LICE S TJERALICE

Silovatelj psa godinama izbjegava naše pravosuđe, približava se zastara, a priča je dobila novi bizarni zaokret

Ovom predmetu iduće godine u jesen nastupa zastara i do sada su se na njemu izmijenila četiri suca

Ivor Ivanišević, optužen za silovanje pasa

- Uvidom u evidenciju stranih diplomata Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH (OIKOS) utvrđeno je kako Ivor Ivanišević nije notificiran kao zaposlenik Ureda Europskog parlamenta u RH i ne nalazi se u evidencijama stranog diplomatskog osoblja notificiranog u RH pa sukladno navedenom ne uživa diplomatski imunitet na području RH - navodi se u dopisu MVEP-a pristiglom na Općinski kazneni sud u Zagrebu gdje se vodi postupak protiv Ivora Ivaniševića (46), bjegunca s tjeralice zaposlenog, prema vlastitim tvrdnjama, u Europskom parlamentu.

Optužnica zagrebačkog tužiteljstva ga tereti da je seksualno zlostavljao jednog od svoja dva psa te usput razmjenjivao zoofilske sklonosti u virtualnom svijetu, a optuženi bjegunac hrvatsko pravosuđe već godinama izbjegava pronalazeći razne izlike.

Inače, iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova također napominju da ako Ivanišević uživa imunitet na području Kraljevine Belgije kao zaposlenik Europskog parlamenta, za tumačenje o kakvoj se vrsti imuniteta radi i uživa li osoba uopće imunitet od kaznenog progona, treba potražiti odgovor od nadležnih belgijskih tijela, točnije MVP Belgije. Sud konkretne odgovore od belgijskih službi, međutim, još uvijek očekuje, a posljednje što je o Ivaniševiću stiglo u Ravnateljstvo policije od Ureda Sirene Belgije je da on ima imunitet i da taj status onemogućuje njihovim nadležnim tijelima postupanje i uhićenje.

Ovom predmetu iduće godine u jesen nastupa zastara i do sada su se na njemu izmijenila četiri suca. Prvostupanjska presuda, kojom je osuđen na godinu dana zatvora, na kraju je donesena u odsutnosti optuženika, koji je od samog početka suđenja izbjegavao ročišta strahujući od medija pa je čak tražio i da se suđenje zatvori za javnost. No taj je prvostupanjski pravorijek ukinut te se Ivaniševiću ponovno sudi.

Internetski predatori

Podsjetimo, Ivanišević je pao nakon što je u srpnju 2015. godine Ravnateljstvo policije intenzivno radilo na hvatanju internetskih predatora koji su seksualno iskorištavali djecu. U lovu na pedofile istražitelji su se uspješno ubacili u forume na kojima se, preko TOR mreže, razmjenjivala dječja pornografija, iskustva, ali i načini iskorištavanja djece.

Jedna od IP adresa s koje su ‘tekli‘ podaci, ali sa životinjama u eksplicitnim pozama, bila je sa zagrebačke Knežije gdje je bila registrirana Ivaniševićeva tvrtka. Policija mu je odmah banula na vrata, ali je poduzetnik bio u Belgiji sve do 22. rujna kada je uhićen. U pretresu stana policija je pronašla dva totalno smušena i ispaćena psa pasmine Rhodesian ridgeback (rodezijki gonič), od kojih je ženka Xai Xai Kima rođena 2008. imala stidnicu prepunu rana, dok je muški Irungu Ayaba rođen 2013. godine.

Osim rodezijskih goniča, optuženom je oduzeto i 111 DVD-a i CD-a, računalo, dva mobitela, memorijske kartice, a detaljnim pregledom je bačena sumnja da je koristio najmanje pet različitih emailova poput ‘mikabsex‘, ‘zg-seks-sad‘, ‘svrco‘, ‘club‘ ali i onaj sa svojim punim imenom i prezimenom te poslovnim mailom tvrtke. Gnjusne razgovore na hrvatskom i engleskom, locirane u najmanje 34 korespondencija, vodio je šaljući slike pasa u seksualnom klinču s nepoznatim muškarcima, slike fokusirane na spolne organe, a bitan mu je bio i sadomazo odnos sa psima kao i igračke za te potrebe.

Pa tako jedan od ‘uhvaćenih‘ sadržaja s e-maila ‘mikabsex‘, koji je razmijenio s istomišljenikom, odnosno zoofilom imena ‘Vlada next‘, datira od 24. kolovoza 2014. u četiri sata ujutro, a u kojem mu daje pregršt savjeta kodnog imena ‘korištenje keruše‘.

Bespotrebna bol i patnja

Podignuta optužnica Ivaniševića tereti da je od 2009. do rujna 2015. na različitim adresama po Hrvatskoj, s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona te pristajući da psu nanese bespotrebnu bol i patnju, seksualno općio sa svojom kujom kojoj je ustezao vodu i hranu te kod nje proizvodio reflekse kako bi ona dozvoljavala fizičko maltretiranje. Iz nalaza i mišljenja veterinarskog vještaka proizlazi da je ženka psa bila fizički i psihički zlostavljana. Osim što joj je uskraćivana hrana i voda, nanošene su joj i povrede tijela koje su bile toliko jake da su trajno utjecale na njezin život i zdravlje.

Psihičko maltretiranje se, pak, ogledalo u tome da je nastojao kod nje "postići da prihvati tjelesne povrede bez da se brani pa je, prema mišljenju vještaka, morala birati između bolnih maltretiranja i smrti od dehidracije i gladi." Na niz optužbi Ivanišević je, nakon uhićenja, bio bez riječi. Odlučio se braniti šutnjom, a za loše zdravstveno stanje pasa odbacio je krivnju.

- Smatram da se psima stanje pogoršalo nakon što su poslani u prihvatilište. Ženka je lošeg gojnog stanja zbog lažne trudnoće, a oštećenja kože posljedica su infekcija zbog višestrukih alergija - pravdao se Ivanišević koji je u remetinečkom pritvoru proveo tek dva tjedna. Bačenom sumnjom na Ivaniševića ostao je začuđen njegov prijatelj kojeg je upoznao prije više od 12 godina na jednoj Međunarodnoj izložbi pasa i s kojim je komunicirao preko e-maila tvrtke, ali i onog prokazanog ‘svrco‘. Ispričao je da se na toj izložbi Ivanišević zainteresirao za pasminu Rhodesa, ali da iz njegova ponašanja nije imao razloga posumnjati da zlostavlja svoje pse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 16:14