BUKOVČEVE PARAVAN-TVRTKE

Šegotin kompanjon držao kioske na groblju na ime svog šofera, računovotkinje, prijatelja...

Šegotin nasljednik Gruja istražiteljima: ‘Bukovec je imao milijune potraživanja za radove odrađene po Šegotinu usmenom nalogu‘
Uhićenje Patrika Šegote
 Nera Simic/Cropix

Prije uhićenja bivšeg šefa zagrebačkih Gradskih groblja Patrika Šegote i otvaranja istrage protiv njega istražitelji su obavili obavijesne razgovore s nizom osoba koje su imale saznanja o Šegotinim odnosima sa sada pokojnim poduzetnikom Nenadom Bukovcem, o poslovanju Bukovčevih tvrtki s Gradskim grobljima, pa i o davanju u najam prostora za famozne prodajne kućice na Mirogoju, zbog kojih je Šegota koncem prošle godine otišao s čela spomenute podružnice Zagrebačkog holdinga.

Istražitelji su tako ispitali i vršitelja dužnosti voditelja podružnice Gradska groblja, Roka Gruju, koji je naslijedio Šegotu. Gruja je između ostaloga naveo kako je, nakon preuzimanja te funkcije, ustanovio da je Šegota definitivno izlazio u susret Bukovčevim tvrtkama Prigorac građenje i Granex 1, posebno u pogledu plaćanja za izvršene radove.

Isplate bez provjere

Istražiteljima je opisao kako se prema propisanoj proceduri obavlja kontrola izvršenih radova koje prati nadzorni inženjer, a djelatnici Gradskih groblja nadgledaju građevinske knjige te se plaćanje odobrava tek kada sve nadležne službe potvrde da su radovi uistinu izvršeni.

- U slučaju Prigorac građenja i Granexa 1 nije se tako postupalo - rekao je Gruja istražiteljima, pojasnivši da je od suradnika u Gradskim grobljima doznao da je upravo Šegota požurivao isplate Prigorac građenju, zbog čega se nije poštivala propisana procedura, nego su plaćanja odobravana bez detaljnih provjera, sukladno Šegotinim zahtjevima. Gruja je naglasio kako je zbog takvog odnosa Šegote prema Bukovčevim tvrtkama imao problema s Nenadom Bukovcem.

- Kad sam stupio na dužnost, do mene je došao Nenad Bukovec tvrdeći da od Gradskih groblja potražuje višemilijunski iznos za izvantroškovničke radove koje je izvodio po usmenom nalogu Patrika Šegote. Rekao je da su ti radovi izvršeni, ali da nisu plaćeni - rekao je Gruja i napomenuo da Bukovec te radove prethodno nije ni fakturirao nego im je u prosincu prošle godine dostavio više računa.

No, oni su mu ih vratili jer Gradska groblja nisu imala s tim radovima nikakvu povezanu dokumentaciju. Na koncu su angažirali vještaka koji je obavio provjeru i procjenu izvršenih radova te je utvrđeno da su ti radovi uistinu obavljeni, ali da su dijelom precijenjeni. Zanimljivo je da je tada ustanovljeno, rekao je Gruja, kako je Bukovec želio naplatiti i radove koje su na dva groblja obavile tvrtke Moderline i MK Montlim.

Pritom treba napomenuti da su istražitelji provodeći tajni nadzor osumnjičenika utvrdili da je Bukovec surađivao i s "konkurencijom", dogovarao podjelu poslova s vlasnicima drugih zainteresiranih tvrtki, kako bi izbjegao situaciju da njegove tvrtke dobivaju puno poslova u Gradskim grobljima. Prema optužbi, Šegota je omogućio Bukovcu i da dobije u zakup zemljište za prodajne kućice na Mirogoju, što je trebao biti unosan posao. No, ta se "priča" pretvorila u katastrofu i za Šegotu i za Bukovca.

Nakon što su 24 sata objavila priču o očigledno namještenom natječaju i poslu koji je na koncu privremeno dobila bivša dance zvijezda Velina Oršolić, Šegota je morao otići, a Bukovec je ostao bez kućica.

"Pazite na jakne"

Istražitelji su u međuvremenu utvrdili da su četiri tvrtke koje su dobile prostor za kućice, iako formalno glase na druge osobe, zapravo Bukovčeve. Jednu je osnovala računovotkinja njegova Prigorac građenja, drugu vozač zadužen između ostaloga za prijevoz radnika te Bukovčeve tvrtke, treću supruga Bukovčeva prijatelja i poslovnog partnera, a četvrtu nećak jedne zaposlenice Gradskih groblja koja je imala učestale kontakte s Bukovcem. Same kućice naručila je i platila Bukovčeva tvrtka, a usto su one početkom 2021., kada je izdano rješenje da se objekti uklone s Mirogoja, odvezene u dvorište Prigorac građenja u Soblinec.

Zanimljivo je da je Bukovec svojim radnicima koji su obavljali posao odvoza kućica s Mirogoja, kako su zabilježili istražitelji, dao stroge upute da ne smiju "gore šetati u jaknama Prigorca" te da dok su gore, nisu iz Prigorca. Velina Oršolić, vlasnica obrta Velina Design, potvrdila je istražiteljima da ju je za privremenu tromjesečnu prodaju cvijeća i svijeća na Mirogoju angažirao osobno Patrik Šegota jer tvrtke koje su dobile zakup nisu bile u stanju organizirati prodaju do Svih svetih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:12