SUĐENJE MARIJU PETEKU

Sin lokalnog moćnika dobio 5 godina zatvora za drugo ubojstvo na cesti

Nije ni trepnuo kad je čuo presudu, nikakve isprike nisam dobila, a Petek me ne žele ni pogledati, rekla je majka pokojnog Dražena Bočkog
 Damir Krajač / CROPIX

IVANIĆ GRAD - Mario Petek (26), sin Kreše Peteka, najbogatijeg čovjeka u Ivanić Gradu, danas je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora. Kriv je jer je u srpnju 2009. pijan izazvao sudar u kojem je poginuo Dražen Bočki . U krvi je imao 1,88 promila alkohola.

Odmah vraćen u pritvor

Presudu su s njim u skučenoj sudnici saslušali i roditelji ubijenog Dražena, a njegova uplakana majka Draženka rekla je da joj sina nikakva kazna ne može vratiti.

- Nije ni trepnuo kad je čuo presudu, nikakve isprike nisam dobila, a Petek me ne žele ni pogledati. Još uvijek svaki dan očekujem da će se Dražen vratiti s posla i pojaviti na mojim vratima. Neću tražiti odštetu jer ne želim ni čuti za tu obitelj - rekla je šokirana Draženka Haman.

Presudi su prisustvovali i Marijev otac Krešo Petek, inače vlasnik Elektrocentra i brojnih kafića te teniskog centra u Ivanić Gradu, te Marijeva majka i brat. Komentare nisu dali, a Mario je odmah vraćen u pritvor gdje će čekati pravomoćnost presude. Kada odsluži kaznu, čeka ga još i petogodišnja zabrana upravljanja bilo kakvim motornim vozilom.

Kobnog dana svojom je Škodom Octavijom prešao u suprotni trak i naletio na Škodu Feliciju Dražena Bočkog.

No, šokira činjenica da je Petek 2002. godine samo nekoliko stotina metara dalje od mjesta pogibije Bočkog zbog prebrze vožnje usmrtio Gorana Čolića u stravičnom sudaru. Osuđen je na uvjetnu kaznu jer je bio mlađi punoljetnik, a u međuvremenu je postao još gori. Dosje je napunio različitim prekršajima.

- Ima prekršaje od Đakova do Vodica - rečeno je u sudnici. Unatoč velikom medijskom interesu, cijelo je suđenje održano u sobičku u koji stane tek desetak ljudi. Petek se pred sutkinjom izjasnio da nije kriv te da ne zna otkud mu toliko promila u krvi.

- Popio sam samo dva-tri gemišta koji su bili smiješani pola vino, pola voda - rekao je. Toksikološki vještak s tim se nije složio.

Prijatelj mu blicao

- Morao je popiti više od sedam gemišta - rekao je vještak Zdravko Kovačić.

U daljnjem tijeku suđenja Petek je rekao da je prije sudara udario u rinzol te da mu je zato vozilo počelo skretati u lijevu stranu, ali vještak je utvrdio da to nije točno.

Svjedočio je i njegov prijatelj Nikola Forko koji je rekao da su u vinogradu pili gemište pa sjeli za volan. Iako je Forko trebao voziti prvi, Petek je bio na čelu, a Forko je izjavio da ga je blicanjem upozoravao da je prebrzo vozio. Danas je svjedok Andrija Erjavec potvrdio da su ga tog dana pretekli Petek i Forko velikom brzinom.

Vozački dosje Marija Peteka pun je prekršaja zbog kojih je odavno trebao ostati bez vozačke dozvole. Između dvije nesreće u kojima je ubio dvojicu mladića prošlo je sedam godina, a Petek ih je kratio s prijavama za prebrzu vožnju, i to njih nekoliko, zatim je odbio alkotestiranje, vozio u suprotnom smjeru te sudjelovao u nekoliko prometnih nesreća. S obzirom na to da je sin lokalnog moćnika, sumještani sumnjaju da je otac posredovao kod policije.

Tragedija prije sedam godina, kada je ubio Gorana Čolića, još je veća jer je na taj dan Goranova supruga rodila sinčića.

Tatini sinovi koji su previše stiskali papučicu gasa

IVAN PRIMORAC - Dobio je šest mjeseci zatvora jer je BMW-om u Makarskoj kao 17 godišnjak izazvao prometnu nesreću u kojoj su poginule 16-godišnje Kata Erceg i Ana Andrijašević.

HRVOJE ŽUŽIĆ - Sin tajkuna Željka Žužića prije tri godine, u dobi od samo 22 godine, sa 2,15 promila alkohola u krvi i BMW-om koji je vozio 111 na sat ubio je 19-godišnju Ružicu Pavić i teško ozlijedio njezina dečka.

MISLAV MAMIĆ - Nećak Dinamove alfe i omege Zdravka Mamića osuđen je na dvije godine zatvora jer je u veljači 2008. godine sa 1,59 promila za volanom svojeg Golfa usmrtio Vjekoslava Švigira

FILIP GAĆEŠA - Filip, 20-godišnji sin vlasnika tvrtke Fadalti, u svojem je skupocjenom terencu BMW X5 oduzeo prednost motocikističkom asu Darku Černugelju u Karlovcu i usmrtio ga

IVANA SKULIBER - Ivana Skuliber (29) iz Poznanovca i kći lokalnog tajkuna i poznatog građevinara Skorzita dobila je dvije i pol godine zatvora zbog nesreće u kojoj je ubila Štefaniju i Darka Brlečića te teško ozlijedila njihovo dvoje djece i još jednu curicu, prije deset godina u Zlataru. ( Tomislav Novak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 03:43