UŽAS IZ KONOBE NA VISU

Šest mjeseci Nepalce držao kao robove, razotkrili ga mještani: ‘Po otoku se kreće neka čudna ekipa‘

Mještani mjesta Žena Glava na Visu primijetili su ‘čudnu ekipu‘ i to su dojavili policiji
 Vladimir Dugandzic/Cropix

Splitska policija uhitila je i pritvorskom nadzorniku privela 58-godišnjaka s prebivalištem na otoku Visu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo trgovine ljudima.

Policajci Službe organiziranog kriminaliteta utvrdili su kriminalističkim istraživanjem da je muškarac od prosinca 2020. do 20. lipnja 2021. godine iskoristio četvoricu državljana Nepala u dobi od 42, 40, 38 i 32 godine za prisilni rad tako što je ih je vrbovao da rade za njega znajući da je njihov boravak u Hrvatskoj nezakonit i da imaju neregulirani radni status u našoj zemlji te da se nalaze u jako lošoj financijskoj situaciji.

Ograničio kretanje

Odveo ih je na Vis, točnije u mjesto Žena-Glava, te ih je tamo držao smještene u nekakvoj konobi. Prisiljavao ih je da za njega rade na čišćenju i građevinskim poslovima za što im nije isplaćivao nikakvu novčanu naknadu. Držao ih je, utvrdila je policija, "u neprikladnim radnim uvjetima u kojima nije čuvano njihovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo". Ograničio im je kretanje tako što im je oduzeo dokumente, a obećavao im je da će se moći slobodno kretati nakon što im on ishodi radnu dozvolu i pomogne im u reguliranju njihova boravka u Hrvatskoj, iako je znao da se to ne može ostvariti.

Dakle, mjesecima ih je obmanjivao obećavajući im da će im pomoći ako ga budu slušali, uz upozorenje da se nikome ne javljaju i da paze da ih nitko ne primijeti. No, kako smo neslužbeno doznali, policija je do saznanja o tome došla nakon što su mještani primijetili da se po mjestu i otoku vrzmaju nepoznate osobe i neka "čudna ekipa".

- Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja zbog postojanja osnovane sumnje počinjenja gore navedenog kaznenog djela 58-godišnjak je, uz kaznenu prijavu, predan pritvorskom nadzorniku - izvijestila je policija.

Do 15 godina zatvora

Priveden je dežurnoj zamjenici županijskog državnog odvjetnika koja ga je ispitala, a četvorica državljana Nepala bit će danas, kao žrtve, saslušani kod suca istrage splitskoga Županijskog suda. Oni su, doznajemo, predani na skrb Crvenom križu.

Policija je 58-godišnjaka kazneno prijavila za kršenje članka zakona koji govori da će onaj tko "uporabom sile ili prijetnje, obmanom, prijevarom, otmicom, zloporabom ovlasti ili teškog položaja ili odnosa ovisnosti, davanjem ili primanjem novčane naknade ili druge koristi radi dobivanja pristanka osobe koja ima nadzor nad drugom osobom, ili na drugi način vrbuje, preveze, prevede, skriva ili prima osobu ili razmjenjuje ili prenosi nadzor nad osobom radi iskorištavanja njezinog rada putem prisilnog rada ili služenja, uspostavom ropstva ili njemu sličnog odnosa, ili radi njezinog iskorištavanja za prostituciju ili druge oblike spolnog iskorištavanja uključujući i pornografiju ili za sklapanje nedozvoljenog ili prisilnog braka, ili radi uzimanja dijelova njezinog tijela, ili radi njezinog korištenja u oružanim sukobima ili radi činjenja protupravne radnje", biti kažnjen s tri do 15 godina zatvora ako je to napravio, uz ostalo, prema većem broju osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 23:02