ŠOK U SUDNICI

Sin preminulog pacijenta: ‘Mislim da je otac već bio mrtav kad je liječnik uzeo drugu kuvertu. Sve je bilo namješteno‘

Sin pokojnog Ivice je kazao da se u obitelji skupljao novac i da je on dao 200 eura, jedan rođak 500 eura...

Dr. Cristijan Bulat na suđenju

 Duje Klarić/Cropix

- Radim kao medicinska sestra od 1977. ili ‘78 godine i volim svoj posao i svoju uniformu. Dr. Bulat je vrsni kardiokirurg, a pokojni Ivica Adžaip je bio jako drag pacijent. Dok je on bio na Odjelu kod nas na Križinama ja sam osam dana bila na godišnjem odmoru, a kad sam se vratila i vidjela da je tu kazala sam mu: "Gospon‘ Ivica, pa vi ste još tu...".

Znam da je s Odjela kardiologije s Križina išlo više mailova prema Kardiokirurgiji na Firulama s pozivom za konzilijarni pregled Ivice Adžaipa....

Drago mi je da ste počeli istraživati te priče koje sam i ja čula, a to je da dr. Bulat prima mito. Neka se utvrdi istina, čula sam za to da se to odnosi na otezanje operacija, ali nikakvih direktnih spoznaja nemam o tome - kazala je u četvrtak na splitskom Županijskom sudu 67-godišnja Blanka Kelam svjedočeći u postupku kojeg USKOK zbog primanja tri tisuće eura mita vodi protiv doc. dr. sc. prim. Cristijana Bulata.

image

Dr. Cristijan Bulat na suđenju

Duje Klarić/Cropix

Potvrdila je u potpunosti tako svoj iskaz dan Nataliji Petković, zamjenici ravnateljice USKOK-a u siječnju 2019. godine, a Blankino je ime spominjala supruga preminulog Ivice, Ljubica Adžaip koja je, po optužnici, i dala mito dr. Bulatu, navodi Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, ona je u svom svjedočenju dan prije ispričala da je, dok je tješila supruga, pitala jednu sestru za koju je poslije doznala da se zove Blanka, da joj na mobitelu pokaže kako izgleda dr. Bulat.

Kad je sestra pitala zašto, Ljubica joj je rekla da će on operirati Ivicu. Tad je sestra, po Ljubičinim riječima, rekla da nikad neće doći na red bez da daju novac gestikulirajući to trljanjem prstima.

Prije medicinske sestre svjedočio je i Jure Adžaip, sin pokojnog Ivice koji je kazao da se u obitelji skupljao novac i da je on dao 200 eura, jedan rođak 500 eura... Kad je upitan zbog čega su skupljali novac, mladić je odgovorio: "pa...pa... za doktora...za mito, ne znan kako da se izrazin...".

image

Dr. Cristijan Bulat na suđenju

Joško Šupić/Cropix

Ponovio je da je desetak članova obitelji došlo u posjetu Ivici nakon operacije i da su njegova majka i ujna Božana tada otišle kod Bulata dati prikupljeni novac. Što se tiče prve primopredaje mita od tisuću eura, za to, kaže, nije znao.

- Čekali smo ih, a jedan doktor s Intenzivne nam je rekao da mom ocu nema spasa, da nema šanse da preživi... A onda vidim mamu da se vraća sretna i puna nade nakon što joj je dr. Bulat rekao da ima šansi... Mislim da je moj otac bio mrtav već tog dana kad smo mi bili u posjeti, no da je sve bilo namješteno da ispadne da nije, samo da bi se prikrilo uzimanje novca.

Kad smo došli mama i ja po papire i očeve stvari, ja sam snimao razgovor s Bulatom. Majka je tad govorila da krivi sebe jer nije ranije dala novac, a da doktora krivi jer on nije učinio na vrijeme sve što je mogao i trebao. Doktor nije u tom razgovoru spominjao novac kao novac, ali je rekao da se to (novac - op.a.) ne smije spominjati. S nama je tog dana u hodniku bolnice bila i novinarka TV Nove Ana Malbaša, ali nije ušla s nama u njegovu kancelariju - kazao je sin pokojnog Ivice.

Suđenje se nastavlja u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:58