SEKSUALNI DELIKT

'SILOVAO ME NA PUTU OD DISKOTEKE DO HOSTELA' Hvarski taksist zbog napastovanja mlade Irkinje ide u zatvor

Hvar, 020809.Ocevid na plazi gdje je silovana drzavljanka Norveske.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Na četiri godine zatvora osuđen je 37-godišnji hvarski taksist za silovanje 22-godišnje irske turistkinje u srpnju prošle godine u Hvaru, prenosi Slobodna Dalmacija .

Sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem Damira Romca ocijenilo je kako dokazi potvrđuju optužnicu i proglasilo ga krivim, iako je od početka postupka optuženi negirao kazneno djelo.

Tijekom glavne rasprave pred sudskim vijećem je iskaz dala i Irkinja, koja je ustrajala na tome da tereti optuženoga. Ona je svoju izjavu u kojoj ga tereti dala još tijekom istrage prošle godine.

Kako je izrazila želju da tijekom suđenja, koje je počelo u ljeto ove godine ponovno sve osobno opiše, saslušana je putem videoveze, tako da nije morala dolaziti iz Irske na splitski sud.

I u ovom iskazu je ustrajala na tome da se radilo o seksualnom nasilju. Irkinja je opisala da ju je taksist silovao dok ju je vozio iz diskoteke u hostel.

Prijavila ga je odmah sljedeće jutro, a prilikom dolaska u policiju turiskinja je imala natučeno koljeno, prljave podlaktice i stopala te joj je izmjereno 1,4 promila alkohola u krvi.

Taksist je odmah uhićen te je proveo u pritvoru tri dana, nakon čega se branio sa slobode. Tijekom istrage napravljeno je i biološko vještačenje.

Tijekom suđenja iskaz su dali supruga taksista, noćni čuvar hostela te još neki svjedoci i sudski vještaci. Glavna rasprava je bila zatvorena za javnost.

Prilikom ocjene o krivnji sudsko vijeće je uzelo u obzir iskaz turistkinje koji je ocijenjen kao vjerodostojan te liječnički nalaz u kojem su se navodila dva svježa traga koja su dovedena u vezu s optužbama.

Slijedom toga je optuženi taksist proglašen krivim i kažnjen s četiri godine zatvora.

Za navedeno kazneno djelo zaprijećena je kazna od jedne do deset godina zatvora, a u olakotne okolnosti su mu uzeli to što je otprije neosuđivan i otac je malodobnog djeteta, prenosi Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:59