KAZNENO PRIJAVLJENA

ŠIBENSKA ODVJETNICA ZADRŽALA 310 TISUĆA KUNA NAMIJENJENIH KLIJENTIMA Terete je da je utajila 45 tisuća kuna poreza

Ilustracija
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Zbog zlouporabe povjerenja na štetu klijenata i kaznenog djela utaje poreza, šibenska policija podnijela je kaznenu prijavu DORH-u protiv 47-godišnje odvjetnice iz Šibenika.

Kako doznajemo u policiji, odvjetnica je od 2006. do svibnja 2012. godine, kao opunomoćena osoba pred Općinskim sudom u Šibeniku zastupala imovinske interese 53-godišnjeg muškarca i 55-godišnje žene iz Šibenika. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policija sumnjiči ovu šibensku odvjetnicu, da je protupravno raspolagala i zadržala za sebe odštetu namijenjenu njezinim klijentima u iznosu od 310 tisuća kuna, ostvarenu izvan sudskom nagodbom, a bez znanja i suglasnosti oštećenih 53-godišnjaka i 55-godišnjakinje, kao zakonskih nasljednika opunomoćitelja.

Istragom je utvrđeno, kažu u policiji, da je odvjetnica 5. travnja 2012. godine s jednim osiguravajućim društvom u Šibeniku dogovorila i potpisala izvan sudsku nagodbu za svoje klijente, temeljem koje je 9. svibnja te godine na njezin bankovni račun uplaćena dogovoreni iznos od 310 tisuća kuna. O tome odvjetnica nije obavijestila oštećene klijente koje je zastupala. Tek nakon saznanja oštećenih o ovoj prijevari, na njihovo inzistiranje, odvjetnica im je izvršila djelomičnu isplatu odštete.

Tijekom kriminalističke istrage, utvrđeno je i da je odvjetnica s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost i poreza na dohodak, iznos od 310 tisuća kuna nije evidentirala u svojim poslovnim knjigama, niti u godišnjoj prijavi poreza na dohodak, te je tako oštetila državni proračun za ukupni iznos od 45 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:18