VREBAO U MRAKU

Sin saborskog zastupnika pregazio čovjeka zbog svađe

Zagreb, 240209.Udruga HVIDR-a odrzala je konferenciju za novinare da osudi neargumentirane i neprovjerene izjave predstavnika Zajednice udruga HVIDR-a grada zagreba i Zbora branitelja udruga grada Zagreba iskazane proslog vikenda.Na slici: Josip Djakic predsjednik HVIDR-e.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

ZADAR - Zbog pokušaja ubojstva u nedjelju je u Zadru uhićen Hrvoje Đakić (23) iz Pitomače, sin saborskog zastupnika HDZ-a i šefa Hvidre, Josipa Đakića.

Mladi Đakić uhićen je ubrzo nakon što je u nedjelju oko 5.30 sati ujutro na otoku Ugljanu na Zadranina Predraga Vukčevića (31) nasrnuo automobilom. Zadranin je lakše ozlijeđen, a Đakić je u ponedjeljak uz kaznenu prijavu koja ga tereti za pokušaj ubojstva prepraćen u Istražni centar Županijskog suda u Zadru.

Nakon ispitivanja, Istražni sudac Boris Babić odredio je jednomjesečni pritvor Hrvoju Đakiću zbog mugućnosti utjecaja na svjedoke. Tijekom ispitivanja Đakić se branio šutnjom, a za branitelje angažirao je odvjetničke urede iz Zadra Pavlović i Kotlar.

Kako navodi policija, do incidenta je došlo ispred disco bara Ritam u mjestu Ugljan nakon što je 31-godišnji Zadranin spriječio fizički i verbalni sukob Đakića sa 22-godišnjim i 18-godišnjim mještanima. Iživciran miješanjem Zadranina u svađu, Đakić, koji inače radi u tvrtki Zagreb transport koja je kooperant u brodogradilištu Nauta Lamjana d.d. u mjestu Kali na otoku Ugljanu, pratio je 31- godišnjaka automobilom do trajektnog pristaništa gdje se potom parkirao u mrak pokraj kioska čekajući da ovaj naiđe. U trenutku kad je 31-godišnjak, koji se do trajektnog pristaništa u Preku dovezao s godinu dana mlađim prijateljem, izašao vani, Đakić je automobilom krenuo na njega nakon čega je ovaj pao preko poklopca motora na asfalt i onesvijestio se.

Kako bi se obranio od napada, njegov mlađi prijatelj je tada kamenom razbio staklo na vratima Đakićeva automobila nakon čega je Đakić pobjegao. Policija ga je ubrzo pronašla i uhitila, te je utvrđeno da je bio pod utjecajem od 1,28 promila alkohola.

- Momci su se nešto porječkali prije zatvaranja kluba negdje oko 4 sata. Čuo sam da je ovome koji je poslije krenuo gaziti automobilom netko u lokalu doviknuo da je purger nakon čega su se i svi međusobno posvađali - izjavio je jučer Zoran Karlović, vlasnik noćnog kluba Ritam, dodajući da se incident se nije dogodio ispred kluba, kako navodi policija, nego na trajektnom pristaništu u Preku.

- Bio sam na pristaništu, no momak na kojeg je ovaj krenuo automobilom nije bio isti onaj koji je spriječio svađu u kafiću. Kad ga je udario automobilom, čuo sam kako je viknuo da je zgazio krivoga - izjavio je vlasnik noćnog kluba o incidentu koji je izazvao mladi Đakić koji je već stari znanac policije.

Dosad je više puta prijavljivan zbog nasilničkog ponašanja, a situacija je kulminirala kad su ga 2007. godine roditelji četvero pretučene djece iz Pitomače optužili za premlaćivanje zatraživši ujedno od tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina da 'stane na kraj razbijačima sina zastupnika HDZ-a, šefa Hvidre i lokalnog gazde'.

Prije dvije godine također je bio optužen da je u jednom kafiću za Novu godinu istukao vršnjakinju s virovitičkog područja, no Đakić je tada sve demantirao tvrdeći kako se samo branio, te da je meta napada ustvari njegov otac, a ne on.

- Ne želim se miješati da ne ispadne da ja pokušavam na nešto utjecati, zakon je za sve isti i treba pustiti da se točno utvrdi što se dogodilo. Mogu kazati da sam sa sinom razgovarao i on mi je kazao da je on dobio batine i da mu je ovaj izletio pred automobil, no tu je sud da utvrdi krivnju - izjavio je u telefonskom razgovoru Josip Đakić, otac Hrvoja Đakića.





Otac ga se odrekao jer mu narušava ugled

Hrvoje Đakić, sin šefa Hvidre, saborskog zastupnika i pitomačkoga gazde Josipa Đakića, sklon je tučnjavama. Već duže radi za tvrtku Zagrebtrans kao upravljač dizalice na raznim gradilištima te vikendom dolazi u Pitomaču gdje mu žive supruga i sin.

Na pitomačkom području posljednji njegov obračun šakama zabilježen je preklani u studenom kada je ispred Caffe disco bara Tena u Pitomači, uz pomoć prijatelja, pretukao Gorana Smiljanića iz Turnašice i njegovog kuma Mirka Franjića.

Dva mjeseca prije toga mladi se Đakić u virovitičkom Disco baru Bolero potukao s Damirom Radelićem iz Pitomače. Pitomačani još pamte njegov niz tučnjava od prije tri godine kada su Hrvojeve žrtve, u manje od mjesec dana, bili Mario Tkalčec, Slaven Tišljar, Damir Janči i Danijela Barišić.

Prilikom zadnjeg obračuna šakama, Hrvoje Đakić izjavio je kako su svim tučnjavama prethodile provokacije na račun njegovog oca za kojeg brojni Pitomačani tvrde da se u njihovom mjestu ne može napraviti ništa bez odobrenja Josipa Đakića Jope.

Mladi je Đakić zaradio bezbroj prekršajnih prijava, ali nije poznato u koliko je slučajeva doista bio osuđen. Kada su zaredale spomenute tučnjave prije tri godine, prema priznanju samoga Hrvoja, njegov otac Josip Đakić prekinuo je svaki kontakt s njime jer mu je, kaže sin, narušavao ugled. Dinko Borozan / Podravski list





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:28