StoryEditor
UŽAS

SIN U LICI BRUTALNO PRETUKAO OCA PA MU PRIJETIO 'Ubit ću te ako kažeš policiji ili liječnicima da sam te premlatio!'

 Niksa Stipanicev / CROPIX

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću podiglo je optužnicu protiv Miloša B. (51), Riječanina koji neprijavljeno živi u očevoj obiteljskoj kući u Mogoriću nedaleko od Gospića, jer je 29. prosinca prošle godine oko 19 sati brutalno pretukao svojeg oca Jovana B.

Učinio je to bez ikakva razloga, a potom starcu nije dao da zove hitnu pomoć iako je jadnik zapomagao u teškim bolovima i s nekoliko slomljenih kostiju. Sutradan mu je to ipak dopustio, ali pod prijetnjom ubojstvom - tražio je da liječničkom osoblju slaže da je pao niz stepenice.

U optužnici se navodi da mu je nasilno ušao u sobu te ga odmah nekoliko puta udario šakom u glavu. Otac je pao na pod, gdje ga je sin nastavio cipelariti, pritom ga je snažno izudarao nogom po lijevoj strani prsnog koša.

Teške ozljede

Djed je zadobio krvni podljev na lijevom obrazu, prijelom gornje čeljusti i krvarenje u sinus, višeiverni prijelom nosnih kostiju s krvarenjem iz nosne šupljine, prijelom jagodične kosti i prijelom triju rebara na lijevoj strani.

Od ovog divljačkog napada možda je još i gore ono što se čovjeku dogodilo sutradan u jutarnjim satima, kad mu se sin obratio sljedećim riječima: “Ubit ću te ako prijaviš policiji ili hitnoj da sam te ozlijedio”. Bojeći se za vlastiti život, djed je medicinskom osoblju kazao da se ozlijedio prilikom pada niz stepenice.

Čim su liječnici dijagnosticirali ozljede, bilo im je jasno da je pacijent brutalno pretučen, ali on im to nije htio priznati, kao ni policiji koju su obavijestili.

Šutio u policiji

Ipak, policija je uhitila sina koji se na prvom ispitivanju odlučio braniti šutnjom. Tek nakon što je sin pritvoren, otac je odlučio progovoriti.

Kazao im je da mu se sin vratio kući iz Rijeke i da su im odnosi narušeni. Udario ga je u čak sedam navrata, najčešće bi ga šamarao. Kobne večeri sin je pokušao razvaliti vrata koja su bila zaključana lokotom. Otac mu je prigovorio, a ovaj je na njemu iskalio sav svoj bijes. Razmjere je u svojem izvješću opisao sudski vještak koji je ustvrdio da su povrede nastale udarcem tvrdog sredstva, kao i da takve ozljede u sukobima najčešće nastaju udarcima stisnutom šakom ili nogom. Za konkretne je ozljede trebalo udariti najmanje četiri puta, smatra vještak, od čega tri udarca u lice i jedan u lijevu stranu prsnog koša, a zadani su silom srednjeg intenziteta. Vještak je zaključio da se one po svojem mehanizmu uklapaju u dinami Jovan B., pri čemu je šakom izudaran dok se nalazio u uspravnom položaju, a nogom nakon što je pao na tlo.

Za tužiteljstvo nema dvojbe da je sin pretukao njegov sin. Optužnicu temelje na liječničkoj dokumentaciji te iskazu svjedoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 07:17