ZLOČIN KOD OSIJEKA

Sin (61) uhićen zbog sumnje da je ubio majku (85): ‘Bio je noćna mora cijelog sela‘

Iako se sumnja da je žena pretučena i udavljena, točan uzrok smrti bit će poznat nakon obdukcije
Ilustracija/Arhiva
 Željko Hajdinjak/Cropix

Na krevetu spavaće sobe u kući u Normancima nadomak Osijeka, kasno sinoć, pronađeno je beživotno tijelo 85-godišnje Pave D. S obzirom na okolnosti koje su prethodile tom otkriću, a i ozljede na vratu koje je umirovljenica imala, na kriminalističko istraživanje u policijsku postaju je odveden njezin 61-godišnji sin Dragan D.

Iako se sumnja da je nesretna žena pretučena i udavljena, točan uzrok i vrijeme smrti bit će poznati nakon obdukcije, ali i po dovršetku policijskog očevida. Susjedi u Normancima užasnuti su zbog tog zločina te, svi odreda s kojima smo razgovarali, kažu da je “bilo samo pitanje vremena kada će dignut ruku na osobu koja ga hrani, pere i bezuvjetno brani”.

Noćna mora

O Draganu D. govore da je bio noćna mora u selu već dugi niz godina. A netom prije pronalaska tijela u kući hodao je i dao do znanja nekolicini mještana da mu se mama loše osjeća.

- Negdje oko 14 sati došao je do naše kuće uz igralište gdje smo čistili nakon slavlja povodom rođenja djeteta. Prišao mi je i rekao: ‘Mama mi je bolesna, eno je leži u krevetu.’ Na to sam mu rekao da ode k njoj, a ne da dangubi na igralištu, no on se nastavio igrati s djecom. Razišli smo se, a on mi je oko 17 sati kucao na vrata i rekao: ‘Komšija, dođi, umrla mi je mama.’ Pitao sam ga je l’ živa pa da zovem Hitnu, na što mi je rekao da je mrtva već dva sata. Dakle, po njegovoj priči ona je bila mrtva i kad je došao do nas na igralište i igrao se s djecom. Odmah sam nazvao Hitnu pa su mi rekli da odem u tu kući, ali nisam htio to ići gledati, te sam Dragi dao telefon pa je on s njima razgovarao. Ubrzo je došao mrtvozornik i otkrio nam svima: ‘Plava je oko vrata. Ima ozljede. Moram zvati policiju’ - ispričao je za Jutarnji list D. Ž., prvi susjed preminule žene.

Na pitanje je li pokojničin sin pokazivao ikakve emocije kad je govorio o majčinoj smrti, D. Ž. odgovara da nije, nego da je bio hladan ko špricer i ponavljao: ‘Umrla mi mama, što ću sad?’ Kad je došla policija na očevid, otkriva D. Ž., držali su Dragana D. na oku dok ne obave očevid, a potom su ga odveli.

Ležao na cesti

Tragedijom koja je potresla mirne Normance ostao je zatečen i Ivica P., koji je zbog Drage D., kako nam je ispričao, čak i uvjetno osuđen.

- Polomio sam mu rebra i prst. Kad sam ga se dohvatio, nisam mogao stati jer sam ga prije toga dvaput opomenuo i zamolio da prestane pišati po mome dvorištu jer to traje već godinama, svakog tjedna najmanje jednom. Osim što zapiša dvorište i zidić, vršio je i veliku nuždu na mojim stepenicama. Poludio sam više, pa sam ga pretukao i završio na sudu. Znate što mi je sudac rekao? Da sam kriv te da sam mu, kad mi je već smetalo što mi ulazi u dvorište i zapišava ga, mogao raditi bilo što, ali ga ne i tući. Čim dirneš Dragu, ideš na sud, a on je i dalje slobodno šeta i izluđuje sve susjede. Gađao je moju djecu kamenjem, susjedama pokazivao spolovilo... - priča nam Ivica P. o svojim bliskim susretima sa sinoć uhićenim muškarcem koji mu je, nakon što je zbog premlaćivanja osuđen, prijetio čak i smrću.

Za Dragu D. teško da tko u selu ima riječi hvale. Mještani se prisjećaju kako je znao iz čista mira leći poprečke na glavnu cestu koja ide iz Našica prema Osijeku i izazivati sudbinu ometajući promet, a navodno mu je i bušenje guma na biciklima u selu bila svakodnevna navada.

- Iza njega je ratni put. Borio se u Baranji, gdje je radio svašta. U naš kraj se vratio s drugim bratom tijekom mirne reintegracije. Majka mu je bila presretna. Ubrzo su mu oba brata umrla, a prije dvije godine i otac, te je ostao sam s majkom. Ona se, doslovno svaki put, iščuđavala kad smo je preklinjali da ga preodgoji iako više nije dijete. No, Drago i alkohol bili su partneri u svemu, a majka kao majka je okretala glavu - zaključuju susjedi ogorčeni na institucije što nisu adekvatno reagirale kad su ga prijavljivali kao incidentnu osobu.

Tajne u kući

Koje sve tajne krije obiteljska kuća u kojoj je pronađeno tijelo s vidljivim ozljedama, doznat će se po dovršetku istraživanja. Iz osječke policije kažu da su sinoć u 23.50 - nakon što je mrtvozornik inicijalno, preliminarnim pregledom tijela, izrazio sumnju da smrt nije nastupila prirodnim putem - uhitili 61-godišnjeg muškarca za kojeg se sumnja da je počinio kazneno djelo ubojstva. A još se čekaju nalazi obdukcije s odjela KBC-a Osijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:00