VELIKI MEĐUNARODNI PRAVOSUDNI SKANDAL

SILOVAO POKĆERKU 12 GODINA! Pedofil iz Slovenije krije se u Varaždinu! Vlada to zna i 340 dana ništa ne poduzima!

 Željko Hajdinjak / CROPIX

U malom selu kraj Varaždina već sedam godina živi Tomo D. (58). Nitko u selu ne zna da je on pedofil koji je pravomoćno osuđen u Ljubljani na 11 godina zatvora! Za njim je u veljači 2006. raspisana međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog, no njega štiti hrvatski Ustav jer je hrvatski državljanin pa ne može biti izručen! Punih sedam godina bez problema živi u Hrvatskoj!

12 godina silovanja

Prije 10 mjeseci - tek pet godina poslije raspisivanja tjeralice - slovensko ministarstvo pravosuđa zatražilo je da odsluži kaznu u Hrvatskoj. A, onda je hrvatskom Ministarstvu pravosuđa trebalo dva i pol mjeseca da se obrati Županijskom sudu u Varaždinu!

Suci u Varaždinu osam mjeseci nisu poduzeli - ništa! Tomo D. je odlukom Vrhovnog suda u Sloveniji u studenom 2006. osuđen na 11 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja pokćerke. Zlostavljanje je počelo poočetkom devedesetih kad je pokćerki bilo 12 godina i trajalo je još toliko godina njezina života - 12! Na koncu je nesretna 24-godišnja djevojka uspjela pobjeći u sigurnu kuću i očuha prijavila policiji.

Novinar slovenskog lista Dnevnik danas je objavio šokatnu priču o bijegu osuđenog pedofila u Hrvatsku.

Strašna priča počinje prije dvadesetak godina kada je Tomo D. počeo živjeti s majkom male djevojčice u Ljubljani. Ona je tada bila beba. Kad je napunila deset rekli su joj da joj on nije biološki otac. U međuvremenu njena majka je s očuhom dobila još dvije kćeri. Strava u obitelji je počela kada je djevojčica napunila 12. Tada ju je, prema pisanju Dnevnika, očuh pitao “da li bi mu dala”. Ona se opirala je, ali je bila nemoćna.

Na suđenju je dokazano kako ju je očuh najmanje dvaput tjedno silio na spolni odnos. A majka? Rijetko je bila kod kuće. Ponekad je nije bilo i po nekoliko mjeseci. Navodno se odala piću. Djevojčica je čak i zatrudnjela i pobacila! Iz straha je odbila reći tko je otac djeteta. Po osnovnoj školi koju je pohađala pričalo se da je otac napastuje, ali nitko ništa nije poduzeo. Na sudu je nesretna djevojka do u detalje ispričala što joj je očuh radio i na šta ju je sve prisiljavao. Očuh ju je čak pokušao prisiliti na spolni odnos s psom! Nakon punih 12 godina uz pomoć mlađe sestre uspjela je pobjeći u sigurnu kuću i prijaviti Tomu D. Suđenje je u Ljubljani počelo 2004. Tomo D. osuđen je nepravomoćno na 14 godina. Žalio se višem sudu koji mu kaznu smanjio na 12 godina. Opet se žali i nestaje iz zemlje.

Tri mjeseca za prijevod

Policija ga u veljači 2006. pokušava odvesti na izdržavanje kazne, ali ga ne pronalazi i za njim raspisuje tjeralicu. Mjesec dana kasnije raspisuje i međunarodnu tjeralicu i europski uhidbeni nalog. S obzirom da Tomo D. ima i hrvatsko državljanstvo, hrvatsko Ministarstvo provosuđa obavješteno je o raspisivanju međunarodne tjeralice. U rujnu te godine slovenski Vrhovni sud presuđuje mu konačnih 11 godina zatvora. Iako između Hrvatske i Slovenije postoji sporazum o mogućnosti izdržavanja zatvorske kazne u drugoj državi, Okružni sud u Ljubljani punih pet godina nije zatražio od Hrvatske da Tomo D. kaznu odsluži u hrvatskom zatvoru. Glasnogovornica Okružnog suda su Ljubljani Tanja Glogovčan za slovenski Dnevnik tvrdi da su se tek nakon pet godina sjetili te mogućnosti: u veljači 2012. u Hrvatsku su poslali zahtjev za odsluženje kazne u Hrvatskoj. Nakon što je cijeli slučaj prebačen u Hrvatsku slijedi novi zaplet u režiji hrvatskog pravosuđa.

U Ministarstvu pravosuđa potvrđeno nam je da im je slovensko Ministarstvo pravosuđa 13. veljače poslalo pismo u kojem mole izvršenje zatvorske kazne za Tomu D. u Hrvatskoj. Hrvatskom ministarstvu trebalo je više od dva mjeseca da dokumentaciju pošalju Županijskom sudu u Varaždinu i zatraži postupanje po zahtjevu Okružnog suda u Ljubljani.

