PODHUMSKI MONSTRUM

Silovao je i okrutno zadavio susjedu (73). Ima 24, a u zatvoru će odležati 21 godinu

 Tea Cimaš/CROPIX

RIJEKA - Na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 28 godina nepravomoćno je danas osuđen 24-godišnji Franko Valić kojega je vijeće Županijskoga suda proglasilo krivim za brutalno silovanje i ubojstvo susjede Antonije L. (73) u njenoj kući u mjestu Podhum iznad Rijeke.

- Optuženi Franko Valić kriv je što je dana 23. kolovoza 2009. godine oko 5 sati ujutro kroz prozor ušao u spavaću sobu - čitala je presudu sutkinja Đurđa Jovanić u kojoj se navodi da je potom nesretnu ženu oborio na pod te koristeći fizičku nadmoć silovao, a kako bi prikrio taj zločin ugušio ju rukama i električnim kabelom usisavača.

Vijeće mu je za djelo silovanja izreklo 8 godina zatvora, a za teško ubojstvo 21 godinu zatvora te potom odredilo jedinstvenu kaznu od 28 godina. Osim zatvorske kazne izrečena mu je i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja.

Inače, Valiću je prijetilo i maksimalnih 40 godina, no razlozi zbog kojih mu je izrečena manja kazna ostali su nepoznati jer je zbog odredbi zakona javnost bila isključena i sa suđenja i sa današnjeg obrazloženja presudu.

Prof. dr. Đulijano Ljubičić, predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC-a Rijeka dan nakon zločina izjavio je kako se u pozadini zločina zasigurno krije osoba s teški patološkim poremećajem seksualnog nagona na razini monstruoznosti, dodajući da su takvi slučajevi poznati i evidentirani.

Ljubičić je bio sklon mišljenju kako u vrijeme počinjenja Valić nije bio u psihotičnom stanju u kojem ne bi mogao upravljati svojim postupcima i shvaćati ih jer nakon zločina vjerojatne ne bi bježao.

Upravo za sličan zločin nedavno je na riječkom sudu također sutkinja Jovanić izrekla jedinstvenu kaznu od 38 godina zatvora 23-godišnjem Samiru Bajrić iz Velike Kladuše kojeg se teretilo za silovanje i ubojstvo stanodavke Marije I. u njenoj obiteljskoj kući u naselju Kosi u Viškovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:37