StoryEditor
ALEN DEDIĆ

SIN IBRAHIMA DEDIĆA ZA JUTARNJI 'Ubojica mog oca je sve te godine normalno šetao svijetom. Želim ga pogledati u oči. Uništio mi je život'

 
Ibrahim Dedić (u sredini) i očevid nakon njegova ubojstva
 R. Šuvar / CROPIX, B. Beribak / CROPIX

Čim se vijest o uhićenju osumnjičenih za ubojstvo Ibrahima Dedića “prosula” medijskim prostorom u srijedu navečer, Alen Dedić, sin ubijenog bankara s nevjericom je nakon dva desetljeća dočekao tu informaciju.

- Što da kažem nakon 21 godine od svirepog zločina? U isto vrijeme mi je to sada jadno i žalosno, ali i smiješno te čudno. Izgubio sam oca, a njegove ubojice su sve te silne godine normalno šetale svijetom. I još na sve nisu iz podzemlja nego, koliko vidim, su bivši vojnici. Mene zanima nalogodavac koji je rekao: 'Smakni ga' kao i razlog! Policajac me nazvao jutros i rekao: 'Imamo dvojicu unutra za smrt vašeg oca. Jedan je sigurno, a za drugog još važemo.' Ići ću na suđenje kad počne. Želim očevog ubojicu pogledati u oči. Uništio mi je život – ispričao je za Jutarnji list Alen Dedić ogorčen na napise u novinama koji su nakon ubojstva “drmali” zemljom.

Napominje da mu otac, kako se pisalo između ostaloga, “nije ubila ni muslimanska organizacija niti dugovi a ponajmanje jer je nekom dilerčiću usfalilo novca pa je odlučio bankara lišiti života koji je ujedno ostao dužan državi”.

- Ubojica se sam ranio. Koliko se sjećam bila je to kapljica ubojičine krvi na mjestu nesreće. Zar je moguće da taj čovjek baš nikada u ovih 20 godina nije negdje nešto zgriješio? Zadnji put sam oca živog vidio tri mjeseca prije ubojstva jer sam u to vrijeme, nakon rastave roditelja, živio u Njemačkoj. I onda se dogodio zločin od kojeg mi je pozlilo kad sam spremao njegovo tijelo za sprovod. Otac je na sebi ima 32 rupe, a zadnji mu je metak bio u glavu istresen. Bio je izbušen 'ko švicarski sir pa sam rupe popunjavao vatom. Došlo mi je zlo od užasnog prizora. Na dan ubojstva, a po povratku s bazena, obećao je suradnici svratiti na svadbu, no na pir nije stigao – otkriva još sin ubijenog bankara podsjećajući da su mu “od oca nakon svega ostale uspomene, a ne, kako se pisalo, imovina i novac”.

Na upit kako je njegova majka primila vijest o uhićenju, Alen kaže da mu je rekla: “Unatoč sporosti, takva vijest je dobro došla”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 14:02