NAMETLJIVO PONAŠANJE

Severina nakon ročišta: ‘Ja nisam imala svoju ‘radost‘ koja će mi pomagati - a kažu da sam ‘lipa‘‘

Traže uvjetnu kaznu u trajanju od 10 mjeseci s rokom kušnje od tri godine

Severini Vučković sudi se zbog dva kaznena djela nametljivog ponašanja

 Vanesa Pandzic/CROPIX

Severina Vučković, nikad jača i uzdignute glave, unatoč odluci Vrhovnog suda koji je ukinuo presudu te skrbništvo nad njezinim sinom vratio njegovu ocu Milanu Popoviću, došla je danas na Općinski kazneni sud u Zagrebu. Ali razlog dolaska je, međutim, vlastito suđenje gdje joj se iza zatvorenih vrata sudi zbog dva kaznena djela nametljivog ponašanja prema ravnateljici Osnovne škole Ljiljani Klinger te bivšoj ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladeži Grada Zagreba Gordani Buljan Flander.

Riječ je o postupku koji je iniciralo tužiteljstvo nakon što su otkrili da je pjevačica objema žrtvama poslala preko 150 poruka šarolikog, neprimjerenog spektra. A za razliku od Klinger (ravnateljica škole koju pohađa sin Severine i Milana Popovića op.a) koja joj je na neke poruke odgovorila i ujedno preklinjala da joj ih prestane slati, Buljan Flander na njih uopće nije odgovarala.

Tužiteljstvo, za koje su te poruke bile uvrede i zastrašivanje s ciljem uznemiravanja, u podignutoj optužnici traži od suda da Vučković osudi na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci s trogodišnjom rokom kušnje. Severinina tvrdnja da je poruke slala revoltirana postupanjem Klinger i Buljan Flander u postupku koji se vodio radi odluke s kojim će roditeljem dječak živjeti, za tužiteljstvo, s obzirom na sadržaj, broj i učestalost slanja, daleko prelaze granicu iskazivanja protesta i revolta koji se može tolerirati u društvu.

image

Severina Vučković i Jasminka Biloš

Vanesa Pandzic/CROPIX

Nakon što je održano ročište, Severina je stala pred novinare.

- Jako je zanimljivo da je optužnica DORH-a protiv mene podignuta u rekordnom roku jer ja nisam imala svoju ‘radost‘ koja će mi pomagati - a kažu da sam ‘lipa‘. Ono što je bitno je da je u ovom postupku, normalno, sve tajno, ali ono što je bitno, jako smo dugo ovdje bili. Kad sam govorila o ljudima involviranim u ovo na press konferenciji prije pet godina, onda mi se nije vjerovalo. Sada kad su donijeli ovu presudu Vrhovnog suda, koju je odobrio neki gospodin Đuro Sessa, ne znam tko je taj čovjek, Vrhovni sud je promptno donio odluku u manje od godinu dana da mi se ponovno uzme dijete zbog proceduralne greške, jer vještaci nisu htjeli doći i još su napisali da ako se i sad to sve ponovi na Županijskom sudu na koji se sad to sve vraća, vraća se u stvari na jednu suspektnu odluku. Vraća se na nepravomoćnu privremenu mjeru, a ne pravomoćnu presudu. Dakle privremena nepravomoćna mjera od gospođe Tee Golub koja inače u sudskim postupcima traje 6 mjeseci, ne više, u mojem je slučaju trajala 20 mjeseci. Prekjučer sam pročitala da je predsjednica sudskih vještaka bila upitana za moj slučaj, i ona je rekla da sutkinja uopće nije smjela uzeti vještaka Grošića jer on nije sudski vještak. I ne samo to, on se opravdao da je kognitivno nesposoban i da ne može doći na Županijski sud i onda je sud rekao da se to ponovi, da se vrati na tu nepravomoćnu presudu Tee Golub, koja to uopće nije. To je nepravomoćna privremena mjera. Da li to znači da je normalno u državi Hrvatskoj da se protiv ‘lipe‘ nije podigla optužnica DORH-a zbog toga što je pila kavu s raznim ‘radostima‘, a ja koja, eto, kažem da sam lipa, ali nisam pila kavu s tim ljudima, niti bih to ikad napravila, niti bih išla s njima u isti kafić gdje te ‘radosti‘ obitavaju, rekla je Severina.

image

Severina Vučković i Jasminka Biloš

Vanesa Pandzic/CROPIX

- Ako sam nešto zaboravila, imam i napismeno, ali ovo je stvar gdje DORH, znači država, protiv mene, a ja nisam ‘lipa‘, ja se nisam bavila vjetroelektranama, nekim dobitima - i oni protiv mene podignu optužnicu u roku od 9 mjeseci. A za isto to vrijeme, ja vodim borbu za skrbništvo nad djetetom i ja sam problem. 12 godina! Znači, u jednom slučaju Vrhovni sud i državno odvjetništvo u manje od godinu dana, prvo me osuđuju da sam ja kriva, a onda mi ukidaju skrbništvo nad djetetom, znači - nećeš više, ja nisam dobra zato što govorim po medijima, ja ovako moćna sam 11 godina po sudu bez svog djeteta. Moje dijete, zapravo naše dijete, nije jedino. I ovo je problem čitavog sustava. Meni su se javljale žene od 2019. godine. Ja sam rekla da ću im pokušati pomoći. Što god da se dogodi s mojim slučajem. A dogodit će se jer ja vjerujem u pravdu. Ali će bit veliki sumrak ako netko tko pije kavu s ‘lipom‘ postane ta ‘radost‘. To da se nije podigla optužnica zbog tih nekih vjetroelektrana, u redu ako je oko love, ali to da prodajete djecu - nećete!, dodala je pjevačica.

