUPCIJA NA MIKRORAZINI

Šefu prometnog redarstva u Trogiru prijeti zatvor jer je stornirao čak 156 kazni, inspekcija otkrila i kome

Otkad je cijela ova priča krenula, nalazi se na godišnjem odmoru te sada i na bolovanju.
Arhivska fotografija
 Vojko Bašić/Cropix

Splitska policija u srijedu je službeno izvjestila da su, nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, podnijeli kaznenu prijavu protiv 55-godišnjaka.

Slobodna Dalmacija doznaje da se radi o V. Ž., dugogodišnjem voditelju prometnih redara pri Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo i investicije grada Trogira, koji se, otkad je cijela ova priča krenula, nalazi na godišnjem odmoru te sada i na bolovanju.

- Sumnjiči se kako je od početka 2018. godine do 1. siječnja 2021. godine iskoristio svoj položaj i ovlasti na način da je na intervencije počinitelja prometnih prekršaja, neosnovano obustavio ukupno 156 prometnih prekršaja oštetivši jedinicu lokalne samouprave za iznos od 61.570 kuna. Na taj način je počiniteljima prekršaja pribavio protupravnu imovinsku korist čime je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, priopćili su iz policije ne navodeći niti identitet niti grad u kojem se to dogodilo.

Za to je (ne)djelo propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

No, s obzirom da su se preko društvenih mreža i internetom još uoči lokalnih izbora naveliko širile priče o ovim zbivanjima te da se, kao glavna osoba koja je "posušivala" navodnih gotovo šesto naloga za prometne prekršaje, spominjao aktualni reizabrani SDP-ov gradonačelnik Ante Bilić koji je to radio da bi navodno pogodovao stranačkim simpatizerima, nije bilo teško zaključiti o kojem se gradu i kojoj gradskoj upravi radi.

Prema nalazu inspekcije od kojeg je sve i krenulo, ispostavilo se da se velik dio tih storniranih naloga odnosio na kazne koje su napravili strani državljani koji su unajmljivali rent-a-car automobile te da je jedini koji je imao ovlasti da to napravi bio baš prijavljeni voditelj. Nakon toga je o svemu obaviještena i policija te je napravljena i unutarnja revizija.

Gradonačelnik Bilić nam je jučer pojasnio da je bio upoznat s tim da je u siječnju ove godine bio obavljen inspekcijski nadzor te da su bile utvrđene određene nepravilnosti.

- Ne smijem i ne mogu govoriti o detaljima samog slučaja, no mogu vam kazati da smo pokrenuli otklanjanje uočenih nedostataka i da smo svima kojima nisu bile poslane, kazne nastale unazad dvije godine, sada poslane i nadamo se naplati. Ostalo nam je obraditi još jednu godinu i poslati i te kazne, pa se zato nadamo i da neće biti nikakve štete za gradski proračun. A što se tiče pojedinačne odgovornosti, na institucijama ove države je da odrade svoj posao - kratko nam je komentirao ovu situaciju trogirski gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:29