‘NAPAO JE TURISTA‘

Sin najdugovječnijeg načelnika sije strah Baškom Vodom, svjedoci se boje odmazde: ‘Jak je kao bik‘

Mate Roščić zbog svojeg incidentnog ponašanja od ranije je poznat javnosti, a otac Joško medijski je eksponiran zbog zakonski upitnih poteza

Načelnik Joško Roščić, otac Mate Roščića

 Vojko Bašić/cropix/Vojko Bašić/cropix

Dva incidenta, dvije žrtve i jedan počinitelj, bilanca su ovotjedne crne kronike u Baškoj Vodi. Prvo je u nedjelju fizički napadnut stariji muškarac, a potom se isto dogodilo i poljskom turistu na ljetovanju na Makarskoj rivijeri. Obojicu je, kažu svjedoci događaja, napao Mate Roščić, sin najdugovječnijeg načelnika općine u Hrvatskoj, Joška Roščića.

O napadu na državljanina Poljske Jutarnji su obavijestili čitatelji. Policijska uprava Splitsko-dalmatinska na upit Jutarnjeg, potvrdila je napad. U ovoj fazi istrage niti novinari mogu pitati, niti policija smije odgovoriti o mogućem počinitelju.

Međutim, očevici događaja prstom upiru u Roščića. Ne žele javno istupati imenom i prezimenom jer se, kažu, boje odmazde načelnika koji Baškom Vodom vlada više od 30 godina.

Incident se dogodio u utorak, 21. lipnja, na najposjećenijoj plaži u Baškoj Vodi. Povod je bio pomicanje prazne ležaljke za najam.

- Poljak je došao na plažu i, da bi stavio ručnik, pomaknuo je jednu od ležaljki koje su postavljene prazne, iako je Baška Voda donijela pravilnik da trebaju stajati na jednom mjestu i tek po najmu se staviti na plažu. Kad je Mate Roščić vidio da je dečko pomaknuo ležaljku zaletio se i fizički ga napao – ispričao je za Jutarnji jedan od očevidaca o događaju koji se prepričava u Baškoj vodi.

Tko je o incidentu obavijestio policiju, ne zna se, ali poljski državljanin nije. Kad su policajci stigli, počinitelja više nije bilo na mjestu događaja.

- Poštovana, vezano uz Vaš upit možemo Vas obavijestiti da smo 21. lipnja 2022. godine oko 16 sati zaprimili dojavu da je muškarac, 27-godišnji državljanin Poljske, fizički napadnut na plaži na području Baške Vode od strane jedne muške osobe. Ponuđena mu je liječnička pomoć, koju je odbio, a na navedene okolnosti provodi se kriminalističko istraživanje i traga za počiniteljem, odgovorili su nam iz policije.

Tek kad smo krenuli tragom ovog događaja, saznali smo i za drugi Roščićev incident, koji se odigrao dva dana ranije.

- Mate je bio na svom brodu, Ivo Tomaš na svom. Kad su sišli s broda i mimoišli se, Mate je zaustavio Ivu i pitao ga koji k...c mu se smije. Ovaj nije reagirao, ali Mate ga je uhvatio za vrat i počeo daviti pa ga pustio i otišao. Ivo je bio u velikom strahu, rekao nam je sugovornik. Ivo Tomaš za Jutarnji list nije htio govoriti. Saznajemo da su dva moguća uzroka ovog napada. Ivo je podnio nekoliko kaznenih prijava protiv Matinog oca, Joška, ali njegova kći ima brodove za najam, čime je konkurencija Roščiću.

Neslužbeno doznajemo da je Ivo Tomaš incident u ponedjeljak prijavio makarskoj policiji.

Iz PU Splitsko-dalmatinske o ovom događaju nismo dobili odgovor jer smo u prvom e-mailu napisali ime oštećene osobe pa nas je zbog zaštite podataka policija morala odbiti. Budući da smo jednom napisali ime, nisu nam odgovorili ni na sljedeći mail kad smo izbjegli ponoviti grešku.

Mate Roščić zbog svojeg je incidentnog ponašanja od ranije poznat dalmatinskoj, ali i hrvatskoj javnosti. Sugrađani kažu da pored njega prolaze spuštenog pogleda jer nikad ne znaju "što će ga izazvati".

- Jak je kao bik, zna i neku borilačku vještinu pa ga je bolje izbjegavati. Prijavite li ga, pokazalo se dosad svaki put, za njega nema sankcija. Pa živimo u strahu od načelnikovog sina, slaže se više sugovornika Jutarnjeg.

Matin otac Joško Roščić i sam je medijski eksponiran zbog mnogih zakonski upitnih poteza u Baškoj Vodi.

- Mi, oporbeni vijećnici, već dugo vremena upozoravamo institucije, od DORH-a do USKOK-a, o kriminalu koji se odvija u Baškoj Vodi. Međutim, svaki put kad prijavimo sumnjive natječaje, pogodovanje pri zapošljavanju ili dodjelu koncesija nailazimo na zid. Trudimo se prekinuti taj crni niz, ali za to nam treba pomoć pravosuđa i državnog vrha. Što se, pak, konkretnih incidenata s fizičkim napadima tiče, čuo jesam za njih, ali nisam tu bio, niti vidio, pa nije fer da o tome govorim. Međutim, svi smo mi, cijela Dalmacija, pa i cijela hrvatska javnost, od ranije upoznati s incidentnim ponašanjem mladog Roščića. Ovaj se incident dogodio na plaži, gdje on ima koncesiju koju potpisuje njegov otac. Već godinama upozoravamo da koncesionari na plažama ne poštuju općinske odluke, ali za to ne krivim njih, nego općinsku vlast koja se godinama održava na vlasti baš zahvaljujući tim koncesijama, kojima kupuju glasove. Općina smo s najviše izdanih koncesijskih odobrenja u županiji, njih čak 351. Kriteriji po kojima se dodjeljuju ne postoje. Nama iz Baške Vode je očigledno da se zamjeriti Roščićima nije mudro želite li mirno živjeti, što je sramota. Da jedna obitelj ucjenjuje cijelu općinu. I da umjesto po turizmu, budemo prepoznatljivi po fizičkim napadima na goste, rekao je za Jutarnji općinski vijećnik Nezavisne liste mladih Josip Topalović.

image

Josip Topalović

Privatna Arhiva/

Za izjavu smo zamolili i Matu Roščića koji je, kad je čuo što želimo, prekinuo vezu. U Općini smo i njegovom ocu ostavili poruku s telefonskim brojem, do objave teksta nije nam se javio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:47