Činjenica da je dopis otišao u Varaždinski sud pokazuje da su pravosudne, a vjerojatno i policijske vlasti jako dobro znale gdje Tomo D. živi i tko je on.

U Ministarstvu pravosuđa danas nisu znali objasniti zašto je im trebalo više od dva mjeseca da pošalju dopis sudu u Varaždinu. No, od 25. travnja, kada je poslan dopis, do danas Županijski sud u Varaždinu nije poduzeo ništa! Na tom sudu priznali su da su prije više od šest mjeseci primili slovenski zahtjev.

Slovenci izgubili živce

- Zahtjev je u naše ministarstvo pravosuđa stigao 2. veljače, a nama je proslijeđen 30. travnja. Određeno je da se spis prevede na hrvatski, a prijevod smo primili 7. studenog - ističe Igor Pavlic, glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda.

- Prema zakonskoj proceduri za takve slučajeve hrvatski sud mora prvo proučiti spis i presudu i mora ocijeniti ispunjavaju li se zakonski uvjeti da se takav zahtjev usvoji - objašnjava Pavlic te dodaje da bi odluka trebala biti donesena u utorak. Nakon što bude gotovo pisani otpravak te odluke, te se njime usvoji zahtjev slovenskog suda, može krenuti procedura da se Tomu D. privede i odvede na izdržavanje višegodišnje zatvorske kazne.

Spora reakcija varaždinskog suda iziritirala je i slovensko Ministarstvo pravosuđa koje je 27. rujna poslalo požurnicu za ovaj predmet našem ministarstvu. Ono je požurnicu varaždinskom sudu poslalo baš danas, nakon što smo se mi počeli raspitivati o slučaju.

Supruga: Tomo nije silovao moju kćer! Teško je bolestan, ne želim da sada dobije i drugi srčani udar!

Struga, malo, izolirano, mirno i tiho mjesto u blizini Ludbrega u kojem bi se u zimskim mjesecima, zbog atmosfere mogao snimiti i film strave. Prilazne ceste mjestu još nisu do kraja očišćene pa rijetki automobili vrludaju po cesti, a atmosferi pridonosi i činjenica da se mjesto nalazi uz Dravu pa je obavijeno čudnom maglicom.

Šok u javnosti

U tom selu živi i Tomo D. (58), zlostavljač i pedofil koji je u Ljubljani osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog silovanja poćkerke. Bio je to slučaj koji je šokirao slovensku javnost, a mediji su ga proglasili najtežim slučajem seksualnog zlostavljanja u obitelji proteklih desetljeća. Prije gotovo deset godina, 2003., na ljubljanskom sudu osuđen je na 14 godina zatvora no kaznu je, do sada, uspio izbjeći.

Tomo D. (58) ima i hrvatsko državljanstvo i prije šest godina, upravo kad je kazna trebala postati pravomoćna, odlučio je sa suprugom odseliti iz Ljubljane u Hrvatsku. Stigao je u izolirano mjesto računajući da će tu pobjeći od ruke pravde. U Strugi je proteklih godina živio mirnim životom, pazeći da ne privuče bilo kakvu pažnju na sebe. Sa susjedima i mještanima se ne druži, a vrijeme uglavnom provodi u kući.

- Znamo Tomu. Živi tu odmah iza ugla, ali rijetko izlazi i ni sa kim se ne druži tako da ne znamo puno o njemu. Znamo samo da su supruga i on prije nekoliko godina stigli iz Slovenije i da tu žive i da im početkom svakog mjeseca iz Slovenije stižu kćeri da im donesu mirovinu i provjere jesu li živi i zdravi - pričaju mještani. - Priča se da je u Sloveniji osuđen zbog nečeg, ali ne znam o čemu se radi - kaže jedan susjed pokazujući nam gdje se nalazi njegova kuća.

Tamo nas, na ulaznim vratima, dočekuje supruga Tome D. koja nam priča da je Tomo teško bolestan i da tjednima ne izlazi iz kuće.

Srčani bolesnik

- Srčani je bolesnik i dijabetičar i leži u krevetu. Uopće ne izlazi iz kuće. Neću da dobije još jedan srčani udar - odgovara na našu molbu da popričamo sa suprugom. Priznaje da je suprug u Sloveniji osuđen i da su se doselili u Strugu iz Ljubljane prije šest godina, ali ističe da je to bio njihov plan i ranije.

- Oboje smo u mirovini i doselili smo se tu da imamo svoj mir pod stare dane - kaže. Žestoko brani supruga i kaže da nije kriv za napastovanje i silovanje njene kćeri. - To što pišu mediji su najobičnije traparije, gluposti. Zar nemate ništa pametnije za pisati? Nema on veze s tim. Nije ništa kriv, to su sve laži - zaključuje odbijajući daljnji razgovor. ( Luka Špac)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 02:34