PRIZNAO SVA NEDJELA

Serijski razbojnik osuđen na 7 godina zatvora: ‘Ovo su novinari, gospon sudac? Da sam znao, ne bih se pojavio‘

Dug koji sam imao bio je zbog kockanja, od 47.000 kuna. Žao mi je zbog svega. Želim se ispričati svim žrtvama, rekao je Sandro Soče

Sandro Soče

 Ronald Gorsic/CROPIX

- Tko su ovi, gospon sudac? Novinari? Trebali ste mi to reći prošli put. Ne bih dolazio na objavu - rekao je u petak stari policijski znanac Sandro Soče (30) predsjedniku tročlanog sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu Vjeranu Blažekoviću na samom izricanju presude. Nakon što mu je sudac objasnio da je za posjet sedme sile na javnu raspravu doznao kad i on, i to čim je stiglo odobrenje predsjednika suda za fotografskim snimanjem, Soče je zaključio da mu to baš i nije jasno, ali se ipak primirio napeto dalje iščekujući sudski pravorijek.

- Krivi ste po svih 14 točaka optužnice. Za svaku pojedinačnu točku kazna zatvora je u rasponu od jedne do tri godine te vam je ovo sudsko vijeće izreklo u konačnici jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina. Djela ste počinili pod djelomičnim uvjetom (Općinski kazneni sud u Zagrebu osudio ga je na godinu dana s petogodišnjim rokom kušnje o.pa) koji vam je, također, ovom presudom opozvan. Imovinska korist koju ste ostvarili kaznenim djelima je imovina RH i novac morate uplatiti u proračun.

image

Sandro Soče

Ronald Gorsic/CROPIX

Tijekom sudskog postupka, prvo ste dio kaznenih djela poricali, a dio ste priznali, a kako je postupak odmicao, priznali ste sva kaznena djela koja vam se optužnicom stavljaju na teret. Ova kazna će vam biti još jedno upozorenje, s obzirom na prijašnju osuđivanost, da konačno prestanete činiti kaznena djela. Dovoljno ste mladi i nije kasno da prilagodite vaše ponašanje društvenim normama - rekao je obrazlažući nepravomoćnu presudu sudac Blažeković koji je Soču oslobodio plaćanja sudskih troškova te mu produžio obligatorni istražni zatvor. Svjestan svojih grijeha, nakon priznanja u sudnici zatražio je da ga se uputi na prijevremeno odsluženje kazne u neku od kaznionica.

- Smatram se krivim za sva djela iz optužnice. Dug koji sam imao bio je zbog kockanja, od 47.000 kuna. Žao mi je zbog svega. Želim se ispričati svim žrtvama. I svjestan sam da sam i ranije osuđivan - posuo se u sudnici pepelom Soče koji je, po povratku u pritvor, ponovio da ne bi dolazio u sudnicu na objavu presude da je znao da će u njoj biti novinari.

image

Sandro Soče

Ronald Gorsic/CROPIX

A prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Soče je intenzivno radio s druge strane zakona od 21. do 30. prosinca 2021. kad se, čineći razbojništva, razbojničke krađe i teške krađe po Zagrebu, u 14 navrata okoristio za gotovo 64 tisuće kuna.

Na meti mu se našlo sedam ljekarni, četiri kioska, po jedna trgovina i frizerski salon te jedna poslovnica Hrvatske pošte. Sredstvo za rad bio mu je crni šal preko lica, kapuljača na glavi, ponekad je koristio i medicinsku masku te gotovo uvijek kuhinjski nož u ruci, a u jednom slučaju u bijegu je koristio kamen koji je bacao na netom orobljenu djelatnicu. Zanimljivo je da se prilikom razbojništva u Hrvatskoj pošti, nakon što je naredio zaposlenici da klekne i otvori mu trezor, iz istoga neočekivano poslužio i s dva bunta "lažnih novčanica" s kemijskom zaštitom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:30