image

Severina Vučković i Jasminka Biloš

Vanesa Pandzic/CROPIX

- Ako je problem majka koja se 11 godina bori za svoje dijete pa dijete seljakaju s jednog mjesta na drugi i sad je napokon našlo svoj mir, kako to da hrvatska država nije otvorila postupak protiv oca djeteta o kojem se pisalo da je, citiram iz novina, prao novce preko Zagrebačke banke. Zagrebačka banka je za to platila velike penale. Ima još jedna romantična gesta oca mog djeteta. Naime, on je pokupovao pola Hrvatske i to je romantično zato što on kupuje zemlju po kojoj ja hodam, ali kupio je na firmu koja nije na njegovo ime i on u stvari to kupuje i tako se to radi. Rekli su mi da se tako to radi na kavama. Za njega to odrađuje čovjek koji se zove Ladislav Matić. On vam je sada u 10 posto svih firmi, ne Milanovih, nego Celanovinih na Cipru, rekla je Severina.

Što piše u optužnici?

Prema optužnici, Vučković je od 4. srpnja do 20. listopada 2021. Klinger preko WhatsAppa poslala preko stotinu poruka. Pa joj je tako pisala: ‘Ma di je moja najdraža ravnateljica? Jesi li se javila donatoru? Jesi li svjesna da ću te ganjati do kraja života za sve gadosti koje si radila meni, ostalim majkama i učiteljima? Ti se izvuć‘ nećeš. Sjedit ćeš i drhtat i trest se kao što sam se ja tresla kad si mi maltretirala dijete. A za lažne prijave imaš još jednu kaznenu babo. (...) Moraš snositi odgovornost za svoja nedjela, ovo su posljedice tvoje komunikacije. Imaš sinkopu pa se ne sjećaš što si radila? Ne pristaje tebi da budeš portirka na vratima škole a kamoli ravnateljica škole. Ti si kvarni zub ovog društva. Pa zadavila bi te rukama babo. (...) Sada će se o tebi pisati Ljiljo, o tvojoj djeci, mužu, možda imaš i ljubavnika, objavit ću tvoju fotku i napisat Ona mi je uzela dijete. U penziji ćeš sjediti po sudovima...."

image

Severina Vučković dolazi na sud

Hajdi Karakaš Jakubin

Također od 29. srpnja pa do 27. rujna 2021. Severina je zasula porukama i mobitel Buljan Flander: "Osobno ću platiti advokate za sve one žene koje si zlostavljala. Želim vam da strahujete i drhturite i čekate dan kad će vas sve pohapsit‘. Kao što su one plakale i strahovale za djecu koju si prodavala očevima da bi kupovala one kičaste sandale i torbe. Dosta si ti žena ukopala da bi još nekog tužila. Poliklinika nije tvoja prćija kako si zamislila. Jel bi ti nekog tužila nakon svega što si radila ženama? Sve ovo će ići na moj Facebook i Instagram. Imam 2,3 milijuna pratitelja i prenijet ću sve tekstove Jelene Jindre. Znaš da sam prijavila Redžepija USKOK-u? Prijavila sam i tebe. Dosta je više tog blajha po raznim emisijama, sve vaše glave ću stavit‘ na Face i Instagram da vas vide, nadam se posljednji put u medijima. Osim ako budeš spadala u rubriku ‘Izvještavamo iz Remetinca‘. A to što se nakon Bandića guraš Milanoviću...to je baš ljigavo...ono baš... stari zanat varijanta... Potrošila sam 1,5 milijuna eura na 67 Milanovih tužbi koje je sve izgubio pretežno. Ostatak ću trošit‘ na vas ostale koji ste kvarni zub ovog društva. E a pa pa!"

Zbog komunikacije sa Severinom, malo je reći da su Klinger i Buljan Flander bile uznemirene.

image

Severina Vučković

Hajdi Karakaš Jakubin

Nakon prve sudske rasprave s koje je, na prijedlog Severinina odvjetnika Čede Prodanovića isključena javnost radi zaštite malodobnog djeteta, Severina je i javno odbacila krivnju, ustvrdila da su na njezinom mjestu trebale biti Klinger i Buljan Flander te se javno pritom zapitala:

"Ne znam što biste vi napravili na mom mjestu. Jednostavno su mi dirnuli u dijete. Ovo je situacija gdje, umjesto da vas država štiti i da vam štiti dijete, oni su protiv mene podignuli optužnicu za nametljivo ponašanje jer sam dvjema upletenim ženama slala SMS poruke, koje me pritom nisu niti blokirale. Dotične gospođe su pisale promptno glavnoj državnoj odvjetnici i tražile da se pozabave sa mnom. Umjesto da su one predmet istrage jer su radile nedozvoljene radnje s pozicije moći. One su jedne od onih koje su bile upletene u to da mi se uzme dijete na 20 mjeseci. Moje prijave i prijave drugih žena koje su zavile u crno skupa s djecom stoje u ladicama po bespućima Državnog odvjetništva i to je problem ove države".

image

Severina Vučković

Vanesa Pandzic/CROPIX
image

Severina Vučković

Vanesa Pandzic/CROPIX
image

Severina Vučković

Vanesa Pandzic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:41