‘SVE JE PALO‘

Selo u Zagorju ostalo bez struje zbog mladog Slovenca: ‘Nisam dobro vidio krošnje i eto, dogodilo se‘

Mladog drvosječu nepravomoćno su osudili na šest mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje

Ilustracija

 Eremeychuk Leonid/Alamy/Alamy/Profimedia/Eremeychuk Leonid/alamy/alamy/profimedia

"Taj dan sam došao odraditi posao rušenja hrasta. Mislio sam drvo rušiti u drugom smjeru, ali mi je vlasnik tog dijela šume rekao da je u onom drugom smjeru šuma od susjeda, pa sam promijenio smjer. Nisam dobro vidio gore među krošnje, grane su sve bile ispletene. I onda se to zasukalo i sve je palo po dalekovod" - rekao je u svoju obranu na ispitivanju u tužiteljstvu državljanin Slovenije Filip L. (24) kojeg se tereti da je iz nehaja oštetio napravu javne uporabe za električnu energiju i time poremetio u redovitom životu stanovništva.

Točnije počinio je kazneno djelo protiv opće sigurnosti uništenjem ili oštećenjem javnih naprava dok je, prema optužnici, 30. svibnja ove godine oko 8.30 sati u Tisanić Jareku u šumi naziva Ladovići, motornom pilom sjekao hrast promjera panja 70 centimetara. Olako smatrajući da do štetnih posljedica neće doći, mladi drvosječa je izazvao pravi kuršlus u selu jer je drvo koje je prepilio, svojom krošnjom zahvatilo donju žicu dalekovoda DV 35 KV Zaboh-Tuhelj i tako "upalilo" mrak u tom dijelu Županije.

Stanovništvu je puknućem jedne žice prekinuo opskrbu električnom energijom, druga žica dalekovoda se, pak, istegnula, a došlo je i do oštećenja nosivog stupa koji se savinuo po sredini.

Tužiteljstvo je nedavno protiv 24-godišnjeg Slovenca podignulo optužnicu te su predložili da ga se kroz kazneni nalog, dakle bez ulaženja u raspravu, osudi na uvjetnu kaznu.

Općinski sud je taj prijedlog prihvatio pa je mladog drvosječu nepravomoćno osudio na šest mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje te mu je naloženo i plaćanje 66 eura sudskih troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:45